Ефективни домашни маски против акне
Здраве и красота

Ефективни домашни маски против акне

Искате ли да разберете за някои от най-ефективните домашни маски против акне? Акнето е възпалително състояние на кожата което се случва, когато космените фоликули под кожата се запушат от себум и мъртви кожни клетки. Видовете акне могат да бъдат невъзпалителни или възпалителни и включват:

Бели точки , които се появяват от себум и мъртви кожни клетки, които запушват порите. Върхът на порите се затваря, което води до малка издатина на повърхността на кожата.

Черни точки , които са резултат от порите, запушени от мъртви кожни клетки и себум. Върхът на порите остава отворен и е това, което виждаме като черна повърхност.

Пустули , които могат да се появят, когато стените около порите ви се разрушат. Често червени и изпъкнали от кожата, те са пълни с гной и обикновено покрити с бяла или жълта глава.

Папули , които могат да се появят, когато стените около порите ви са толкова възпалени, че се разпадат. Папулите са нежни, запушени и твърди и обикновено са заобиколени от розова кожа.

Кисти , които могат да възникнат, когато порите са много дълбоко запушени и заразени от себум, бактерии и мъртви кожни клетки. Тази най-голяма форма на акне е по-вероятно да остави белези от другите и се състои от бели или червени подутини, обикновено болезнени при допир. За лечение на кисти е необходима рецепта или понякога хирургично отстраняване.

Възлите , които се развиват, когато подутите и запушени пори са раздразнени до степен, че увеличават размера си. Тъй като те са толкова дълбоко под кожата, обикновено се нуждаете от лекарства с рецепта за лечение.
Полезно е да се отбележи, че е възможно да имате повече от един тип акне едновременно.

Може да има много допринасящи фактори , когато става въпрос за акне. Основната причина е мазнината и запушените пори, но причините за прекомерното производство на мазнина и последващото подхранвано от бактерии възпаление могат да варират от хормони до малки инфекции.

Въпреки че тежкото акне обикновено изисква по-тежки медикаментозни лечения, можете да подобрите по-леките пробиви с локално приложение.

Защо да използвате маски против акне?

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Акнето е едно от най-често срещаните кожни заболявания, засягащо 85% от американците на възраст от 12 до 24 години, както и значителен брой по-възрастни хора, според Американската академия по дерматологична асоциация. Това хронично състояние, което може да се състои от папули, комедони, зачервяване на кожата и кисти, може да остави белези за цял живот, ако не се лекува.

Добрата новина е, че има безброй лечения – и не винаги е нужно да ходите до аптеката или вашия дерматолог, за да намерите някои, които работят. Маски против акне могат да помогнат за предотвратяване на появата на пъпки и да работят за балансиране на производството на мазнини. Маските за лице, които са ексфолиращи, могат да намалят акнето, като намалят създаването на микро запушалка на космения фоликул. Тази запушалка може да доведе до това, което се нарича комедон или акне, което може да не се премахне само от измиване на лицето.

Маските също могат да бъдат интересен начин да промените нормалната си рутина, да осигурят известна вариация и да ви помогнат да се отпуснете, придружени от хубава баня или книга.

Ето няколко рецепти с естествени съставки и как работят:

Маска с куркума и мед

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Упътвания
Смесете заедно 1/2 чаена лъжичка куркума и 1 супена лъжица мед.
Оставете маската да действа 10-15 минути.

Защо действа: Куркумата е естествено противовъзпалително средство и може да помогне за намаляване на възпалението в кожата.

Прах или растение, куркумата може да се превърне в паста за локално приложение. Смесването му с мед , богат на антиоксиданти продукт, който също е естествено антибактериален и антимикробен, може да помогне за успокояване на възпалената кожа и предотвратяване на бъдещи обриви. Това е от маски против акне, които са изключително благоприятни за кожата.

Маска с глина от чаено дърво

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Упътвания

Смесете 1 до 2 капки масло от чаено дърво във вашата глинена маска.
Оставете маската да действа 10-15 минути и не повече от 30 минути.

Защо действа: Маслото от чаено дърво е изпитано и истинско антибактериално и противовъзпалително средство.

Изследване установи, че е ефективен естествен борец срещу акне, може да бъде мощен във високи дози и когато се прилага директно върху кожата.

Бъдете внимателни, тъй като по-високите концентрации могат да бъдат дразнещи за кожата.

Поради потенциалните му свойства да разрушават хормоните, можете да разредите 1 до 2 капки с мед или във вашата маска от калциево-бентонитова глина , което създава бариера между кожата и възможните дразнители.

Друг вариант? Смесете няколко капки масло от чаено дърво с 12 капки базово масло , като маслина, жожоба или сладък бадем. Масажирайте като овлажнител (като избягвате очите) върху почистена кожа. Оставете го за 5 до 8 минути. След това използвайте топла кърпа, за да масажирате и продължете останалата част от рутинната си грижа за кожата . (Пропуснете тонера, ако правите това.)

Имайте предвид, когато тръгвате на пътешествие с масло от чаено дърво, че проучвания документирането на неговата ефективност са предимно дългосрочни, така че последователната употреба е по-успешна от еднократното лечение на място. Това е от тези домашни маски против акне, с които кожата ви ще заблести.

Маска от хамамелис и розова вода

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Упътвания

Смесете няколко капки хамамелис с вода от розов или бял чай.
Използвайте тази водна смес, за да хидратирате маска от бентонитова глина.
Оставете маската да действа 10-15 минути и не повече от 30 минути.

Защо работи: ботанически екстракт, който често се използва като стягащо средство, хамамелис може да помогне за премахване на излишната мазнина от кожата. Също така е естествено антибактериален и неговите противовъзпалителни свойства го правят добър вариант да се опита за гневни, червени подутини.

Избягвайте [хамамелис] препарати с алкохол в основата, тъй като може да оголи кожата и да бъде дразнещ. Това е от тези маски против акне, с които кожата ви ще засияе.

Маска с алое вера

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Упътвания

Смесете малко алое вера с куркума или зелен чай
Оставете маската да действа 15-20 минути.

Защо работи: Алоето е естествена успокояваща съставка. Може да бъде полезно, ако акнето е много възпалено и раздразнено, да помогне за успокояване на кожата.

Това растение също има естествено срещаща се салицилова киселина и сяра , което го прави идеален противник на акнето, особено за хора с мазна кожа .

Прахообразната куркума или зелен чай в тази маска помагат за контролиране на омазняването и чувствителността на кожата.

Бонус: Алоето може да действа и отвътре навън. Проучване от 2014 г. установи, че пиенето на сок от алое вера може да помогне за подобряване на лекото до умерено акне. Тази маска с алое вера е от тези домашни маски против акне, с които ще кажете сбогом на досадното акне.

Маска от овесени ядки

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Упътвания

Сварете овесените ядки с вода, както обикновено за здравословна закуска, и оставете сместа да се охлади напълно, преди да нанесете върху кожата си. (Уверете се, че не добавяте захар.)
Оставете маската да действа 20-30 минути.

Защо работи: Овесените ядки съдържат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Конкретно овесените трици са добър източник на витамини от В комплекс, витамин Е, протеини, мазнини и минерали.

Наистина не можете да сбъркате, когато използвате овесена каша за кожни проблеми. Опитайте да добавите няколко капки масло от чаено дърво или малко куркума за сложни резултати. Това е от тези маски против акне, с които кожата ви ще е, като нова.

Маска с активен въглен и алое вера

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

Съставки:

1 супена лъжица активен въглен на прах;
1 супена лъжица гел от алое вера;
1 капка масло от чаено дърво.

Смесете всички съставки добре, докато се получи гладка смес. Нанесете с кръгови масажни движения върху лицето, като избягвате зоната около очите. Изчакайте маската да подейства 10-15 минути. Изплакнете с хладка вода. Правете маската 2-3 пъти седмично.

Преди да нанесете нещо върху лицето си
Преди да нанесете маски против акне вашите пори трябва да бъдат старателно почистени. Използвайте топла кърпа, за да напарите нежно кожата си. Това ще помогне за премахване на всички мъртви кожни клетки.

Попитайте дерматолог, ако имате тежко акне, розацея или псориазис. За да избегнете възможни реакции, пропуснете запарването, ако не можете да се консултирате с професионалист.

Нова пъпка (нежелана) почти винаги може да се появи в ден, който не желаете. Неочакваните пъпки не са нещо, което искате да видите на интервю за работа, сватба или първа среща. Може да намерите някои бързи решения онлайн за намаляване на пъпката, но няма да е толкова бързо, колкото бихте искали.

Сезонно влияние върху мазна и склонна към акне кожа

маски против акне
Ефективни домашни маски против акне снимка: freepik

През определени сезони, особено лятото, мазната и склонна към акне кожа може да стане по-проблемна. Причините включват:

Повишена топлина и влажност: По-високите температури и нива на влажност карат кожата да отделя повече пот и мазнини. Тази комбинация може да доведе до запушване на порите и увеличаване на появата на акне.

Излагане на слънце: Докато умереното излагане на слънце може да изсуши кожата и временно да намали акнето, прекомерното излагане може да доведе до свръхпроизводство на мазнини, тъй като кожата се опитва да се защити от UV увреждане.

Дехидратация: При горещо време кожата може да се дехидратира, което кара мастните жлези да произвеждат повече масло, за да компенсират липсата на влага.

И така, това е финалът на въпроса – как да се отървете от акнето по лицето? Тези домашни маски против акне са не само успокояващи и нежни, но и много ефективни, когато се добавят към седмичната ви рутинна грижа за кожата. Те предлагат един от най-добрите природни методи за борба с акнето. Така че, съберете малко естествени съставки и се поглезете с най-добрата маска за лице „направи си сам“ срещу акне . Кожата ви ще ви благодари за това!

Tagged , ,
на горе