Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Психология

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?Тийнейджърът трябва да понесе всички трудности на юношеството на плещите си. И майката и бащата могат да му помогнат в това, като използват цялото си търпение и мъдрост. В трудния период на израстване както тийнейджърът, така и родителите му имат нужда от сериозна подкрепа.

 

Вижте съвети как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Какво да правя, когато „няма останала сила, собственото ми дете е неузнаваемо“?

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Да, това е вашето дете. То не беше заменено. То е същото от момента на раждането си.

Всички изпитания на юношеството са повод за радост на родителите. Просто, защото всичко трябва да се прави навреме. Колкото по-рязко човек преминава през криза, обусловена от възрастта, толкова по-продуктивна и до известна степен по-лесна, ще бъде следващата (общо в живота на човек има обикновено 8-9 възрастови кризи).

Източникът на безкрайно търпение в общуването с дете тийнейджър е в отговора на въпроса: „Какво правих аз на тази възраст?“ Щом отговорът на този въпрос изникне във вас: „Бях нормално дете и родителите ми не са имали проблеми с мен“, усмихнете се! Вашата „тийнейджърска“ криза ви удари едновременно с вашето „бебе“ и е на път да започне. Просто го наречете „Криза на средната възраст“.

Потърсете отговори на въпроси за поведението на вашето дете от отражението си в огледалото.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Юношеството е временно състояние. „Тази“ възраст един ден ще свърши, проблемите ще изчезнат. Други ще започнат, но тези определено ще изчезнат.

През цялото време, докато сте родител на тийнейджър, ще говорите толкова много, че ще научите какво е да те боли езика. Но тук няма други опции. Говори, говори, говори. Важно е (!) да разберете разликата между „раздухайте мозъка си“ и „говорете“.

Да, трябва да претегляте всяка своя дума и да предприемате всяка стъпка въз основа на факта, че сте в минно поле. Други варианти няма. Но доверието, което ще възникне между вас и тийнейджъра през този труден период, никога няма да изчезне и предателството може завинаги да ви лиши от възможността да общувате помежду си.

Бабата и дядото на тийнейджъра могат да бъдат чудесни помощници за родителите на юношата. Просто, защото нашите родители вече са преживели тийнейджърската криза при децата си и добре знаят, че „и това ще мине“.

Важна забележка тук: тази точка работи при условие, че в семейството няма вътрешен междупоколенчески конфликт и всички участници във възпитателния процес „гледат в една посока“.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Тийнейджърът се нуждае от общуване с много различни и странни връстници, за да опита всичко и да изпробва всички възможни роли в обществото.

Създайте социален кръг на тийнейджъра. Проучете заедно информация за курсове – клубове – лагери – проекти. Важно е първо, да проучите въпроса сами и да сте готови да предложите нови неща, както и да отидете на срещи със сина или дъщеря си (освен ако, разбира се, те нямат нищо против).

В същата точка: значими възрастни. Това са учители, треньори, наставници, ментори. За един тийнейджър понякога „непознатите“ имат много повече авторитет от „своите“. Винаги имате възможност да „взаимодействате“ с възрастните, които заобикалят детето ви.

Страхът „може да си направи нещо“ е един от основните. Тук ще ви помогнат само разговорите с тийнейджъра и вашата собствена любов към живота (последното се разпространява сред децата ни като грипния вирус).

Дори не се опитвайте да сравнявате вашата ситуация с това как и какво се случва при същите обстоятелства в други семейства. Вие, родителят, и вашето дете тийнейджър, сте уникални, вие сте единствените. Повторение няма и никога няма да има.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

„Не те обичам“, „Другите родители са нормални хора и само ти не ме разбираш“ – вашият тийнейджър казва тези фрази, за да се научи как да го прави по принцип. Той (тийнейджърът) „тренира“ с вас.

Радвайте се. Това умение (изразяване на вашите чувства – емоции) ще бъде много полезно за детето ви в живота. Изобщо не мислете за „не те обичам“. Детето обича родителите си безусловно. Така са и родителите на децата. Определено, майките.

 

Ако на един тийнейджър му липсва любов и топлина в семейството, той ще ги потърси другаде.

Всяка лъжа винаги е вик за помощ (всяка ситуация е индивидуална, но по същество – да, човек има нужда от помощ). Тук бих включила и кражбата. Много често се среща сред тийнейджъри от семейства, където има зависими (любовта също може да бъде зависимост).

Той (тя) не се интересува от нищо, той (тя) не иска нищо. По правило това, което следва, е: „Той се прибира от училище, пише си домашните и сяда на компютъра.“ Очевидно е, че младежът се интересува от това, което се случва в компютъра. Ако това ви тревожи толкова много, регистрирайте се в същата компютърна игра и станете отбор. Е, или опоненти.

Може да не забележите миризмата на цигари. Може да не обърнете внимание на факта, че детето ви се е прибрало пияно. Можете да направите голям скандал от всичко това. Можете да опитате да го забраните. Избирайте.

Невъзможно е да почистите стаята на тийнейджъра. И не е необходимо.

Имате право да вземате трудни решения във всички случаи, свързани с безопасността на живота на вашето дете на простото основание, че според закона до 18-годишна възраст вие носите отговорност за живота и здравето му.

И вие, и тийнейджърът винаги имате възможност да потърсите помощ от психолог. Не си отказвайте това. Понякога ние, родителите, просто се нуждаем от подкрепа, но тийнейджърите имат жизненоважна нужда от нея.

Защо тийнейджърите се държат странно?

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Родителството на тийнейджър никога не е лесно. Може да се почувствате изтощени от това да лежите будни през нощта, тревожейки се къде е детето ви, с кого е и какво прави. Може да се отчаяте от неуспешните опити за общуване, безкрайните битки и откритото предизвикателство – да не говорим за настроението, интензивните емоции и импулсивното и безразсъдно поведение.

Понякога може да е трудно за вярване, но не, вашият тийнейджър е живо същество , което има своите емоции. Мозъкът на тийнейджър все още се развива активно, следователно обработва информацията по различен начин от мозъка на зрял възрастен. Фронталната кора – частта от мозъка, използвана за управление на емоциите, вземане на решения, разсъждение и контролиране на задръжките – се преструктурира през тийнейджърските години, образувайки нови синапси с невероятна скорост, докато целият мозък не достига пълна зрялост до около средата на 20-те.

Вашият тийнейджър може да е по-висок от вас и да изглежда зрял в някои отношения, но често той просто не е в състояние да обмисли нещата на ниво възрастен. Хормоните, произведени по време на физическите промени в юношеството, могат допълнително да усложнят нещата. Сега тези биологични различия не извиняват лошото поведение на тийнейджърите, нито ги освобождават от отговорност за действията им, но могат да помогнат да се обясни защо тийнейджърите се държат толкова импулсивно или разочароват родителите и учителите с лошите си решения, социална тревожност и непокорство.

Разбирането на развитието на подрастващите може да ви помогне да намерите начини да поддържате връзка с вашия тийнейджър и да преодолявате проблемите заедно.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Също така е важно да запомните, че докато тийнейджърите са личности с уникални качества и свои собствени харесвания и нехаресвания, някои черти са универсални. Без значение колко изглежда, че вашият тийнейджър се отдръпва от вас емоционално, независимо колко независим изглежда вашият тийнейджър или колко проблемен става, той все още се нуждае от вашето внимание и да се чувства обичан от вас.

Тийнейджърите разчитат емоциите по различен начин

Тийнейджърите се различават от възрастните по способността си да четат и разбират емоциите в лицата на другите. Възрастните използват префронталния кортекс, за да четат емоционални сигнали, но тийнейджърите разчитат на амигдалата, частта от мозъка, отговорна за емоционалните реакции.

Кога типичното поведение на тийнейджър се превръща в проблемно поведение на тийнейджър

Когато тийнейджърите започват да отстояват своята независимост и да намерят собствената си идентичност, много от тях преживяват промени в поведението, които могат да изглеждат странни и непредвидими за родителите. Вашето сладко, послушно дете, което някога не можеше да понесе да бъде отделено от вас, сега няма да бъде видяно на по-малко от 20 метра от вас и поздравява всичко, което кажете с въртене на очи или хлопване на врата. Колкото и трудно да понасят това за родителите, те са действия на нормален тийнейджър.

Проблемният тийнейджър, от друга страна, проявява поведенчески, емоционални или проблеми с ученето извън типичните тийнейджърски проблеми. Те могат многократно да практикуват рисково поведение, включително пиене, употреба на наркотици, насилие, пропускане на училище, самонараняване, кражба от магазин или други престъпни действия. Или може да проявяват симптоми на психични проблеми като депресия , тревожност или хранителни разстройства . Въпреки че всяко негативно поведение, което се повтаря отново и отново, може да е признак на скрит проблем.

Тук е много важно родителите да разберат кое поведение е нормално по време на развитието на юношеството и кое може да сигнализира към по-сериозни проблеми.

Типично поведение на тийнейджъри срещу проблемни тийнейджъри и промяна на външния вид

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Типично тийнейджърско поведение: За тийнейджърите е важно да са в крак с модата. Това може да означава носене на провокативно или привличащо внимание облекло или боядисване на косата. Освен ако вашият тийнейджър не иска татуировки, избягвайте да критикувате и запазете протестите си за по-големите проблеми. Модата се променя, както и вашият тийнейджър.

Предупредителни признаци на проблемен тийнейджър: Промяната на външния вид може да бъде сигнал за тревога, ако е придружена от проблеми в училище или други негативни промени в поведението. Доказателство за порязване и самонараняване или екстремна загуба или наддаване на тегло също са предупредителни знаци. Повишени спорове и бунтарско поведение

Типично поведение на тийнейджъри: Когато тийнейджърите започнат да търсят независимост, вие често ще спорите.

Предупредителни знаци за проблемен тийнейджър: Постоянната ескалация на спорове, насилие у дома, пропускане на училище, сбивания и сблъсъци със закона са тревожни поведения, които надхвърлят нормата на тийнейджърския бунт. Промени в настроението.

Типично поведение на тийнейджъри: Хормоните и промените в развитието често означават, че вашият тийнейджър ще изпитва промени в настроението, раздразнително поведение и трудности да управлява емоциите си.

Предупредителни признаци на проблемен тийнейджър: Бързи промени в личността, падащи оценки, постоянна тъга, безпокойство или проблеми със съня могат да показват депресия , тормоз или друг проблем с емоционалното здраве. Приемайте сериозно всякакви разговори за самонараняване. Експериментиране/ употреба на алкохол или наркотици.

Типично поведение на тийнейджъри: Повечето тийнейджъри ще опитат алкохол, ще изпушат цигара или вейп в даден момент. Мнозина дори ще опитат марихуана. Да говорите с децата си откровено и открито за наркотиците и алкохола е един от начините да се уверите, че няма да продължи напред.

Предупредителни признаци за проблемен тийнейджър: Когато употребата на алкохол или наркотици стане навик, особено когато е придружена от проблеми в училище или у дома, това може да означава проблем със злоупотребата с вещества или други основни проблеми.

По-повлиян от приятели, отколкото от родители

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Типично тийнейджърско поведение: Приятелите стават изключително важни за тийнейджърите и могат да имат голямо влияние върху техния избор. Тъй като тийнейджърите се фокусират повече върху своите връстници, това неизбежно означава, че те се отдръпват от вас. Това може да ви накара да се почувствате наранени, но това не означава, че вашият тийнейджър все още не се нуждае от вашата любов.

Предупредителни знаци за проблемен тийнейджър: Червените знамена включват внезапна промяна в групата на връстниците (особено ако новите приятели насърчават негативното поведение), отказ да се съобразят с разумни правила и граници или избягване на последствията от лошо поведение чрез лъжа. По същия начин, ако вашият тийнейджър прекарва твърде много време сам, това също може да показва проблеми.

Търсене на професионална помощ за проблемен тийнейджър

Ако установите тревожно поведение във вашия тийнейджър, консултирайте се с лекар, съветник, терапевт или друг специалист по психично здраве за помощ при намирането на подходящо лечение.
Дори когато потърсите професионална помощ обаче, това не означава, че работата ви е свършена – тя току-що е започнала.

Както е описано по-долу, има много действия, които можете да предприемете у дома, за да помогнете на вашия тийнейджър и да подобрите връзката между вас.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи? Съвет 1: Свържете се с проблемния си тийнейджър

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Може да изглежда трудно за вярване – предвид гнева или безразличието на вашето дете към вас – но тийнейджърите все още жадуват за любов, одобрение и приемане от родителите си. Положителната връзка лице в лице е най-бързият и ефикасен начин за намаляване на стреса чрез успокояване и фокусиране на нервната система. Това означава, че вероятно имате много повече влияние върху вашия тийнейджър, отколкото си мислите.

За да отворите детето за комуникация:
Бъдете наясно със собствените си нива на стрес. Ако сте ядосани или разстроени, сега не е моментът да се опитвате да общувате с вашия тийнейджър. Изчакайте, докато се успокоите и заредите с енергия, преди да започнете разговор. Вероятно ще имате нужда от цялото търпение и положителна енергия, които можете да съберете.

Бъдете там за вашия тийнейджър. Предложение за разговор с вашия тийнейджър на кафе вероятно ще бъде посрещнато със саркастичен унизителен или пренебрежителен жест, но е важно да покажете, че сте на разположение.

Настоявайте да седите заедно за хранене без телевизия, телефони или други разсейващи фактори. Погледнете тийнейджъра си, когато говорите, и го поканете да ви погледне. Не се разочаровайте, ако усилията ви не бъдат посрещнати с нищо повече от едносрично сумтене или свиване на рамене. Може да се наложи да ядете много вечери в тишина, но когато вашият тийнейджър иска да се отвори, той знае, че винаги ще има възможност да го направи.

Намерете общ език. Опитът да обсъдите външния вид или дрехите на вашия тийнейджър може да бъде сигурен начин да предизвикате разгорещен спор, но все пак можете да намерите някои общи точки. Бащи и синове често се свързват заради спорта. Майки и дъщери над пазаруване или филми. Целта не е да бъдете най-добрият приятел на вашия тийнейджър, а да намерите общи интереси, които можете да обсъждате мирно. След като говорите, вашият тийнейджър може да се почувства по-удобно да ви говори по други теми.

Слушайте, без да съдите или да давате съвети. Когато вашият тийнейджър ви говори, важно е да го слушате, без да съдите, да се подигравате, да прекъсвате, да критикувате или да давате съвети. Вашият тийнейджър иска да се чувства разбран и ценен от вас, така че поддържайте зрителен контакт и фокусирайте вниманието си върху детето си, дори когато то не ви гледа. Ако проверявате имейла си или четете списание, вашият тийнейджър ще почувства, че не е важен за вас.

Очаквайте отказ. Вашият тийнейджър често може да реагира на опитите ви да се свържете с гняв, раздразнение или други негативни реакции. Останете спокойни и оставете вашето тийнейджърско пространство да се охлади. Опитайте отново по-късно, когато и двамата се успокоите. Успешното свързване с вашия тийнейджър ще отнеме време и усилия. Не се отчайвайте; упорствайте и пробивът ще дойде.

Пречки за връзката родител-тийнейджър

Ако вашият тийнейджър е под въздействието на алкохол или наркотици, способността му да се свързва емоционално може да бъде компрометирана . Същото може да се отнася и за лекарствата, отпускани с рецепта. Например, ако вашият тийнейджър приема антидепресанти , уверете се, че дозата не е повече от абсолютно необходимата.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи? Съвет 2: Справете се с гнева и насилието на тийнейджърите

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Ако сте родител на тийнейджър, който е ядосан, агресивен или насилствен, може да живеете в постоянен страх. Всяко телефонно обаждане или почукване на вратата може да донесе новини, че синът ви е бил наранен или е наранил сериозно други.

Тийнейджърките също се ядосват, разбира се, но този гняв обикновено се изразява вербално, а не физически. Тийнейджърите са по-склонни да хвърлят предмети, да ритат врати или да удрят стените, когато са ядосани. Някои дори ще насочат гнева си към вас. За всеки родител, особено за самотните майки, това може да бъде дълбоко обезпокоително и разстройващо преживяване. Но не е нужно да живеете под заплахата от насилие. Примиряването с насилието е толкова вредно за вашия тийнейджър, колкото и за вас.

Как да се справим с гнева на тийнейджърите

Гневът може да бъде предизвикателна емоция за много тийнейджъри, тъй като често маскира други основни емоции като чувство на неудовлетвореност, смущение, тъга, нараняване, страх, срам или уязвимост. Когато тийнейджърите не могат да се справят с тези чувства, те могат да избухнат, излагайки себе си и другите на риск. В тийнейджърските си години на много момчета им е трудно да разпознаят чувствата си, камо ли да ги изразят или помолят за помощ.

Предизвикателството за родителите е да помогнат на тийнейджъра да се справи с емоциите и да се справи с гнева по по-конструктивен начин:

Установете граници, правила и последствия. Във време, когато и вие и вашият тийнейджър сте спокойни, обяснете, че няма нищо лошо в това да изпитвате гняв, но има неприемливи начини за изразяването му. Ако вашият тийнейджър се нахвърли например, той ще трябва да понесе последствията – загуба на привилегии или дори намеса на полицията. Тийнейджърите се нуждаят от граници и правила сега повече от всякога.

Опитайте се да разберете какво стои зад гнева. Вашият тийнейджър тъжен ли е или депресиран? Например, изпитват ли чувство на неадекватност, защото връстниците им имат неща, които те нямат? Дали вашият тийнейджър просто се нуждае от някой, който да го изслуша без осъждане?

Бъдете наясно с предупредителните знаци и задействания за гняв. Вашият тийнейджър получава ли главоболие или започва да крачи, преди да избухне от ярост? Или определен клас в училище винаги предизвиква гняв? Когато тийнейджърите могат да разпознаят предупредителните знаци, че нравът им започва да кипи, това им позволява да предприемат стъпки за обезвреждане на гнева, преди той да излезе извън контрол.

Помогнете на вашия тийнейджър да намери здравословни начини за облекчаване на гнева. Особено ефективни са упражненията: бягане, колоездене, катерене или отборни спортове. Дори простото удряне на боксова круша или възглавница може да помогне за облекчаване на напрежението и гнева. Танцуването или свиренето на силна, гневна музика също може да осигури облекчение. Някои тийнейджъри също използват изкуство или писане, за да изразят творчески гнева си.

Дайте пространство на вашия тийнейджър да се оттегли. Когато вашият тийнейджър е ядосан, позволете му да се оттегли на място, където е безопасно да се охлади. Не следвайте своя тийнейджър и не изисквайте извинения или обяснения, докато той все още буйства. Това само ще удължи или ескалира гнева или дори ще провокира физически отговор.

Предприемете стъпки, за да управлявате собствения си гняв. Не можете да помогнете на вашия тийнейджър, ако и вие изпуснете нервите си. Колкото и трудно да звучи, трябва да запазите спокойствие и уравновесеност, колкото и детето ви да ви провокира. Ако вие или други членове на вашето семейство крещите, удряте се или хвърляте неща, вашият тийнейджър естествено ще приеме, че това също са подходящи начини да изразят гнева си.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи и червените знамена за насилствено поведение при тийнейджъри

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Нужен е само един поглед към заглавията на новините, за да разберете, че насилието над тийнейджъри е нарастващ проблем. Филмите и телевизионните предавания възхищават всякакъв вид насилие, много уеб сайтове популяризират екстремистки възгледи, които призовават към насилствени действия, а час след час игра на видеоигри с насилие може да намали чувствителността на тийнейджърите към реалните последици от агресията и насилието. Разбира се, не всеки тийнейджър, изложен на насилствено съдържание, ще стане насилник, но за проблемен тийнейджър, който е емоционално увреден или страда от психични проблеми, последствията могат да бъдат трагични.

Предупредителните признаци, че тийнейджърът може да стане насилник, включват:

Игра с оръжия от всякакъв вид.

Обсесивно играене на видеоигри с насилие, гледане на филми с насилие или посещение на уебсайтове, които популяризират или възхваляват насилието.

Заплашване или тормоз над други.

Фантазира за актове на насилие, които би искал да извърши.

Да бъдеш агресивен или жесток към домашни любимци или други животни.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи? Съвет 3: Разпознайте признаците на тийнейджърска депресия

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Много проблемни поведения при тийнейджъри могат да бъдат признаци на депресия. Те могат да включват:

Проблеми в училище. Проблемите с ниска енергия и концентрация, свързани с депресията на тийнейджърите, могат да доведат до намаляване на посещаемостта и спад в оценките.

Бягане. Много депресирани тийнейджъри бягат или говорят за бягство от дома, често като вик за помощ.

Злоупотреба с наркотици и алкохол. Тийнейджърите може да използват алкохол или наркотици в опит да се самолекуват от депресията си .

Ниско самочувствие. Депресията може да предизвика или засили чувството на срам, провал и социално безпокойство и да направи тийнейджърите изключително чувствителни към критика.

Пристрастяване към смартфон. Депресираните тийнейджъри може да отидат онлайн, за да избягат от проблемите си, но прекомерното използване на смартфони и интернет води до увеличаване на чувството за изолация и влошаване на депресията.

Безразсъдно поведение. Депресираните тийнейджъри могат да участват в опасно или високорисково поведение, като безразсъдно шофиране, препиване или опасна любов.

Насилие. Някои тийнейджъри – обикновено момчета – могат да станат агресивни, когато са в депресия.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи? Съвет 4: Добавете баланс към живота на проблемния си тийнейджър

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Независимо от точната причина за проблемите на вашия тийнейджър, можете да върнете баланса в живота му, като му помогнете да направи промени в здравословния начин на живот.

Създайте структура. Тийнейджърите може да крещят и да спорят с вас за правила и дисциплина или да се бунтуват срещу ежедневната структура, но това не означава, че имат по-малко нужда от тях. Структурата, като редовни часове за хранене и лягане, кара тийнейджъра да се чувства сигурен и защитен. Сядането на закуска и вечеря заедно всеки ден също може да предостави чудесна възможност да се регистрирате с вашия тийнейджър в началото и в края на всеки ден.

Намалете времето пред екрана. Изглежда, че има пряка връзка между телевизионни предавания, филми, интернет съдържание и видеоигри с насилие и насилието сред тийнейджърите. Дори ако вашият тийнейджър не е привлечен от материали с насилие, твърде много време пред екрана може да повлияе на развитието на мозъка. Ограничете времето, през което вашият тийнейджър има достъп до електронни устройства – и ограничете използването на телефона след определен час през нощта, за да сте сигурни, че детето ви ще спи достатъчно.

Насърчавайте упражненията. Дори малко редовни упражнения могат да помогнат за облекчаване на депресията, повишаване на енергията и настроението, облекчаване на стреса, регулиране на съня и подобряване на самочувствието на вашия тийнейджър. Ако ви е трудно да накарате тийнейджъра си да прави нещо друго, освен да играе видеоигри, насърчете го да играе базирани на активност видеоигри или „игри за упражнения“, които се играят изправени и се движат – симулиращи танци, скейтборд, футбол или тенис например. След като упражненията се превърнат в навик, насърчете тийнейджъра си да опита истинския спорт или да се присъедини към клуб или отбор.

Яжте правилно. Здравословното хранене може да помогне за стабилизиране на енергията на тийнейджърите, да изостри ума им и да изравни настроението им. Действайте като модел за подражание на вашия тийнейджър. Гответе повече ястия у дома, яжте повече плодове и зеленчуци и намалете нездравословната храна и газираните напитки.

Уверете се, че вашият тийнейджър получава достатъчно сън. Липсата на сън може да направи тийнейджър стресиран, мрачен, раздразнителен и летаргичен и да причини проблеми с теглото, паметта, концентрацията, вземането на решения и имунитета срещу болести. Може да успеете да изкарате шест часа на нощ и да продължите да функционирате на работа, но вашият тийнейджър се нуждае от 8,5 до 10 часа сън на нощ, за да бъде умствено остър и емоционално балансиран. Насърчете по-добър сън , като зададете постоянни часове за лягане и премахнете телевизори, компютри и други електронни джаджи от стаята на вашия тийнейджър – светлината от тези устройства потиска производството на мелатонин и стимулира ума, вместо да го отпуска. Предложете на вашия тийнейджър вместо това да опита да слуша музика или аудио книги преди лягане.

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи? Съвет 5: Грижете се за себе си

Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?
Как да оцелеем с тийнейджър вкъщи?

Стресът от общуването с всеки тийнейджър, особено с такъв, който изпитва поведенчески проблеми, може да се отрази негативно на собственото ви здраве, така че е важно да се грижите за себе си. Това означава да се грижите за своите емоционални и физически нужди и да се научите да управлявате стреса.

Отделяйте време да се отпуснете всеки ден и се научете как да се регулирате и да се освободите от стреса, когато започнете да се чувствате претоварени. Да се ​​научите как да използвате сетивата си за бързо облекчаване на стреса и редовното практикуване на техники за релаксация са страхотни места за начало.

Обсъдете го. Нормално е да се чувствате претоварени, безпомощни, ядосани или разочаровани, когато имате работа с проблемен тийнейджър. Говоренето за това как се чувствате може да помогне за намаляване на интензивността, така че споделете чувствата си с доверен приятел или намерете терапевт .

Не се справяйте сами, особено ако сте самотен родител. Намерете подкрепа от семейството, приятелите, училищен съветник, спортен треньор, религиозен лидер или някой друг, който има връзка с вашия тийнейджър. Организации като клубове за момчета и момичета и други младежки групи също могат да помогнат за осигуряване на структура и насоки.

Помнете, че имате и други си деца. Справянето с проблемен тийнейджър може да обезпокои цялото семейство. Може да бъде особено трудно за други деца, така че се уверете, че не са игнорирани. Братята и сестрите може да се нуждаят от специално индивидуално внимание или собствена професионална помощ, за да се справят с чувствата си относно ситуацията.

В Заключение: Това няма да продължи вечно

Струва си да напомните на вашия тийнейджър, че без значение колко болка или смут изпитва в момента, с вашата любов и подкрепа и професионална помощ, (когато е необходима), ситуацията може и ще се подобри – и за двама ви. Вашият тийнейджър може да преодолее проблемите на юношеството и да се превърне в щастлив, добре балансиран млад възрастен.

Tagged , ,
на горе