Поеми контрола: 24 начина да си върнете живота обратно

как да си върнете живота обратно
Психология

Поеми контрола: 24 начина да си върнете живота обратно

Всички сме способни да си върнем контрола над живота, ако по някаква причина обстоятелствата са ни поставили на колене. Основното е да действаме целенасочено и да се стремим да правим промени, които да ни движат напред, съзнателно да търсим начини за напредък, а не просто да оставим живота да си тече и течението да ни носи.

Ако сте объркани и разочаровани от живота си, ето 26 лесни начина да поемете контрола обратно в свои ръце.

Влезте във форма

Силно тяло и силен ум – те вървят ръка за ръка. Забравете за това как спортът ще повлияе на външния ви вид и се съсредоточете върху здравето си, а именно ползата от нарастващата сила, целеустременост и дори избистряне на ума ви. Използвайки физическата си сила, сега сте способни дори на повече от преди.

Избягайте от града

Махнете се от познатото си обкръжение за ден, седмица или месец. Понякога можете да промените мирогледа си, просто като промените обстановката. Когато излизате от дома, вие си давате пространство, свобода и мир, от които се нуждаете, за да се излекувате според вашите условия.

Пренапишете историята си

Миналото не е нищо повече от история, която постоянно играем в главите си, защото дава невероятно усещане за свобода. Потърсете психолог, който да ви помогне да преосмислите своя опит или да го запишете, докато намерите друго обяснение за случилото се. Научете се да забелязвате най-малките възможности за растеж в процеса на унищожаване на миналото си и след това да ги използвате възможно най-рационално.

Пуснете нови хора в живота си

Трудно е да се оцени степента на положително влияние, което можем да окажем върху други хора. Понякога най-добрият начин да се излекува токсичността на предишна връзка е да се даде възможност в живота ви да влезе нова. В този смисъл, винаги избирайте тези хора, които ви карат да копнеете да сте най-добрата от всички възможни версии на себе си.

Разкажете историята си

Бъдете честни за миналото си. Споделете с близък човек болката от всичко, което ви се е случило, и нека силата, която ви е помогнала да преминете през нея, вдъхновява и другите. Не крийте и не подценявайте нищо, което ви се струва важно. И не се извинявайте къде или кой сте били преди.

Бъдете организирани в грижата за себе си

Когато сме болни, ние се опитваме да си почиваме повече, да пием много течности и да приемаме лекарства, дори ако това временно намалява производителността ни. Емоционалното страдание изисква от нас да се грижим по подобен начин за себе си. Поставянето на първо място ще ви помогне да се възстановите по-бързо и по-малко болезнено.

Променете външния си вид

Понякога трябва съзнателно да променим външния си вид, за да позволим на вътрешното си аз да се прояви. Сменяйки прическата, грима или стила си, определено привличате промяна в живота си и осъзнавате, че това е добре.

Отървете се от това, от което не сте доволни

Парадоксално, но ако залогът стане твърде нисък и животът ви е в руини, все още имате идеалната възможност да започнете отначало. Използвайте неуспеха си като оправдание за да напуснете омразната си работа и да прекратите токсичните връзки, които ви правят нещастни. Ако трябва да започнете от нулата, направете го, но правилно.

Позволете си да забравите

Не всичко, което ни се случва, трябва да има някакво значение или да съдържа урок. Ако вече не се нуждаете от миналото си, позволете си да го пуснете и да забравите болката, която ви е попречила да продължите напред. Вие пишете своя собствена история, така че не е нужно да фокусирате вниманието си върху нещата, които ви карат да се чувствате незначителни.

Разговаряйте с хора, преминали през нещо подобно

Търсете приятелство, компания и думи за утеха от тези, които разбират през какво преминавате в момента. Прочетете техните истории, оценете тяхната мъдрост и я използвайте като постоянно и убедително напомняне, че не сте сами.

Останете офлайн за цяла седмица

Ако е възможно, прекарайте цяла седмица от живота си на открито или на път, където известията не могат да ви достигнат. Понякога, за да осъзнаем тривиалността на повечето си преживявания и способността си да живеем без тях, е необходимо напълно да се откъснем от ежедневието.

Почистете живота си от отпадъци

Отделете седмица за генерално почистване във вашия апартамент или къща – безмилостно изхвърляйте всичко, което вече не използвате, и подреждайте необходимите неща на места, така че външният им вид да ви донесе психологическо облекчение. Когато нашата физическа среда е в ред, става много по-лесно да поддържаме реда в главата.

Укрепете отношенията си с хора, които ви обичат

Когато всичко се разпадне, обърнете внимание кой е останал до вас – това са хората, които винаги ще ви бъдат най-близки и скъпи. И няма по-добро време да ги оценим.

Хранете се правилно поне един месец

Дори и най-здравите хора не винаги ядат полезни храни. Затова се опитайте да се храните правилно поне един месец. Яжте много плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти и месо (или заместители на месото). Обърнете внимание на промените в енергийното ви ниво и мислене и след това направете същото през следващия месец.

Запишете се на курс за нещо ново

Нашите знания ни променят. Увеличавайки вътрешния си запас от знания, вие разширявате хоризонтите си и си напомняте, че все още има много неща, които не знаете за този свят и че има много различни начини да промените мирогледа си.

Изгответе бюджет и се придържайте към него

Трудно е да се почувствате, че контролирате живота си, ако не можете да контролирате дори финансите си. Оглеждайки навиците си за харчене, вие си помагате да се справите ефективно с тях. Няма по-успокояващо чувство от това да знаеш, че живееш според възможностите си.

Намерете здравословен източник на признание за себе си

Всички сме свързани. И докато хората днес отчаяно се стремят да бъдат силни и независими, дълбоко в себе си всеки от нас има нужда от любов и грижи. И намирането на приятел или любим човек, който е готов да ви напомни защо сте красиви, когато забравите за това, може да бъде онази жизнена линия, която не ви позволява да потънете на дъното в трудни моменти. Влюбването не е токсично, ако намерите точния човек.

Научете нов език

Изучаването на нов език може да бъде един от най-добрите начини да си припомните целия свят около вас – свят, който живее на съвсем други принципи от вашия. Решението да научите чужд език говори за способността ви, ако искате, да се адаптирате към една от другите реалности и това ви позволява да не се чувствате победени от вашата реалност.

Позволете си да бъдете по-щастливи, отколкото смятате за достатъчно

Често самите ние се лишаваме от щастие поради нежеланието да вярваме в него. Трябва да започнем да се отказваме от чувството за вина и да се съмняваме в себе си, да се възползваме от възможностите, когато възникнат. Дори и в началото да се чувстваме малко не на място, това не е проблем.

Поставете и укрепете границите си

Винаги ще има хора по света, които искат да ви направят нещастни и да ви заразят със своята токсичност. И един от най-важните уроци, които трябва да се извлекат от това, се отнася до неспособността ни да спасим себе си от тези хора. Трябва да се научим да задаваме ясни граници, ако не искаме да общуваме с тях. Дори това да е човекът, когото обичаме.

Откажете се от лошите навици за 100 дни

Идеята да не пием, не пушим или да ядем нездравословни храни е доста обезсърчаваща мисия за всички нас. Често се отказваме, преди дори да започнем да го правим. Затова, вместо да решите да се отървете завинаги от вредния навик, опитайте да направите почивка от 100 дни. Това ще ви е достатъчно, за да видите положителен резултат, но недостатъчно, за да се откажете напълно от такъв навик. Кой знае, може би един ден ще осъзнаете колко добре се чувствате без нито един от „греховете“ си, което ще доведе до промяна в целия ви начин на живот.

Опитайте нещо, от което се страхувате до смърт

Нищо не може да ви даде повече увереност от преодоляването на собствените ви страхове. Вземете съзнателно решение да преминете през това, от което винаги сте се страхували. Може би не е подходящият момент за това, но преодоляването на притесненията ви ще ви даде сила и ще ви даде усещане за самоефективност, като ви помага да продължите напред по-далеч, отколкото бихте могли да си представите.

Оценете докъде сте стигнали

Погледнете назад към човека, който някога е бил изгубен, и след това погледнете човека, който сте сега. Може би все още не сте постигнали това, което искате, но определено сте на прав път. Освен това сте много по-далеч от преди.

Прощавайте – на хората, на Вселената, на себе си

Не позволявайте на гнева или страха да ви превърнат в пленник на болезненото си минало. Дайте си възможност да простите несправедливото отношение към себе си и към себе си за всичко, което сте направили по пътя си към възмездие.

Простете, но не за да освободите другите хора от отговорност, а за да намерите най-накрая свободата си и да продължите напред, възвръщайки живота си обратно.

Tagged , ,
на горе