Една неочаквана, на пръв поглед комбинация – мед, лук и куркума, се оказва толкова успешна, както по отношение на вкуса, така и по отношение на нейната полза за организма.
Ефективната комбинация между мед, лук и куркума притежава мощни лечебни свойства.
И куркумата, и медът имат много уникални свойства.
Лечебни свойства на куркумата:
– укрепва имунната система;
– предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер;
– унищожава раковите клетки;
– има противовъзпалителен ефект;
– антивирусен и антимикробен агент;
– нормализира работата на стомашно-чревния тракт.
За кого е противопоказна куркумата?
– деца под 6 години;
– бременни и кърмачки;
– при гастрит;
– хепатит с различна тежест;
– при нарушено кръвосъсирване;
– хората, страдащи от хронични заболявания, трябва да се консултират с лекуващият ги лекар.
Полезни свойства на меда:
– осигурява здравословен сън, защото спомага за производството на мелатонин;
– бори се с вирусни, гъбични, бактериални инфекции;
– насърчава заздравяването на рани, регенерацията на клетките и тъканите;
– подобрява настроението и облекчава депресията, като допринася за образуването на ендорфини;
– повишава имунитета;
– подобрява храносмилането;
– осигурява енергия на тялото;
– повишава нивото на хемоглобина в кръвта.
За кого е противопоказен меда?
– страдащи от алергии, защото медът е най-силният алерген;
– хора, страдащи от диабет;
– деца под 3 години.
Ободряващият ефект на златната смес може да затрудни заспиването.
Сместа трябва да се консумира на гладно или непосредствено преди хранене.
Съхранявайте при стайна температура в тъмен стъклен съд, далеч от пряка слънчева светлина или в хладилник.
Най-благоприятна е комбинацията с черен пипер и правилните мазнини (зехтин и ленено масло). Благодарение на тази комбинация, полезността на сместа се увеличава многократно.
Рецепти от народната медицина:
1. За извеждане на секрети от белите дробове
Необходими продукти:
– корен от джинджифил на прах – 1 ч.л.;
– куркума на прах – 1 ч.л.;
– мед – 200 гр.;
– лук – 200 гр.;
– вода – 0,5 л.
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, добавете джинджифила, куркумата, залейте с вода и оставете да заври. Нека поври 10 минути на среден огън, след това прецедете през фина цедка, оставете сместа да изстине и добавете меда.
Препоръчителен прием за деня 250-300 мл. разделено два пъти дневно: сутрин преди хранене и преди обяд. Съхранявайте сместа в хладилник.
2. При настинки и грип
Необходими продукти:
– куркума на прах – 2 с.л.;
– вода – 1 чаша;
– мед – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Разтворете подправката във вода, кипнете получения разтвор за 8-10 минути, охладете го и добавете меда. Можете да съхранявате за не повече от 2 дни.
Започнете прием още при първите симптоми. Приемайте по 5 пъти на ден на равни порции. Продължете да използвате, докато не се почувствате по-добре, но не повече от 7 дни.
3. Консумирайте с кефир за лечение на възпалено гърло
Необходими съставки:
– куркума – ½ с.л.;
– мед – 1 ½ с.л.;
– вряща вода – 1 чаша;
– кефир – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Залейте смляната подправка с вряла вода. Добавете меда и кефира. Приемайте веднъж дневно 3-4 часа преди лягане, като продължавате до възстановяване.
По време на лечението на гърлото не се препоръчва лечебната напитка да се приема топла.
4. За укрепване на имунитета
Необходими продукти:
– куркума на прах – 1 ч.л.;
– настърган корен от джинджифил – 1 с.л.;
– лимонов сок – 1/2 с.л.;
– вода – 0,5 л.;
– мед – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Залейте всички продукти с топла вода и оставете да поври още 20 минути.
Приемайте по време на вирусни епидемии по 200 мл., общо за деня, на празен стомах два пъти на ден. Съхранявайте за не повече от два дни.
5. При мъчителна кашлица
Необходими продукти:
– мляко – 1 чаша;
– куркума на прах – 1 ч.л.;
– мед – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото, отстранете пяната от него. Добавете меда и куркумата. Разбъркайте добре.
Приемайте вечер 4 часа преди лягане до възстановяване.
Бъдете здрави!