В периода 1960-1980г., България е била един от водещите производители на аспержи в Източна Европа. В момента България продължава да отглежда аспержи, но производството не е на нивото, което е било преди няколко десетилетия.
Отглеждане на зеленчукови култури: Целина
Отглеждане на зеленчукови култури: зелен фасул
Отглеждане на зеленчукови култури: Чесън
Отглеждане на зеленчукови култури: Репички и ряпа
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Аспержата е многогодишно растение, отглеждано заради крехките стъбла, наричани „свещи“. Аспержата издържа на ниски температури, но оптималният температурен обхват за растеж е между 12 и 25 °C. Почвата трябва да бъде добре дренирана и хранително обогатена, а мястото за отглеждане трябва да бъде добре огрявано и защитено от вятъра.
Мястото се подготвя през есента с дълбока обработка на почвата на 30-40 см и внасяне на различни торове като угнил оборски тор, суперфосфат и калиев сулфат. Семената се сеят в края на април в открити лехи на разстояние от 20-25 см между редовете. Преди засяването, семената се накисват в топла вода за 3-5 дни и след това се сеят в подготвената почва. След поникването, разсадът се прорежда на 6-8 см. През октомври стъблата се изрязват на 3-4 см над почвата и растенията се покриват с мулчураща тъкан за предпазване от замръзване. Растенията се засаждат по едно на разстояние 40-50 см по средата на лехата и се покриват с почва.
През първата и втората година след разсаждането на аспержата, грижите включват редовна обработка на почвата, подсаждане на нови растения на местата на изсъхналите, поливане и подхранване при нужда, както и изрязване на стъблата на растенията на 8-10 см над почвата през есента. През този период, растенията образуват млади храсти, които позволяват използването на широките междуредия за отглеждане на други зеленчукови култури.
От третата година нататък, аспержата започва да образува „свещи“. Всяка година, рано през пролетта, растенията се загърлят с пласт почва. Това стимулира растежа на бели, нежни и сочни „свещи“. След прибирането на „свещите“, растенията се отгребват отново, почвата се разхвърля в междуредията, а засегнатите места се покриват с оборски тор.
След приключване на прибирането на „свещите“, растенията се подхранват с минерални торове, а за да не се изтощават се оставят 3-4 „свещи“ на растение. Нормалното прибиране на „свещите“ започва на четвъртата година. „Свещите“ се прибират всеки ден, а при силен растеж – 2 пъти на ден. Едно насаждение от аспержи може да продължи от 15 до 20 години при добра грижа. Ново насаждение може да се създаде на същото място след 8-10 години.
Аспержите са нискокалорични, но съдържат важни хранителни вещества като фибри, витамини (A, C, E, К, В6) и минерали (фолиева киселина, желязо, калий, магнезий и др.). Отглеждането на аспержи изисква внимателна подготовка на почвата, точно следване на процесите на засаждане и отрязване, както и систематично подхранване на растенията. Правилната грижа води до успешно отглеждане и висок добив от качествени аспержи, които могат да бъдат произвеждани много години.