Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Психология

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви и да казват „здравей“, „благодаря“ и „моля“? Вярвате или не, най-простите и малки жестове, включително обичайните „благодаря“ или „моля“, могат да създадат цял ​​свят.

Способността да се благодари, да се уважава сърдечно друг човек и да смекчава с просто „моля“, трябва да се внушава на човек от ранна детска възраст. Напълно възможно е вие ​​самият да сте от поколение, което е научено да уважава другите хора, да се отнася към тях с искрена учтивост и да бъде благодарно. Много е важно да формираме такива навици у децата си, да ги научим на добри обноски, за да създадат сами своето по-добро утре.

Защо е важно да научите децата си да казват „благодаря“ и „моля“?

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Да благодариш на някого, да му пожелаеш хубав ден или да поискаш нещо учтиво не е просто добро възпитание. С помощта на тези думи децата се учат да мислят и да преодоляват ранния егоцентризъм, характерен за детството. Те се учат да разпознават и уважават нуждите на другите хора. Това умение трябва да им е присъщо от 6-годишна възраст.

Морално развитие на децата

Един от най-известните автори, които говорят за важността на развитието на морала у децата, е Лорънс Колбърг. Всички деца, включително братята и сестрите, са много различни, казва той. Но всеки трябва да се научи да уважава другите хора и техните права, както и нормите и правилата на поведение в обществото.

В ранна детска възраст, на 2-5 години, детето се ръководи само от награди и наказания. То разбира, че има правила. То трябва да им се подчинява, за да спечели любовта на родителите си и да избегне мъмрене и наказание.

В по-голямата, т.нар. „златна“ възраст от 6 до 9 години, детето постепенно изоставя своя индивидуализъм и егоцентризъм.

На 8-10 години детето вече може да разбере колко е важно да уважава другите и колко приятно е да получава уважение от тях в замяна. Обикновено на тази възраст детето вече се опитва да защити своите приятели, братя и сестри, осъзнавайки, че светът трябва да е справедлив не само за него.

Малко по малко, в юношеството, детето започва да осъзнава концепцията за „справедливост“. То започва да критикува определени неща, които му се струват грешни или несправедливи.

Простата учтивост ще помогне на детето да живее успешно в този свят

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Когато някой предложи подарък на четиригодишно дете, много често родителите ще кажат: „Какво да кажа?“, а детето ще отговори, явно неохотно и почти шепнешком, „Благодаря“.

Няма значение колко пъти го повтаряме. Ще дойде моментът, в който няма автоматично да благодари на хората, а ще осъзнае какво говори. За това ще му помогнат прости житейски наблюдения: когато учтиво попита съученик, той му дава правилното нещо с усмивка. Учтивите думи помагат на детето да се социализира и да изгради силни приятелства, основани на положителни емоции. Докато детето прави това с лекота и удоволствие, учтивостта само ще му помогне в живота. Защото положителните жестове дават на другите хора топлина и радост, опростявайки много на пръв поглед сложни неща.

Защо е важно да възпитаваме децата с уважение?

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Сигурни сме, че сте чували за „уважително родителство“. Тази концепция е измислена от авторите Уилям Сиърс и Джон Боулби.

Това включва подпомагане на естествената адаптация на децата към тяхната среда и развиване на емпатията им, тази емоционална връзка, която ще им позволи да разбират света, другите хора и себе си много по-добре.

Уважителното родителство насърчава здрави привързаности между родители и деца. Има място за интимност, прегръдки, ласки, положителни думи и силна постоянна връзка. Добрите думи, на които е важно да научите децата, помагат за поддържането на тази връзка и служат като нейна основа.

Такова образование се основава на способността да благодарите, учтиво да поискате нещо, да бъдете търпеливи и да уважавате времето и ритъма на живота на детето, докато придобива знания.

Уважителното родителство се основава на идеята, че положителните емоции са по-силни от отрицателните. Нашият мозък винаги търси такъв стимул, за да оцелее и да се адаптира. Когато едно дете открие, че пожелание за хубав ден, учтива молба или просто благодаря само насърчава усилията му и настройва другите хора към положително мислене, то никога няма да спре да бъде учтиво. Обърнете внимание на това и се опитайте да научите децата в много ранна възраст.

Обноските защо са ТОЛКОВА решаващи за децата?

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

В днешното забързано общество, движено от технологиите, обучението на децата на маниери е нещо, което е по-важно от всякога. Една от най-важните задачи, които имаме като родители, е да помогнем на децата си да развият социални умения, да им покажем как да взаимодействат по учтив начин с хората и да ги научим да се отнасят с другите с уважение.

Показването на добри обноски е жизненоважна част от живота. Те са знак за уважение и уважение към другите. Добрите обноски също са външно проявление на нашите ценности, принципи и вярвания. Проявяването на доброта може да означава голяма разлика между това да бъдете харесвани или нехаресвани от другите.

Независимо дали общувате с приятели, семейство или непознати на улицата, вашите социални взаимодействия ще бъдат много по-приятни, като просто следвате някои основни правила на етикета. Когато става въпрос за деца, преподаването на добри обноски е от съществено значение.

Независимо дали поводът е празнично събиране, семейна трапеза или обикновено пътуване до магазина за хранителни стоки, родителите могат да използват тези социални възможности, за да възпитат добри маниери у децата си, които ще станат обичайна част от живота им в юношеството и след това.

По-лесно е да възпитавате първокласно детско поведение, ако работите като семейство, за да установите правилата за добри обноски в много различни ситуации.

Децата на възраст от 18 месеца могат да научат основите на обноските, като бъдат научени да казват „моля“ и „благодаря“, когато е уместно, дори и да не разбират причините да бъдат учтиви.

Родителите могат да играят на добри обноски с децата си, като използват кукли или марионетки. Понякога може да е забавно да ги оставите да бъдат родител, а вие да се държите като непокорно дете.

След известно време напомнянията няма да са необходими. Когато детето узрее, то или тя ще запомни подходящите маниери и ще се нуждае от по-малко напътствия. По пътя не забравяйте да ги признаете, когато използват подходящи обноски: хванете ги, че са „добри“, защото ще повторят поведението, което забелязвате.

Ключови маниери за обучение на детето ви

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Наблегнете на етикета на мобилния телефон: Ако детето ви има мобилен телефон, не забравяйте да предадете съобщението, че няма да бъде позволен на масата. (Всъщност може да помислите да забраните цялата електроника на масата и да изключите телевизора, за да можете да се съсредоточите един върху друг и разговора за вечеря.

Подчертайте важността да бъдете любезни, когато се състезавате : Научете детето си да не злорадства, когато печели и да аплодира другите, когато губят.

Създайте навика на детето си да чака реда си да говори : това е нещо, с което много деца, особено по-малките, имат проблеми. Това е така, защото често децата искат да изразят мислите си веднага щом нещо им хрумне.

Децата също са естествено егоцентрични и може да се нуждаят от напомняния да изчакат, докато някой приключи да говори, преди да ги прекъсне. За да помогнат на децата да научат този навик, родителите могат да опитат да използват визуално напомняне, като например плюшено животно или говореща пръчка. Просто накарайте всички да говорят само когато е техен ред да държат пръчката за говорене, за да научите децата как да чакат своя ред да говорят.

Възпитайте добри маниери на масата у детето си : Независимо дали става дума за голямо празнично хранене със семейството или обикновена вечеря през седмицата, детето ви трябва да владее добре основните маниери на масата. Основни добри маниери, като например да не се дъвче с пълна уста или да се чака да се яде, докато всички не бъдат обслужени, могат да бъдат следвани дори от най-малките ученици. И когато децата станат по-големи, те могат да помогнат при подреждането и разчистването на масата и да водят приятен разговор за вечеря.

Напомняйте на детето си да говори с хората по начин, по който иска да му се говори : Това означава да не използвате груби забележки като „Млъкни“ или да говорите с неприятелски тон, дори когато не сте съгласни с някого.

Научете ги да казват „Моля“ и „Благодаря“ : Това, разбира се, е една от основните основи на добрите обноски. Когато децата пораснат, родителите могат да ги насърчават да пишат благодарствени бележки, за предпочитане с химикал и хартия. От само себе си се разбира, че децата трябва да се научат как да благодарят за подаръците, които получават; но те също трябва да бъдат научени да казват благодаря на хората, които им помагат или ги обслужват, като например сервитьори в ресторанти и дори техните майка и татко, когато правят нещо за тях по време на ежедневието им.

Искане на разрешение, преди да вземат нещо: Друго важно нещо, което децата трябва да научат, е да искат разрешение, преди да вземат нещо. Децата трябва да разберат, че не трябва да вземат нещо, което не им принадлежи. Независимо дали желаят да вземат назаем играчка от връстник или чанта на брат или сестра, децата трябва да знаят, че не е приемливо да се вземат предмети без съгласието на собственика. Не само, че искането на разрешение първо показва уважение към вещите на друг човек, но също така ще помогне на вашето малко дете да избегне ненужни конфликти.

Да кажат, че съжаляват след грешка: Всички правим грешки от време на време. Важно е децата да бъдат научени как да се извинят искрено, когато наранят някого или направят грешка. Да се ​​научат как да казват, че съжаляват, учи децата на важността на емпатията. В същото време извинението също насажда отговорност.

Научете детето си на добри маниери по време на игра: Напомнете на детето си да спазва правилата в къщата на своя приятел, когато е на среща за игра, и винаги да почиства след себе си, преди да си тръгне. Уверете се, че детето ви винаги поздравява домакина или домакинята, никога не поставя краката си върху мебелите и изчаква домакинът да яде първи по време на закуска.

Освен това подчертайте важността на използването на библиотеката че вътре в къщата. Ако вашето дете е домакин на срещата, уверете се, че то поставя нейния приятел на първо място, като, да речем, й даде най-доброто място и я обслужи първо.

Практикувайте да поздравявате хората правилно: Да покажете на детето си как да поздравява хората правилно е едно от най-важните умения, на които можете да го научите. Научете детето си да гледа хората в очите, да се изправя директно срещу тях и да се ръкува с тях, когато ги срещне. Чудесен начин да практикувате тези умения е като ги прегледате с детето си, докато играете роли.

Ангажиране с човека до тях, вместо да се взират в екрана : Това поведение е толкова често срещано сред възрастните и децата, че има термин за него: phubbing или phone snubbing. Децата днес често използват технологични медийни устройства и продължават да ги използват, когато са с приятели или възрастни.

Правилно поздравяване на хората/провеждане на разговор: Много деца днес не практикуват основни добри обноски, когато се срещат или говорят с другите. Добрият етикет означава да гледате другия човек в очите, когато го поздравявате и му говорите, да слушате какво казва, да отговаряте на въпроси и да чакате реда си да говорите – умения, които много липсват днес на много деца.

Бъдете мили и състрадателни: Да се ​​научите да показвате състрадание и доброта към другите са ключови навици, които децата трябва да развият. Освен че ги кара да се чувстват добре със себе си, проявяването на доброта и състрадание също ни помага да създадем здрави взаимоотношения с другите.

Отваряне на врати/задържане на врати за други хора : Вашето дете вижда ли някой да се бори с количка и чанти и забелязва, че може да се нуждае от помощ при отваряне на врата? Ще видят ли възрастен човек, който се бори с голяма чанта, и ще го попитат дали имат нужда от помощ? Ако отговорът е не, време е да пренасочите мисленето на детето си.

Казване на „благодаря“ и „моля“: Тъжен факт е, че много деца днес са шокиращо груби, когато са в ресторант или друга среда, където някой ги обслужва или им помага. Дори на деца на възраст 3 и 4 години трябва редовно да се напомня да благодарят, но е твърде често да виждаме деца от всички възрасти – включително по-големи деца, които не трябва да се нуждаят от напомняния – да нямат тези основни маниери.

Писане на благодарствени картички: Това е нещо, което е станало много по-рядко, откакто всички започнахме да използваме имейли и текстови съобщения. И докато изпращането на имейл или текстово съобщение за изразяване на благодарност е добре, седнете и напишете физическа бележка, за да изразите благодарност за подарък или услуга, е още по-добре.

Как да подобрим маниерите на децата

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Водете разговори за вечеря: Редовните семейни вечери не само са важни за здравето и развитието на децата (те са свързани с намален риск от затлъстяване, по-здравословни хранителни навици, подобрени социални и емоционални умения, по-добро представяне в училище и други), те могат да бъдат отлични възможности да накарате децата да се упражняват как трябва да говорят с другите и как да водят разговор (слушайте, изчакайте ред да говорите, изразете несъгласие с уважение и т.н.).

Накарайте децата редовно да казват „благодаря“ и „моля“ : Независимо дали сте у дома или в ресторант, създайте навика на децата си да благодарят, когато някой им сервира храна, помага им с нещо, дава им подарък или прави нещо друго за тях. Научете детето си винаги да проявява уважение към сервитьорите и готвачите, продавачите и шофьорите , които ви доставят храна и всеки друг, който ги обслужва.

Накарайте ги да напишат благодарствени картички: Подходящата благодарствена картичка ще изрази защо детето ви оценява определен подарък или услуга и ще включва известно признание за конкретния подарък.

Дайте пример: Вашето дете, разбира се, ще се учи, като ви гледа, така че наистина погледнете добре собственото си поведение. Благодарите ли, когато някой направи нещо за вас? Говорите ли с уважение към децата си и към другите около вас? Отнасяте ли се към семейството, приятелите и дори към непознатите с любезност и уважение?

Оценете собствените си маниери и поведение и коригирайте, ако е необходимо, така че детето ви да може да ви използва като модел за подражание, който да следва, докато се учи как правилно да взаимодейства с хората.

Покажете им как да пишат учтиви имейли и текстови съобщения: Вашето дете ще общува по имейл по-често, когато порасне. Прегледайте някои основни неща с детето си, като например как да поздравите някого в имейл, как да пишете с ясен и учтив тон и как да се подпишете в края на имейла (с „С уважение“ или „С уважение, ” или „Най-добър”). Ако сте позволили на вашето по-голямо дете в училищна възраст да има достъп до социални медии, уверете се, че то никога не публикува груби коментари.

Научете ги на значението на съпричастността: Научете детето си да забелязва онези, които може да са в нужда (някой, който се бори с врата или тежка чанта, например). Научете я да мисли отвъд собствените си нужди и да мисли как може да помогне на някой, който може да се нуждае от ръка за помощ.

Изключете телевизора: Домакините, които говорят помежду си и хвърлят обиди са често срещани в новинарските емисии, да не говорим за „нахалното“ отношение, което често виждате в много детски предавания. Намаляването на времето пред екрана като цяло е страхотна идея. Изследванията показват, че ограничаването на времето пред телевизора и другите екрани подобрява здравето, оценките и поведението на децата, наред с други предимства.

Научете на благодарност: преподаването на маниери е нещо повече от просто думи. Благодарността и учтивостта са ценени черти в нашата култура.

Когато децата изразят признателността си за неща, които са направени за тях или са им дадени, те:

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
  • се чувстват по-добре за себе си
  • започват да виждат себе си като заслужили, а не като „получаващи“
  • развиват чувство на съпричастност, когато осъзнават, че другите хора правят всичко възможно за тях.

Без такива изрази на благодарност децата стават егоцентрични и приемат за даденост всичко, което имат. Хората, които редовно използват „моля“ и „благодаря“, се оказват любезни и внимателни, като и двете са възхитителни качества.

В основата на добрите обноски е уважението към себе си и другите. Добрите обноски предават чувство на уважение към чувствителността на другите хора. Когато казвате „благодаря“, вие отделяте време, за да накарате другия човек да се почувства оценен. Казването на „моля“ уважава правото на човек да не прави това, което сте поискали (не е толкова изискващо с прикачено „моля“).

Докато детето ви се отнася към хората около себе си с уважение и обноски, то ще открие, че другите реагират добре на него. Това от своя страна просто подхранва и изгражда тяхната увереност, тъй като те се радват на положителни взаимодействия с хората около тях.

Някои родители може да смятат, че маниерите са старомодни или ненужни. Но в крайна сметка този на пръв поглед незначителен проблем има много по-дълбок и траен ефект, отколкото някои осъзнават. Това може да повлияе на качеството на взаимоотношенията, които вашето дете изгражда и социалния му живот.

Може да отнеме известно време; тези промени не се случват за една нощ, особено ако са нови в рутината на семейството. Но нежното (и повтарящо се) коригиране и молбата на децата да повторят своите искания ще пожъне ценни резултати.
Може да се наложи да положите месеци продължителни усилия, за да направите промяна, но след като чуете семейството си да си говори любезно по навик, това наистина може да промени семейната динамика към по-добро.

Пет начина да научите децата на благодарност, а не на отношение

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Когато нашите деца едва започват да говорят, ние ги учим и им напомняме да казват своите „моля“ и „благодаря“ на другите. С най-добри намерения искаме нашите деца да бъдат благодарни и да се научат да бъдат благодарни. Вдъхването на благодарност обаче надхвърля просто добрите обноски.

Това е ценност, която трябва да се научи.

Изисква се децата да използват набор от емоционална интелигентност и когнитивни умения, които не са просто вродени, а израстват и се развиват с течение на времето. Има много начини, наистина на всяка възраст, по които можем да насърчаваме и развиваме благодарни сърца.

Ето как да помогнете на вашето дете и тийнейджър да израснат в отношение на благодарност.

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Дайте пример

Имали ли сте някога мисълта като родител: „ започвам да звуча като майка си!“ В известен смисъл вие сте! Независимо дали ни харесва или не, като дете гледаме родителите си – как действат, реагират и се справят със света. Ние приемаме тези съобщения и ги прибираме само за да започнем изненадващо да използваме същото поведение като възрастните. Същото важи и за благодарността.

Ако искате вашето дете или тийнейджър да бъде благодарно, моделирайте благодарност сами. Когато децата ви присъстват, посочете хора, които правят неща, които надхвърлят очакваното, и уточнете за какво сте благодарни. Например, ако приятел заведе детето ви на и от футбол, кажете нещо като: „Благодаря, че доведохте детето ми у дома. Чувствам се толкова благодарен, че имам приятел като теб, който може да ме подкрепи, когато имам нужда от помощ.“

Нека спечелят привилегии

Започнете с малко. Детето ви изпадна в пристъп, защото не можеше да вземе играчка, а вие се поддадохте. След това те настояват в кой ресторант ще ядете, без да показват никаква благодарност, когато се съгласите. Никой родител не се стреми умишлено да отгледа разглезени деца, но ако децата винаги получават това, което искат, защо трябва да са благодарни?

Важно е да се знае, че родителите могат да научат децата си да бъдат благодарни, като им дават привилегии. И не, не е задължително да е надбавка. Искат нов чифт най-новите – скъпи – обувки? Накарайте ги да ги спечелят чрез задължения като подреждане и разчистване на масата. Докато извършват дейността, уведомете ги, че забелязвате упоритата работа, която полагат, тъй като това ще помогне за укрепване на положителното поведение.

Когато децата печелят привилегии, тяхната признателност и благодарност нарастват. И като бонус, те ще се чувстват доста добре със себе си и със своята работна етика!

Станете доброволци и дарете заедно

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Нищо не може да помогне на детето повече от това да види света от различен обектив или гледна точка. Регистрирайте се за доброволно опаковане на храна, хранене на бездомни и поставяне на работа, където могат да видят въздействието, което оказват върху живота на онези, които имат по-малко от тях.

Следващият път, когато напълните торба с играчки и дрехи за дарение, обяснете на детето си защо събирате предмети заедно и го попитайте дали има неща, които може да искат да дарят. Заведете ги в центъра за дарения и ги накарайте да предадат чантата. На път за вкъщи ги попитайте как са се почувствали това и споделете колко благодарен ще бъде някой, когато получи тези предмети.

Започнете ритуал

Прост и лесен начин да внушите благодарност е да говорите за това на вечеря или закуска – винаги, когато можете да сте заедно на масата. Нека всеки изброи по едно нещо, което е харесал в деня си. В началото може да ви е трудно да мислите за прости неща – не се притеснявайте, просто трябва практика.

Бавно вашето дете или тийнейджър ще започне да вижда, че дори в трудни дни винаги има нещо, за което можем да бъдем благодарни. За по-големи деца и тийнейджъри се препоръчва водене на дневник. Помагането им да изразят благодарност ще им помогне да изградят тяхната устойчивост и да създадат умения за живот.

Бъдете търпеливи

Ако детето ви все още не изпитва пълната емоция на благодарност, дайте му време и го наблюдавайте внимателно. Възможно е те да изразят своята благодарност по различен начин. Вместо „благодаря“, те може да предпочетат прегръдки.

Отношението на благодарност е сложно и вътрешно преживяване, но използването на горните съвети ще ви помогне да изградите добра основа за вашето дете.

Как да подарите на децата си преживявания, а не неща

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Като родители е естествено да искате да дадете на децата си света. И е лесно да попаднете в капана на мисълта, че начинът да направите това е да им купувате неща. Най-новата играчка, най-готините джаджи и най-модерните дрехи – всички знаем тренировката.

За съжаление, като възрастни, ние също можем да попаднем в същия капан.
В днешното консуматорско общество забравяме, че материалните притежания не са непременно равни на щастие. Толкова често материалните неща, които предизвикаха незабавна радост за вашето дете, също толкова бързо се захвърлят и забравят.

Но какво ще стане, ако ви кажа, че има друг начин – такъв, който не включва онлайн пазаруване – който може да има трайно положително въздействие върху вашите деца?

Отговорът е опит.

Сега ще разгледаме някои от предимствата да дадете на децата си преживявания и някои идеи за забавни и смислени дейности, на които можете да се насладите заедно.

Защо преживяванията ви правят по-щастливи от материалните неща?

Проучване след проучване показва, че преживяванията оказват значително влияние върху цялостното щастие повече от материалните неща. И това е особено вярно за децата .

Преживяванията предлагат на децата възможност да научат повече за света около тях – нещо, което може да бъде трудно, дори почти невъзможно, с осезаеми неща. Може да мислите, че вашата идентичност е свързана с нещата, но вие все още сте вие, ако ги отнемете. Но с преживяванията те остават завинаги част от вас. Това не е нещо, което може да бъде отнето.

Преживяванията не само създават трайни спомени, но могат да разширят хоризонта на вашите деца и да укрепят връзката ви като семейство. Вашите деца ще се научат да взаимодействат с другите, ще станат по-съпричастни и ще изградят устойчивост , независимост и увереност. Все неща, които могат да им бъдат от голяма полза в зряла възраст.

Житейският опит ни запознава на нови хора, места и идеи. Те ни помагат да се чувстваме свързани със света около нас. Те ни предизвикват да мислим различно и разширяват хоризонтите ни.

Дали детето ми е твърде малко, за да оцени преживяванията?

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Ако попитате 7-годишно дете за любимата му част за рождения ден, разходка със сладолед с баба и дядо или семейно пътуване до Дисниленд, има вероятност то да не извика „изживяването!“ Най-вероятно любимите им части ще се съсредоточат около подаръците за рождения им ден, вкусния сладолед или плюшенота играчка Мики Маус, което са донесли у дома.

Когнитивно казано, по-малките деца могат да обработват само подаръците пред тях. Те могат да мислят само за това, което физически държат, и да се свържат с него. Това започва да се променя в юношеството, когато желанието им за преживявания превъзхожда желанието за притежания. Те се фокусират върху това, което печелят, а не върху това, което могат да получат.

Въпреки че повечето малки деца извличат повече щастие от материални подаръци и неща, отколкото от преживявания, това не прави преживяването по-малко важно.

Запомнете, че детето ви не е виновно, че е толкова съсредоточено върху нещата на тази възраст; подходящо е за възрастта. Но никога не е твърде рано да започнете да говорите с децата си за техните преживявания и да ги насърчавате да мислят за тях по различен начин.

Съвети за изграждане на любов към преживяванията, а не към нещата

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Никога не е твърде рано да започнете да създавате вълнение и признателност за преживяванията.

Ето няколко неща, които можете да направите, за да изградите здрава основа:

  • Планирайте семейни излети: Има много начини да дадете на децата си преживявания, без да харчите много пари за самолетни билети, чужди държави или хотелски стаи. Вземете предвид интересите на детето си и разумния бюджет и го използвайте като отправна точка. Подкрепяйки техните интереси, можете да им помогнете да развият умения и увереност, които ще носят със себе си до края на живота си.
  • За дете, което обича изкуството, вземете лични или виртуални уроци по изкуство заедно или посетете местния музей на изкуството.
  • За дете, което обича открито пространство, отидете на туризъм, риболов, в парка или на къмпинг. Можете дори да лагерувате в собствения си двор. Семейна филмова вечер в театъра или подарък от билети за спортен мач също са забавни опции.
  • За по-малките деца вземете/направете нещо малко, което е свързано с преживяването, така че да имат какво да очакват с нетърпение и да размишляват след това.

Насърчавайте разговора и размисъла:

Насърчавайте детето си да говори за преживяното след това. Това ще им помогне да започнат да обработват и разбират повече за хората и света около тях. Как ги накара да се почувстват? Как смятат, че другите се чувстват или мислят за преживяването?

Например: Беше ми приятно да видя твоята приятелка Мери на рождения ден. Коя според вас беше любимата й част? Какво мислите за тортата? Какво беше усещането да скачаш в отскочната къща?

Извадете стари снимки или сувенири, за да събудите спомени от преживяването. Това е чудесен начин да си върнете спомените чрез визуални средства. Попитайте ги какво си спомнят за случващото се на снимките или какво им напомня предметът, който държат.

Отразяването насърчава вашето дете да си спомня подробности и емоции, свързани с преживяванията. Това помага на техните мозъци да растат и да се развиват и им помага да преминат към бъдещи преживявания с положително мислене и здравословна перспектива.

Моделирайте оценка за преживяванията:

Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?
Защо е важно да научим децата да бъдат учтиви?

Размишлявайте и споделяйте истории за вашите преживявания и спомени. Споделете това, което си спомняте от вашите преживявания заедно – вашите любими, забавни или най-запомнящите се моменти. Покажете на децата си, че нещата, които помним най-много, са споделените моменти, а не нещата.

В заключение:

Предоставянето на преживявания на вашите деца е мощен начин да им помогнете да се развият в щастливи, пълноценни и благодарни възрастни. Не става въпрос за лишаването им от материални притежания, а за приоритизиране на това, което наистина има значение в живота.

Нашите деца са в домовете ни само за кратък период от време. Може би най-голямата полза, която имате като родител, е да прекарвате качествено време с тях – създавайки спомени, които ще останат за цял живот.

Tagged ,
на горе