10 неща, които ноктите показват за здравето ви
Здраве и красота

10 неща, които ноктите показват за здравето ви

10 неща, които ноктите показват за здравето ви, напомнят специалисти. Вертикалните бразди или белите петна по ноктите обикновено са безвредни. Ако ноктите ви са извити нагоре и с форма на лъжица, това може да се дължи на желязодефицитна анемия, хемохроматоза (прекомерно усвояване на желязо), сърдечно заболяване или хипотиреоидизъм.

Ноктите често се разглеждат чисто от естетическа гледна точка, но те са повече от просто платформа за ярки цветове и изкусни маникюри. Формата, текстурата и цветът на ноктите са прозорец към тялото и докато някои симптоми са безвредни, има други, които показват хронични заболявания, включително рак.

Както е отбелязано от Американската академия по дерматология (AAD): „Ноктите често отразяват цялостното ни здраве. Промените в ноктите, като обезцветяване или удебеляване, могат да сигнализират за здравословни проблеми, включително чернодробни и бъбречни заболявания, сърдечни и белодробни проблеми, анемия и диабет.“

Ако забележите значителни промени по ноктите си, включително подуване, обезцветяване или промени във формата или дебелината, незабавно се свържете с вашия дерматолог. Може би няма да има нищо лошо в това, но е възможно да бъде причинено от по-голям проблем.

По-долу ще говорим за 10 симптома на ноктите, които може да забележите в един или друг момент от живота си, и какво казват те за вашето здраве.

 

Жълти нокти

Ноктите могат да пожълтяват с възрастта или поради използването на акрил или лак. Пушенето също може да причини жълти нокти. Ако ноктите ви са жълти, удебелени и ронещи се, виновникът може да е гъбична инфекция.

По-рядко жълтите нокти могат да бъдат свързани със заболяване на щитовидната жлеза, диабет, псориазис или респираторни заболявания (като хроничен бронхит).

Сухи, напукани или чупливи нокти

Начинът на живот може да играе роля тук, като например ръцете ви да са постоянно във вода (миене на чинии, плуване и т.н.), честа употреба на лакочистител, излагане на химикали (като почистващи продукти) или живот в район с ниска влажност.

Пукнатините и отделянето могат също да бъдат причинени от гъбична инфекция или заболяване на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизъм. Чупливите нокти също могат да бъдат причинени от липса на витамини А и С или витамин В биотин.

Удебеляване на крайните фаланги

В този случай върховете на пръстите стават по-големи и нокътят се огъва надолу. Това може да е признак на ниски нива на кислород в кръвта и е свързано с белодробно заболяване. Удебеляването може също да бъде свързано с чернодробно, бъбречно, сърдечно или възпалително заболяване на червата, и СПИН.

Бели петна

Малките бели петна по ноктите обикновено са резултат от травма на ноктите. Това не е причина за безпокойство – те ще изчезнат или ще пораснат сами. По-рядко белите петна, които не изчезват, могат да бъдат причинени от гъбична инфекция.

Хоризонтални бразди

Хоризонталните бразди също могат да бъдат причинени от нараняване или сериозно заболяване с висока температура (като скарлатина или пневмония). Джон Антъни, доктор по медицина, дерматолог в Кливландската клиника в Охайо, обясни това пред списание TIME: „Това обикновено е резултат от директна травма на нокътя или по-сериозно медицинско състояние – в този случай те се появяват на няколко нокътя едновременно… Тялото буквално казва: „Имам по-важни неща за вършене, отколкото да си правя ноктите” и спира растежа им.”

Хоризонталните бразди, известни още като бразди на Beau-Reil или линии на Beau, могат също да бъдат причинени от псориазис, нелекуван диабет, заболяване на кръвообращението или тежък дефицит на цинк. Друг вид хоризонтални линии са ивиците на Мес – това са хоризонтални ивици на обезцветяване, които могат да бъдат причинени от отравяне с арсен, болест на Ходжкин, малария, проказа или отравяне с въглероден окис.

Вертикални бразди

Вертикалните бразди обикновено са нормален признак на стареене и не са причина за безпокойство. С възрастта те могат да станат по-забележими. В някои случаи браздите по ноктите могат да бъдат причинени от липса на хранителни вещества, включително витамин В12 и магнезий.

Извити нокти

Ноктите, които се извиват нагоре по краищата и приличат на лъжица, може да са признак на желязодефицитна анемия, хемохроматоза (прекомерна абсорбция на желязо), сърдечносъдово заболяване или хипотиреоидизъм.

Вдлъбнатини по ноктите

Ако ноктите ви имат тънки вдлъбнатини, това често е признак на псориазис. Вдлъбнатините в ноктите могат също да бъдат причинени от нарушения на съединителната тъкан (включително синдром на Reiter) или алопеция ареата – автоимунно заболяване, което води до загуба на коса.

Потъмняване на ноктите

Черните ивици или болезнените израстъци по ноктите ви изискват незабавна медицинска помощ, тъй като може да са причинени от меланом, най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Бели нокти с розови ивици

Ако ноктите са предимно бели с тясна розова ивица в горната част (ноктите на Тери), това може да е признак на чернодробно заболяване, застойна сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност или диабет. Понякога ноктите на Тери също могат да бъдат причинени от стареене.

Гризете ли си ноктите? Това може да доведе до инфекция.

Повечето симптоми на ноктите са причинени от системни проблеми, травма или фактори на начина на живот, които включват гризане на нокти. Тези, които гризат ноктите си, са податливи на паронихия, кожна инфекция около ноктите.

Когато дъвчете ноктите си, бактерии, дрожди и други микроорганизми могат да проникнат в малки порязвания или ожулвания, причинявайки подуване, зачервяване и натрупване на гной около нокътя. Понякога трябва да прибягвате до операция. Бактериалните инфекции, дължащи се на гризане на ноктите, всъщност са един от най-честите проблеми с тях, според Американската академия по дерматология (AAD).

Гризането на ноктите обикновено започва в детството, достига пика си през юношеството и след това бавно (или внезапно) спира. Независимо дали сте възрастен, който не може да се откаже от навика, или сте родител на дете или тийнейджър, които гризат ноктите си.

Ето няколко прости начина за ефективно спиране на този проблем:

  • Водете си дневник, за да разберете какво ви кара да си гризете ноктите, като скука или гледане на телевизия, и след това се опитайте да избягвате тези причини, доколкото е възможно
  • Увийте върховете на пръстите си с гипс или тиксо
  • Поддържайте ноктите си къси
  • Занимавайте ръцете си, например с плетене
  • Помислете за поведенческа терапия, като обучение за обръщане на навиците или Техника за емоционална свобода (EFT)
  • Нанесете нещо неприятно на върха на пръстите си (оцет, лют сос или специални продукти, продавани в магазините)

Правилното хранене е пътят към здрави нокти

Ако имате балансирана диета от цели храни, вероятно давате на тялото си повече от достатъчно витамини и минерали, от които се нуждае, за да функционира. Ако не, има голяма вероятност на тялото ви да липсват важни хранителни вещества. Това не само може да доведе до хронични заболявания, но и ноктите ви (както косата и кожата) също ще пострадат.

Здравословните източници на протеин, като суроватъчен протеин, яйца, месо от хранени с трева животни, са важни (говеждото също е добър източник на цинк, който е необходим за производството на протеини като тези, открити в ноктите).

Антиоксидантите, витамините и минералите, намиращи се в листни зеленчуци, горски плодове и други цели храни, също са полезни за здравите нокти. Един пример е биотинът, витамин В7. Тялото се нуждае от биотин, за да метаболизира мазнините, въглехидратите и аминокиселините, но той е най-известен с ролята си за укрепване на косата и ноктите. Биотинът може да играе роля в натрупването на кератин, който изгражда ноктите. Някои от най-добрите източници на биотин са жълтъците на органични яйца от пасящи пилета. Омега-3 мазнините от животински източници също са важни.

Повечето хора ядат твърде много противовъзпалителни омега-6 мазнини (помислете за растително масло) и твърде малко противовъзпалителни омега-3 мазнини, което може да доведе до здравословни проблеми, като депресия, сърдечни заболявания, ревматоиден артрит и диабет. Възпалението също може да попречи на развитието на ноктите.

Идеалното съотношение на омега-3 към омега-6 е 1:1, но в типичната западна диета то варира от 1:20 до 1:50. Чупливите или меки нокти са често срещани признаци на дисбаланс на омега-3 и омега-6. Опитайте да намалите растителните масла и да ядете повече омега-3 от животински произход чрез масло от крил, сардини или аншоа.

Прости съвети за грижа за ноктите

Грижата за ноктите ви отвътре навън с подходящо хранене, както е описано по-горе, е важна, но също толкова важно е да защитите ноктите си от прекомерно излагане на вода или химикали. Когато миете чинии, носете например гумени ръкавици с памучна подплата, а също така минимизирайте използването на лак за нокти, лакочистител и избягвайте изкуствените нокти. Един обикновен гланц ще придаде на ноктите ви красив, гладък блясък.

Допълнителен бонус е, че ноктите ви ще станат по-здрави благодарение на повишената циркулация на кръвта и няма да се налага да се притеснявате за начупване на лака.

Добра идея е да изрежете ноктите си относително късо, като използвате ножица за нокти или пинсета. Подрежете ги прави и леко заоблени към центъра – това ще им помогне да останат здрави.

Добавянето на допълнителна влажност към ноктите ви също ще помогне (както и кожата ви), така че опитайте да втривате кокосово масло в тях редовно. Освен това се опитайте да не подрязвате кожичките си – по този начин може да увреди нокътното легло.

И накрая, ако забележите необичайни или тревожни симптоми върху ноктите си, въздържайте се да ги покривате с лак или изкуствени нокти. Вместо това, потърсете холистичен здравен специалист, който може да ви помогне да разберете дали има основен проблем.

Tagged ,
на горе