Не всичко в любовта е розово: Какво представлява любовната зависимост и как да й се противопоставим

Какво представлява любовната зависимост
Любов и партньорство

Не всичко в любовта е розово: Какво представлява любовната зависимост и как да й се противопоставим

Любовната зависимост е доста често срещано явление. Хората често попадат в тази форма на зависимост от друг човек, провокирана от собственото им чувство за малоценност.

Защо това е вредно?

Емоционалната зависимост в отношенията не позволява на индивида да живее щастливо, да прави планове за бъдещето и да се наслаждава напълно на резултатите от своите постижения.

Най-интересното е, че човек, податлив на такава зависимост, постоянно изгражда нездравословни връзки в живота си. Подсъзнателно той търси партньор, който гарантирано ще го накара да страда.

Признаци на любовна зависимост

Всяка форма на зависимост силно влияе върху съзнанието на човека. Личността губи вътрешната си сила, престава да бъде самодостатъчна.

Постепенно се формира усещане за безполезност и нищожност. Човекът започва да създава впечатление, че нищо не зависи от него. Но нека разгледаме по-отблизо признаците на любовната зависимост.

Обсебване на партньора

Зависимостта от партньора се изразява в това, че всички мисли и чувства са постоянно фокусирани върху определен обект на обожание.

Понякога човек е готов да се унижи, за да получи съкровена порция внимание и обич. Прекомерната мания към конкретен човек е ясен признак за формирана любовна зависимост.

Изглежда животът без любим човек ще загуби всякакъв смисъл. Много често хората дори не разбират колко са унижени, как обезценяват собствената си личност и не си позволяват да живеят пълноценен живот.

Пристрастяването те кара да молиш за любов, да правиш глупости, за да спечелиш благоволението на избраника си. Често хората не могат да излязат от това състояние в продължение на години, без да разберат какво им се случва и не предприемат никакви действия, за да подобрят качествено живота си.

Чувство за собствена незначителност

Любовната зависимост винаги прави така, че човек започва да се смята за недостоен за любов. Може да не го каже на глас, но вътре в него постепенно се формира усещане за собствена безполезност и безпокойство.

Факт е, че той постепенно свиква да изпитва все нови и нови разочарования. Поради тази причина спира да очаква нещо добро от личните отношения.

Усещането за собствената незначителност го „подкопава отвътре“, създава недоверие към външния свят.

След трудна раздяла с предишен партньор е трудно човек да започне друга връзка и възниква страх от връзка.

Защо се случва това? Това е така, защото очакването за следващия провал се установява в душата, което неизменно води до страдание.

Натрапчива нужда

В случай на пристрастяване към любовта, човек изпитва болезнено влечение към обекта на своята привързаност и не винаги разбира каква е причината за случващото се.

Натрапчивата нужда от внимание е отличителен белег на пристрастяването. Това състояние се характеризира с постоянна нужда да бъде в полезрението на обекта на нечия привързаност.

Често човек обикновено престава да осъзнава какво всъщност му се случва. Натрапчивата нужда напълно го подчинява, кара го да се потопи в допълнителни преживявания.

Постоянно страдание

Любовната зависимост носи само разочарование. Човек не може да бъде щастлив, оставайки в плен на собствените си страхове и съмнения. Цялата жизнена енергия се изразходва само за постоянно преживяване на повтарящите се събития от живота ви.

Всяка зависимост води до деградация на личността. Ако връзката има болезнена привързаност и се основава на чувство за лична малоценност, то в никакъв случай не е здравословно.

Любовната зависимост носи постоянно страдание. С течение на времето човек престава да се доверява на собствените си чувства и не знае как да изгради допълнително живота си.

Болезнена ревност

Друг признак, който е абсолютно невъзможно да не забележите. Връзките, основани на зависимост, се характеризират с наличието на болезнена ревност.

Отрицателните чувства обземат влюбения, пречат му да осъзнае ненормалността на такава привързаност. Има и опити да се контролира партньор, по всякакъв възможен начин да се повлияе на ежедневието му. Силната ревност не ви позволява да погледнете ситуацията отвън и да видите очевидната истина. Може да минат много години, преди да дойде осъзнаването на загубеното време.

Причини за любовната зависимост

Любовната зависимост има свои причини. Просто човек по собствена воля не избира страданието за себе си като норма в живота.

Преди да започнете да работите изцяло върху себе си, трябва внимателно да оцените и осъзнаете сериозността на ситуацията. За да направите това, препоръчително е да останете честни със себе си.

Лош предишен опит

Миналият негативен опит обикновено има последствия. Чувството за духовно отчаяние всъщност не отива никъде, то принуждава индивида да се затвори още повече в собственото си отчаяние.

Лошият опит се превръща в причината за това, човек да започне силно да се привързва към партньора и в същото време да очаква непосредствено предателство.

Понякога за хората става доста трудно да прехвърлят вниманието си и да започнат да живеят по нов начин, водени от индивидуалните си убеждения. Всички ние несъзнателно се обръщаме назад към предишния опит, започвайки да изграждаме определени взаимоотношения.

Разминаване

Ниската самооценка често се превръща в причина за формирането на любовна зависимост. Колкото по-малко ценим себе си, толкова по-малко другите ще го направят. Неувереността в себе си кара индивида да търси подкрепа в друг човек.

Разбира се, в същото време няма разбиране, че е необходимо да се поема отговорност за собствените действия. Повечето хора охотно предават грешките си на партньора си, само защото това улеснява оправдаването им.

Неувереността в себе си често предизвиква нездравословни връзки. По този начин човек се опитва да компенсира собственото си чувство за малоценност.

Лечение на любовното пристрастяване

За да се отървете от пристрастяването към любовта, трябва да положите усилия.

Качеството на лечението зависи от усилията и желанието на самия човек. Нека разгледаме отблизо какви действия трябва да бъдат предприети.

Признаване на проблема

Това е първата стъпка, която трябва да се направи по пътя към пълно възстановяване. Колкото по-ясно човек осъзнава съществуването на проблем, толкова повече енергия се генерира впоследствие за решаването му.

Човек сам трябва да разбере абсурдността на своята позиция, колко много му липсва собственият живот. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре, толкова повече възможности ще има за по-нататъшно промяна на ситуацията. Да осъзнаеш проблема означава да го решиш до известна степен.

Развитие на личността

Любовната зависимост прави хората слаби. Тя отнема твърде много умствени, емоционални и физически сили, карайки човек да се чувства безнадежден и несигурен.

Още на първия етап от лечението е необходимо да се стремите да повишите своето самочувствие. Ако не го направите, тогава по-нататъшните опити за намиране на хармония със себе си ще са напразни.

Трябва да намерите нещо по ваш вкус – четене на книги, творчество, всякакви други области, в които можете да постигнете допълнителни постижения. След известно време напредъкът ще бъде видим, желанието ви за живот ще се върне.

Прекратяване на изтощителна връзка

Любовната зависимост е коварно нещо. Ако чувствата не носят нищо друго, освен страдание, това вече е зависимост. Трябва да намерите сили да прекратите изтощителната нездравословна връзка.

Това е доста трудно да се направи, особено когато няма към какво да се стремим и няма какво да се надяваме. В един момент може наистина да изглежда, че няма смисъл да правите тази дълбока лична промяна, но не е така.

Трябва да намерите смисъл, преди всичко, за себе си.

Любовната зависимост уврежда други области от живота, предотвратява щастливото разбиране на реалността.

Някои лични постижения, подкрепени със силна мотивация, ще помогнат за преодоляване на крайното неувереност в себе си. Трябва да се стремим да правим повече самоусъвършенстване и личностно израстване.

Медитации

Много хора подценяват силата на духовните практики, но това е грешка.

При любовна зависимост е необходимо да се опитате постепенно да натрупвате положителна енергия в себе си.

Редовната медитация и опростените дихателни упражнения ще ви помогнат да възстановите хармонията в себе си, да се върнете към нормалния живот. За да овладеете техниката на медитация, тя трябва да се практикува редовно. Заниманията трябва да се провеждат поне два до три пъти седмично.

По този начин любовната зависимост ще започне да намалява. Но човек трябва самостоятелно да осъзнае, че се движи в умишлено грешна посока.

Че това вредно чувство го опустошава отвътре, кара го да се чувства непълноценен и му отнема всяка надежда за щастлив живот.

Абсолютно възможно и необходимо е да се борите с него и да възстановите собственото си душевно равновесие.

Ако не можете сами да се справите с проблема, можете да се обърнете за помощ към психолог.

Специално за читателите на ХепиУомън сме поканили за коментар психолога и психотерапевт Аксиния Цветанова. Ето и нейното мнение за любовната зависимост.

Tagged , , , , ,
на горе