Как да се възстановим след раздяла: Защо боли толкова много и как да забравим любимия по-бързо

Как да се възстановим след раздяла
Любов и партньорство

Как да се възстановим след раздяла: Защо боли толкова много и как да забравим любимия по-бързо

След раздялата с любим човек, колкото и да е трудно, налага се да го забравим възможно най-бързо. Разбира се, трябва да отчетем и факта, че болката може да е много силна и да ви съсипе окончателно.

Емоционална болка от раздялата

Несигурността е причината да изпитваме така наречената емоционална болка след раздяла. Тя навява много мисли в главата ни и най-вече „Как ще живея без него/нея?“, „Дали ще срещна друга любов в живота си?“

Физическа болка след раздялата

Те е не по-малко сериозна. По време на периода на влюбване в човешкото тяло се произвежда голямо количество допамин (хормонът на щастието) и окситоцин (хормонът на доверието). Така  свикваме с подобни хормонални „наслади“, че щом връзката приключи и концентрацията им драстично намалее, това е причина да изпитаме сериозен нервен срив.

Тялото започва да произвежда хормони на стреса, които оказват отрицателен ефект върху сърцето. Те причиняват неприятна тъпа болка в гърдите и други симптоми, силно наподобяващи сърдечен удар.

Когато изпитвате остри болки след раздялата, е важно да разберете, че това са симптоми на хормонални промени. С времето те ще се нормализират, ако ситуацията не бъде влошена от последваща раздялата депресия.

Три стъпки към свободата

Преди да започнете нов етап от живота си, трябва да забравите за предишната си любов и три лесни стъпки ще ви помогнат с това.

Стриктното изпълнение на всяка от тях ще направи възможно по-малко болезнено изтриването на тъжната любовна история от паметта ви.

Освободете негативните емоции

За да забравите любимия човек, освободете вътрешния си свят от натрупания в него негативизъм. Не пропускайте да се сбогувате с емоции като разочарование, негодувание и гняв. Те са чудовища, които изпиват силите ви и ви наслояват ненужна отрицателна енергия. Затова трябва да бъдат „пуснати навън“ по всякакъв възможен начин.

Предприемете действия

Ако ви се да крещите – направете го, ако ви се плаче – плачете, ако искате да чупете – чупете, но не потискайте чувствата и емоциите в себе си, защото това е сигурен начин да си докарате тежка психологическа травма.

Отворете се за нови положителни чувства

Третата стъпка от обновяването е насочена към осъзнаване и приемане на бъдещето без човека, когото сте обичали. Когато всички стари емоции са унищожени и изхвърлени, е време да отворите сърцето си за нови положителни чувства.

Ето някои идеи:

Прекарвайте повече време с приятелите си

Запишете се за курс по танци или чужд език

Посетете отдавна забравени роднини

Подарете си пътешествие

Опитайте се да се обградите с нови навици и интереси. Попийте впечатленията от всичко, което се случва. Попадайки във водовъртежа на събитията, ще можете постепенно да подобрите живота си, да се отървете от мъчителната болка и копнеж по бившия/та.

Как да сложим край на страданието

Постоянните спомени водят до меланхолия  и отчаяние.

За да се освободите от любовта, спрете да се измъчвате със страдание.

За да прекъснете порочния депресивен кръг „Обичам – не мога да живея без него/нея – не виждам смисъла на живота“, трябва да рестартирате с помощта на 5 стъпки.

Наплачете се

Природата се е погрижила хората да имат лесен начин да се отърват от вътрешното напрежение. Сълзите помагат за премахването на предизвиканите от стреса вещества от тялото.

Не се срамувайте от тази нужда, не толерирайте сдържането на емоции, то е много вредно. Колкото по-скоро настъпи физическото облекчение, толкова по-скоро психическите рани от раздялата ще заздравеят.

Приемете раздялата като свършен факт

Колкото и болезнено да е в началото на пътя към нов живот, забравянето на любовта определено ще свърши работа, ако добре осъзнаете, че се разделяте с нея завинаги.

Не се измъчвайте с надеждата, че връзката ще бъде възстановена, а приемете, че това никога няма да се случи.

Не правете раздялата си специална. Много хора преминават през раздяла и не са умрели.

Дори са станали по-успешни, по-силни, намерили са своята сродна душа, която наистина ги обича.

Третирайте раздялата като подарък от Съдбата и нов шанс за щастие.

Не търсете срещи с бившия си. Затворете тази глава от живота си, която вече сте прочели, и просто започнете нов роман.

Не се самосъжалявайте

Всякакви трудни и кризисни ситуации в живота се дават на човек не за да го направят нещастен, а за да закалят духа му. Не се съжалявайте, не обвинявайте другите хора за проблемите си – това няма да ви позволи да се издигнете над ситуацията и да влезете в силен нов живот.

Често жените казват „Той толкова ми липсва, че не мога да работя“. Това, за жалост, е просто оправдание на човек, който не иска да промени нищо в живота си, не иска да се откаже от миналото и се надява, че всички проблеми ще бъдат решени сами. Това никога не се случва.

Поемете отговорността за живота си върху себе си, разберете, че никой освен вас не може да направи нищо по въпроса. Не мислите ли, че заслужавате да бъдете щастливи?

Направете нещо ново

Постепенно обичайният ритъм на ще ви помогне да се върнете към нормален и щастлив живот.

Впечатленията са чудесен начин да се разклатите след нещастна любовна история. Всеки човек има дейности, за които преди това не е имал време. Ако не знаете как да изхвърлите този човек от съзнанието си, пуснете нещо ново в живота си и това ще се случи от само себе си. Например, запишете се на йога или танци. Или пък спортувайте.

Не стойте на едно място, така че блатото на отчаянието да ви дърпа надолу към лепкавата тиня на депресията.

Запълнете празнотата вътре с нови събития, след което скоро ще си спомняте с усмивка за миналото.

Общувайте повече с позитивни хора

Психологията на тълпата е подредена по такъв начин, че мисленето на човек е силно повлияно от неговата среда. Общуването с песимисти ще изостри последиците от раздялата.

Ето защо, опитайте се да изберете щастливи и позитивни хора за компания. Те ще заредят отегченото сърце със своята енергия, ще дадат добри съвети, ще отвлекат вниманието от несгодите и ще ви помогнат да погледнете на живота по нов начин.

Избор на тактика за забравяне на любимия човек в зависимост от ситуацията

Съществуват безброй тактики, които можете да използвате, за да ви помогне да се почувствате по-добре след раздялата. Най-популярни са 4 от тях.

Ако любовта не е взаимна

Най-важното в тази ситуация е да се разбере, че:

Вината не е ваша – вие не носите отговорност за чувствата на другия човек.

Единственото, което остава, е да го забравите завинаги и да продължите да живеете.

За да не се измъчвате и да облекчите тъжните спомени, изключете този човек от полезрението си и не се срещайте никога вече с него. Скоро ще дойде разбирането, че е невъзможно да обичаш някой, който не предприема никакви действия спрямо теб.

Ако трябва да забравите, но се виждате всеки ден

Ситуацията се усложнява, ако бившият е колега или състудент. Трудно е да се отървете от него, ако го виждате всеки ден.

Ще се наложи да използвате друга тактика на поведение:

Когато комуникацията с него не може да бъде избегната, не си спомняйте старите дни. Сведете всички дискусии до минимум, говорете само по важни въпроси и нищо встрани.

Свикнете с идеята, че сте непознати. Ако видите, че нещо се е случило с него, не се втурвайте да предлагате помощ. Не задавайте въпроси от рода на „Какво се случи? Как мога да ти помогна?“. Това не е ваша работа.

Не се сърдете на всички мъже

Болката от раздялата може да ви раздира отвътре, но знайте, че има и други мъже, които са готови да ви обичат. Съществуват много лоялни, любящи и грижовни партньори, просто вие все още не сте ги срещнали. Но и това ще стане. Основното е да се вземат предвид грешките от миналото, за да не се повтарят. Постепенно болката ще отшуми и животът ви ще се подобри.

Колко бързо трябва да започнете нова връзка?

Природата ни е такава, че щом приключим с някоя връзка, в душата се оформя пустота. Преди това тя е била заета от силните емоции, но след като любимия човек вече го няма, там остава пусто и празно.

В такова състояние не е необходимо да се втурнете веднага към нов роман, тъй като най-вероятно той ще завърши тъжно. Необработените емоции от миналата връзка ще си кажат думата.  Ще сравнявате постоянно новия партньор с бившия, ще търсите прилики и в крайна сметка ще разбиете сърцето на нищо неподозиращия човек. А и вашата болка няма да стихне, дори още повече ще се задълбочи.

Започнете да търсите нова любов едва след като сте сложили точка на миналата връзка.   

Дайте си време да помислите. Не изпадайте в отчаяние и не си мислете, че сте недостойни за любов. Определено ще се намери човек, който да ви оцени.

Не очаквайте и бившият ви да се върне. Постоянното мислене за него ви лишава от бъдещето ви. Докато една жена гледа назад, тя винаги ще се спъва, когато върви напред.

Ако чувствате, че не можете да се справите сами с болката от раздялата, не се колебайте да потърсите подкрепа от приятели или терапевт.

Не забравяйте, че връзките не са целият ни живот, а само малка част от него. Както при всяка загуба, отнема известно време да се приеме неприятният факт.

Не се фокусирайте върху преживяванията си, погледнете смело в бъдещето и знайте, че там ви очаква само най-доброто. И вие го заслужавате напълно!

Tagged , , , , ,
на горе