Невероятни факти за хипопотамите
Интересно

Невероятни факти за хипопотамите

Разкрийте невероятни факти за хипопотамите! Изследвайте тяхното поведение, местообитание, диета и уникални черти и научете нещо ново за хипопотамите. Има толкова много факти за тези животни, които правят тези масивни същества още по-невероятни. И ще бъдете още по-развълнувани да забележите такъв на вашето сафари или в зоогическа градината, след като прочетете за тях.

Научете някои забавни факти за тези красиви животни хипопотами!

Хипопотамите са третите по големина бозайници на Земята

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Родом от Африка, хипопотамите са третите по големина сухоземни бозайници. Слоновете и белите носорози са двата най-големи сухоземни бозайника .

Хипопотамите са сред най-големите сухоземни животни на Земята. Те са по-малки от слоновете и белите носорози, но по-големи от полярните мечки , мечките гризли, бизоните, лосовете и биволите . Възрастните хипопотами могат да тежат между 3000 и 4000 паунда (1360 до 1814 килограма) или дори повече.

Те имат набити тела с форма на варел и масивна глава. Хипопотамите имат относително къси, здрави крака, които са подходящи за поддържане на теглото им.

 Има два вида хипопотами

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Най-известният вид хипопотам е обикновеният хипопотам или Hippopotamus amphibius. Тези хипопотами могат да бъдат с дължина от шест до 16 фута. Хипопотамът пигмей, или Choeropsis liberiensis, по-малък вид хипопотам, е дълъг средно пет фута .

 Хипопотамите процъфтяват под водата

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Хипопотамите могат да задържат дъха си средно за 5 минути . Това е достатъчно дълго, за да правите разходки по коритото на езеро и река. Нищо чудно, че прякорът им е „речен кон“!

Името му идва от комбинацията от две гръцки думи. „Hippo“ се превежда като „кон“, което отразява външния вид на животното, докато „potamos“ означава „река“, поради водните местообитания на хипопотама. Заедно „хипопотам“ означава „речен кон“, което е подходящо име за този голям, обичащ водата бозайник.

Хипопотамите са страхотни плувци

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Хипопотамите са научно известни като Hippopotamus amphibius . Името им трябва да ви подскаже за впечатляващите им способности за плуване. Въпреки набитото си телосложение хипопотамите са пъргави плувци.

Те могат да се движат бързо през водата, със скорости до 8 мили в час (13 километра в час), благодарение на ципестите си крака и опростени тела. Краката им, макар и къси, са достатъчно мощни, за да ги задвижват през реки и езера.

Хипопотамите могат да останат потопени за продължителни периоди. Те могат да задържат дъха си под вода до пет минути, което ги прави опитни гмуркачи, когато е необходимо.

Те правят свои собствени слънцезащитни продукти

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Хипопотамите имат адаптация на кожата, която им осигурява естествена слънцезащита. Техният розов оттенък се причинява от гъст, мазен и вискозен кожен секрет, известен като „пот на хипопотам“. Това вещество действа като бариера срещу вредното въздействие на слънцето. Той разпръсква светлина и блокира ултравиолетовото (UV) лъчение.

Освен слънцезащитата, този кожен секрет също помага на хипопотамите да задържат влагата. Предотвратява прекомерната сухота и напукване на кожата, като същевременно ги охлажда в парещата африканска жега.

Хипопотамите са застрашени животни

Според Червения списък на IUCN хипопотамите са класифицирани като „застрашени“ поради човешката дейност, оказваща влияние върху околната среда.

Хипопотамите са тревопасни животни

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Хипопотамите са тревопасни, което означава, че захранват телата си с растения! Хипопотамите изяждат средно по 80 килограма трева всяка вечер .

Въпреки че хипопотамите притежават внушителни бивни, те са предимно тревопасни. Диетата им се състои от треви, водни растения и друга растителност. Хипопотамите често пасат на сушата през по-хладните нощни часове и се връщат във водата през деня, за да избягат от слънцето.

Те са известни с впечатляващия си апетит и могат да консумират големи количества растителност, до 75 паунда (35 килограма) трева само за една нощ !

За разлика от много тревопасни, хипопотамите нямат изпъкнали устни, които да предпазват зъбите им, докато се хранят. Вместо това те са разработили специализиран начин за подрязване на трева.

Те имат големи кучешки зъби

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Хипопотамите имат набор от челюсти, които се открояват в животинското царство. Челюстите им могат да се отварят на 150 градуса, съчетани с най-силната сила на захапка от всички сухоземни животни . Освен това те имат големи кучешки зъби, често наричани „резци“ или „бивни“. Тези зъби са удължени и могат да растат до 50 сантиметра (20 инча) на дължина.

Зъбите на хипопотама се използват предимно за бойни и териториални прояви, а не за хранене. Резците продължават да растат през целия живот на хипопотама, което гарантира, че остават остри и ефективни.

Периодът на бременност на хипопотам е 243 дни (осем месеца)

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Бебетата хипопотами се наричат ​​телета и тежат между 30-50 паунда, когато се родят .

Хипопотамите са най-активни през нощта

Въпреки че не се считат за нощни животни, повечето хипопотами търсят храна и активност се случват през нощта . Те напускат своите води за почивка близо до здрач и се връщат на сутринта.

Хипопотамите могат да разпознават приятели от врагове

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Очарователно е, че хипопотамите могат да разпознаят приятел от враг, като помиришат изпражненията им! Хипопотамите използват middens или външни зони, където многократно ходят до тоалетната. След това хипопотамите могат да подушат района, за да разберат кой е бил там и дали го смятат за приятел.

Хипопотамите са много опасни

Хипопотамите са силно териториални животни , особено във водна среда. Те енергично защитават териториите си, особено когато възприемат заплаха за личното си пространство. Хипопотамите са едни от най- опасните животни в Африка . Известно е, че нападат лодки, канута и хора и са отговорни за около 500 човешки смъртни случая годишно.

За щастие, на сушата, хипопотамите са по-малко териториални. Но те все още могат да тичат със скорост до 19 мили в час (30 километра в час) на кратки изблици. Така че винаги е най-добре да спазвате дистанция.
Възрастните хипопотами нямат много естествени хищници . Като се има предвид тяхната агресия, размер и ухапване, рядко се случва животни като лъвове , крокодили или хиени да ги вземат за плячка.

Стадата хипопотами се водят от доминиращи женски

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Хипопотамите стада могат да варират по размер, вариращи от няколко индивида до над сто членове. Съставът на стадото обикновено включва възрастни женски, подвъзрастни и тяхното потомство, заедно с доминиращи мъже.

Социалната йерархия в стадото на хипопотамите е матрилинейна, което означава, че се основава на взаимоотношенията между женските. Възрастните женски образуват ядрото на стадото и установяват господство въз основа на фактори като възраст и опит. Тези доминиращи жени често ръководят и диктуват движенията и дейностите на групата.

Въпреки териториалния си характер, хипопотамите в стадото проявяват поведение на свързване. Те могат да включват подстригване, докосване и общи дейности като търкаляне във вода и паша заедно.

Хипопотамите играят важна роля в техните екосистеми

Невероятни факти за хипопотамите
Невероятни факти за хипопотамите

Огромният размер на хипопотама е подходящ за създаване на микрообитания за по-малки организми . Те улесняват местообитанията на рибните популации, като многократно се разхождат по общи пътеки от водоизточниците до вътрешните райони.

Бързи факти за хипопотама

  • Научно име: Hippopotamus amphibius
  • Често срещано име: Хипопотам
  • Размер: Приблизително 4,9–5,9 фута височина в рамото, 9,8–16,4 фута дължина
  • Тегло: 2870–4000 паунда
  • Продължителност на живота: 40–50 години
  • Диета: тревопасни
  • Местообитание: Субсахарска Африка
  • Природозащитен статус: уязвим

Хипопотамите не са посочени като застрашени, но се считат за уязвими от изчезване. Хипопотамите са изправени пред бракониерство и фрагментиране на местообитанията със зашеметяваща скорост. Водещите причини за фрагментацията на местообитанията са природните бедствия, предизвикани от човешката дейност и изменението на климата. Фабричното земеделие е основен виновник за емисиите на парникови газове и основен двигател на изменението на климата. Можете да помогнете на хипопотами и други животни, като намалите консумацията на месо и въглеродния отпечатък на Земята.

Tagged ,
на горе