Как да си направим термозащита за коса у дома
Здраве и красота

Как да си направим термозащита за коса у дома

Искате ли и вие да си направите термозащита за коса у дома? Когато използвате горещи инструменти, ефективният термичен защитен продукт е абсолютно задължителен. Въпреки че излагането на риск от дълготрайни щети в името на стилни кичури е категорично несправедливо, поне имаме възможности, когато става въпрос за намиране на добър протектор . Всъщност един може вече да седи в килера ви (или шкафа за красота). Точно така: повечето масла, с които готвим или овлажняваме, могат да се удвоят като топлинни предпазители.

Целта на всеки термозащитен продукт е да намали щетите, причинени от приложената топлина. Когато използваме инструменти за топлинно оформяне, те лишават косата от нейните естествени масла и протеини, като разграждат водородните връзки. Термозащитните средства действат като бариера, която покрива повърхността на косъма, за да му придаде допълнителен слой защита, позволявайки на топлината да прониква бавно, вместо наведнъж.

Различните текстури на косата изискват различни температури, за да се постигне желаният вид. Някои масла – като кокосово масло или масло от авокадо, които може би вече имате в килера си у дома – могат ефективно да се използват във формула „Направи си сам“, за да предпазите кичурите от приложена топлина, но най-голямото внимание, което трябва да обърнете внимание, е точката на дим на всяко масло. Всяко масло има различна точка на димене (температурата, при която маслото гори). Ако тази точка на дим е надвишена и вашата защитна формула „Направи си сам“ се използва с горещ инструмент при твърде висока температура, маслото ще започне да гори и може да се окажете с изключително увредена, изпържена коса.

Ето някои домашни средства, с които можете да си направите термозащита за коса:

Арганово масло

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

Ако вече сте почитател на аргановото масло, ще се зарадвате да чуете, че няколко капки от любимия ви индуктор за блясък на косата могат да се удвоят като термозащита за коса. Аргановото масло има тенденция да има вискозна консистенция, която е идеална за гъста или текстурирана коса. Богатото на хранителни вещества масло е пълно с антиоксиданти; омега-6 мастни киселини; витамини А, С и Е ; и линолова киселина – всички те осигуряват защита от горещи инструменти и подхранващи ползи. С точка на дим от 420 градуса, това може да не е толкова здраво, колкото другите алтернативи, но се смесва добре с масло от авокадо за по-силен подход.

Инструкции

Когато работите с арганово масло, е важно да намерите автентични продукти с качествени съставки и висока ефективност. Чистото масло трябва да има златист оттенък, гладка текстура, която да не тече водниста и да предизвиква леко орехов аромат. Напръскайте маслото директно върху косата си или капнете няколко капки с пръсти и стилизирайте по желание. Имайте предвид, че аргановото масло е ядково масло и трябва да се използва с повишено внимание, ако съществуват алергии към ядки.

Масло от шеа

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

Маслото от шеа или маслото в зависимост от начина, по който работите с него, вече е основна грижа за кожата за повечето. И въпреки че може да сте запознати с неговата грандиозна гама от предимства за косата, бихме искали да подчертаем и защитните му суперсили. Маслото от шеа предпазва косата от увреждане от околната среда и слънцето и има естествени свойства на топлопроводимост (подобни на силиконите), които предпазват косата от прекомерна топлина. С точка на дим от 450 градуса, антиоксидантната и богата на мастни киселини формула е най-подходяща за гъста, груба или естествена коса, която няма да бъде утежнявана.

Инструкции

За да използвате масло или масло от шеа като решение за термозащита за коса „направи си сам“, може да се наложи да разредите формулата, за да я направите по-управляема. Разредете чрез смесване на 1/4 чаша масло от шеа с една супена лъжица масло от авокадо. (Повечето масла се смесват добре с масло от шеа, но смесването му с масла със същата или по-висока точка на пушене е най-ефективно за оптимална защита.) Нанесете върху влажна коса от средата до краищата и стилизирайте по желание. Маслото от ший е производно на ядки и трябва да се използва внимателно от всеки с алергия към ядки.

Кокосово масло

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

С ниска точка на дим от 350 градуса, кокосовото масло е най-добрият вариант за тези с по-фина коса. Въпреки това, всички горещи инструменти, нанесени върху косата със защитно средство от кокосово масло, не трябва да надвишават температура от 325 градуса.

Кокосовото масло работи като кондициониращ агент, както и като уплътнител. Той може да поправи съществуващите щети в косъма, защото всъщност прониква през ствола на косъма, вместо просто да покрива външността на ствола, както правят много други защитни средства на пазара. Така че това масло не само може да изглади косата и да я предпази от накъдрянето, но също така ще направи косата много по-мека.

Инструкции

За да използвате правилно като термозащита за коса, разтопете една чаена лъжичка кокосово масло и след това го разредете, като добавите 3/4 чаша вода. Изсипете сместа в спрей бутилка и разклатете добре преди всяка употреба. Винаги е най-добре да прилагате тази формула върху мокра коса и да я държите цялата от средата до краищата, далеч от скалпа. Пръскането на този защитен продукт върху сухата коса или поставянето му някъде близо до корените може да направи косата да изглежда мазна, за което трябва да бъдете особено внимателни при по-фините кичури, които лесно могат да бъдат утежнени.

Масло от авокадо

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

Едно от уникалните предимства на използването на масло от авокадо като основа за вашия DIY топлинен защитен продукт е, че то предпазва косата от различни видове топлина: топлина от вашия горещ инструмент и естествена топлина от слънцето. Само поради това предимство, маслото от авокадо е чудесен вариант за защита на боядисана или побеляла коса. Освен това има изключително висока точка на дим от 520 градуса, което го прави отличен избор за коса с всякаква плътност или текстура.

Инструкции за създаване на термозащита за коса с масло от авокадо:

За да използвате маслото от авокадо като основа на вашия естествен термозащитен продукт, смесете една супена лъжица масло с поне една чаша вода в спрей бутилка и разклатете енергично преди всяка употреба. Нанесете това защитно масло, докато косата ви е още мокра и я оставете да изсъхне малко на въздух, ако е възможно, само за да оставите маслото да стегне, преди да я нанесете или да я изложите на топлина.

Маслото от авокадо е много леко, така че няма да остави усещане за тежест върху фините кичури. Освен това е богат на витамин Е, който има антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за растежа на косата, ако се прилагат редовно върху скалпа. Тази термозащита за коса е изключителна.

Масло от гроздови семки

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

Ако имате гъста коса и сух скалп, маслото от гроздови семки е най-добрият вариант, тъй като неговите уникални свойства осигуряват облекчение от пърхот и дерматит. Маслото от гроздови семки също има висока точка на дим от 420 градуса, което го прави чудесен избор за по-дебела, по-груба текстура на косата. Поддържайте ютията си на 400 градуса като предпазна мярка, докато използвате това масло, за да избегнете достигане до точката на дим.

В допълнение, маслото от гроздови семки естествено запечатва кутикулите на косъма, за да заключи влагата и има кондициониращи свойства, които ще направят косата ви мека и блестяща. Освен това е с високо съдържание на витамин Е и антиоксиданти, което го прави чудесна термозащита за коса.

Инструкции

За да използвате маслото от гроздови семки като свой собствен топлозащитен разтвор, не трябва да го смесвате с нищо или да го разреждате по някакъв начин. Нанесете четири до шест капки масло върху дланите на ръцете си, разтрийте ръцете си една в друга и нанесете маслото върху ръцете си през средата до краищата. Това масло се абсорбира бързо и ще покаже обещаващи резултати за скучна, безжизнена коса при постоянна употреба.

Слънчогледово олио

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

Подобно на маслото от гроздови семки, слънчогледовото масло има висока точка на дим, което го прави отличен вариант за по-плътни, груби текстури. С точка на дим от 440 градуса, това масло може да издържи на повечето горещи инструменти, без да изгори.

Топлинната проводимост на слънчогледовото масло действа по същия начин, както би действал силиконът, като покрива външната част на косъма. Разликата е, че това масло има кондициониращи свойства, които проникват през кортекса на косъма, действайки като емолиент и водейки до изключително меки кичури. В допълнение, слънчогледовото масло е с високо съдържание на витамин Е , антиоксиданти и есенциални мастни киселини, които могат да помогнат за подхранването на косата, за да остане здрава и силна при продължителна употреба.

Инструкции

Разредете една супена лъжица слънчогледово олио с две чаши вода и я изсипете в бутилка със спрей за разпространение. Както при повечето от тези формули, ще искате да нанесете върху мокра коса и да й дадете време да се стегне, като нанесете само върху средата и краищата. Това е изключителна термозащита за коса, която лесно можете да направите у дома.

Бадемово масло

термозащита за коса
Как да си направим термозащита за коса у дома снимка: pinterest

Бадемовото масло се абсорбира лесно, което го прави чудесно за прекалено третирана коса. Също така е идеален избор за по-фина коса, въпреки високата си точка на дим от 430 градуса, тъй като попива бързо и няма да утежнява косата. Бадемовото масло уникално подхранва косата с високия си състав от витамини E, D, B1, B2, B6 и витамин A. Заедно тези хранителни вещества действат, за да запълнят празнините в структурата на всяка нишка, правейки косата по-силна, по-здрава и по-устойчива .

Допълнителна предпазливост, която трябва да вземете, когато обмисляте бадемовото масло като термозащита за коса, е ако имате някакъв вид алергия към ядки.

Инструкции

Опитайте се да намерите органично, студено пресовано бадемово масло и нанесете директно върху косата си. С необходимите само три до пет капки, в зависимост от плътността на косата ви, можете да разресвате това масло през влажна коса и да оформяте съответно, като поддържате топлината си до безопасен максимум от 420 градуса.

Tagged , ,
на горе