Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Детелина Смилкова: Започваме да умираме, когато спрем да учим

Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Детелина Смилкова
Лайфстайл

Лекторът в онлайн фестивала Животът след 40 Детелина Смилкова: Започваме да умираме, когато спрем да учим

Детелина Смилкова е дългогодишен успешен пример за това как се поставят нови начала. Жена-лидер в едни от най-мъжките сектори на страната – енергетика и икономика. Съветник на двама икономически министри. Два мандата председател на Българската Асоциация за управление на хора и дългогодишен вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси, днес тя е оперативен директор на частна болница. Започва да танцува и да учи екзотични езици на 50 годишна възраст, става доктор на науките 3 години след това и тепърва смята да открива нови хоризонти. 

За съжаление, поради натоварения график на г-жа Смилкова, не успяхме да проведем директен разговор с нея, а просто й изпратихме няколко въпроса, на които да отговори. И ето го резултатът – това е вероятно най-краткото интервю в историята на ХепиУомън.

Но обещаваме при първа възможност да я интервюираме отново, защо тази дама има много какво да разкаже.

И така, нека да видим какво отговори Детелина Смилкова на нашите въпроси, свързани с предстоящото й участие като лектор в онлайн фестивала Животът след 40, който стартира след броени дни.

Кое е най-голямото предизвикателство за Вас в живота след прехвърлянето на 40-те?

Най-голямото предизвикателство преди 40-те е да създадеш себе си (някои се откриват, аз вярвам, че се създавам). Най-голямата задача след 40-те е да съхраниш това, което си създал и да продължиш да го развиваш. Много хора се изкушават да го ударят на заслужена почивка – децата са отгледани, материалните блага са натрупани, но за мен това е илюзорно. Започваме да умираме, когато спрем да учим.

Какво е това, което най-вече спира, според Вас, дамите, прехвърлили 40-те да пробват реализация в ново поприще, за което, примерно, отдавна мечтаят?

Всяка от нас си отглежда различни спирачки. Виждала съм различни вариации по темата, но като че ли страхът от провал и да не се „изложим“ в България остава водещ. Често давам за пример японката Сумирок, която е най-възрастният действащ DJ в света – на 83 години. Тя започва на 63.

Страхували ли сте се някога в живота си от неуспех и ако да, как успяхте да го преодолеете?

Страховете ми са свързани със съвсем други неща, за които не искам нито да говоря, нито да мисля. Към неуспеха изпитвам предпазливост, а към всички, с които работя – отговорност. Затова просто ако имам опасения за евентуален неуспех – веднага действам, предприемам мерки, които да ме върнат по пътя към успеха.

Усещали ли сте някога в работата си пренебрежение от страна на бизнес партньорите си мъже, просто заради това, че сте жена?

Никога. Стартирах в мъжки колектив. Благодарна сум, но съм научила много от изключително способни мъже и жени. Или си кадърен и работлив или не – полът не е фактор.

Какво ще пожелаете на читателите на ХепиУомън, които искат да се реализират като успешни в бизнеса? 

Пожелавам им това, което е нужно, за да реализират успех навсякъде и в семейството и в любовта и в бизнеса и във всеки аспект от живота – страст и воля.

Благодарим Ви! Това беше Детелина Смилкова – един от лекторите на стартиращия скоро онлайн фестивал Животът след 40. 

Билети може да закупите ТУК

Интервю на Лора Костова

Tagged , , , , , , , , ,
на горе