Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Добра форма Идеи за дома

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента

Десерти с кестени са истинска есенна наслада, защото пресните кестени имат кратък сезон – от октомври до декември. Често ги свързваме с коледната атмосфера и уханието на печени кестени на открит огън, но тези универсални ядки далеч не се изчерпват само с празничната трапеза. Те са изключително подходящи за всякакви есенни и зимни рецепти, особено когато искаме гурме изкушения със сезонен характер.

Сготвените кестени имат мека текстура и нежна сладост. Можете да ги купите пресни от зеленчуковия магазин или фермерския пазар, както и вакуумно опаковани или като пюре от по-големите супермаркети.

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Затова съберете кестените си, решете дали сте в настроение за нещо сладко и след това изберете от нашите най-добри рецепти с кестени.

5 здравословни есенни рецепти с тиква

Есенни билки и чайове за силен имунитет и добро здраве

Топ идеи за десерти с кестени

1. Шоколадови и кестенови еклери

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Опитайте изкуството на сладкарството с една от най-елегантните класики – домашни еклери с лек крем и неустоим вкус. Тази рецепта е чудесен начин да внесете гурме настроение у дома, а още по-вълнуващо е, че можете да я превърнете в част от любимите си десерти с кестени. Добавянето на кестенов пълнеж или глазура придава неповторим есенен характер и превръща еклерите в истинско празнично изкушение.

Съставки

  • 90 г обикновено брашно
  • 1½ ч.л. пудра захар
  • 75 г несолено масло, нарязано на кубчета, плюс допълнително за намазване
  • 3 големи яйца от свободно отглеждани кокошки, разбити

За глазурата

  • 2 листа желатин
  • 75 г пудра захар
  • 25 г качествено какао на прах
  • 50 мл двойна сметана

За пълнежа

  • 250 мл пълномаслено мляко
  • 250 мл течна сметана
  • 6 средно големи жълтъка от яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 50 г пудра захар
  • 45 г обикновено брашно
  • 100 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
  • 6 с.л. пюре от кестени, намачкано
  • 3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне

1. Първо пригответе глазурата. Сложете желатина в купа със студена вода, за да омекне, и го оставете настрана. Сложете захарта, какаото и сметаната в тенджера заедно със 125 мл вода, оставете да заври и варете, като бъркате с тел, докато сместа покрие гъсто гърба на една чаена лъжичка. Свалете от котлона. Изстискайте излишната вода от желатиновите листове, добавете ги в тенджерата и разбърквайте, докато се разтворят. Оставете настрана да се охлади.

2. Загрейте фурната на 200°C/с вентилатор 180°C/газ 6. Постелете тава за печене с хартия за печене. Пресейте брашното, захарта и щипка сол на купчинка върху отделен лист хартия за печене.
Загрейте 220 мл вода и маслото в голяма тенджера на среден огън, докато маслото се разтопи. Увеличете котлона, за да доведете до силно кипене.

3. Използвайки хартия за печене като фуния, бързо изсипете сместа от брашно във водата и маслото, след което свалете от котлона и разбийте енергично с дървена лъжица, докато сместа образува гъста паста, която се отделя чисто от стените на тавата.

Постепенно добавяйте разбитите яйца, като разбивате между добавянията, докато получите гладка, лъскава смес. (Може да не са ви необходими всички яйца – добавете точно толкова, колкото е необходимо, за да се получи гъста, хрупкава смес.)

4.Сложете тестото в сладкарски пош с голям накрайник и очертайте дебели линии с дължина около 14 см върху покритата с хартия за печене тава. Печете във фурната за 25-30 минути, докато се надигне, стане златисто и хрупкаво. Извадете от фурната, пробийте на няколко места по горната част на всяко тесто, за да може парата да излиза, след което охладете върху решетка.

За да приготвите плънката за тези вкусни десерти с кестени, загрейте млякото и сметаната в тенджера до кипване, след което оставете сместа да къкри няколко минути. Свалете от котлона и продължете с останалите стъпки от рецептата.

5. Разбийте жълтъците, захарта и брашното в купа, след което ги изсипете върху сметаната и разбийте заедно. Изсипете сместа в тенджерата и отново оставете да заври, като бъркате непрекъснато за 2-3 минути, докато се сгъсти наистина добре. Изсипете обратно в купата и оставете настрана.

6. Сложете нарязания шоколад в малка термоустойчива купа, поставена върху тенджера с вряща вода. Когато шоколадът се разтопи, свалете от котлона и охладете малко. Добавете охладения шоколад към останалата част от плънката, след което добавете пюрето от кестени и пудрата захар в купата. Разбъркайте добре. Оставете настрана, като покриете повърхността със стреч фолио, за да предотвратите образуването на коричка.

7. За финал, изсипете плънката с лъжица в сладкарски пош със средно голям накрайник във формата на звезда. Разрежете кифличките наполовина, след което шприцовайте обилно количество от плънката. Сглобете отново еклерите и ги поръсете с глазурата. Охладете. Извадете от хладилника 15 минути преди да искате да ги ядете, след което сервирайте.

2. Кестенови макарони

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Класика във френското сладкарство, тези изтънчени изкушения са чудесен пример за това колко елегантни могат да бъдат десерти с кестени. Две нежни шоколадови обвивки скриват сладък, кремообразен кестенов пълнеж, който се топи в устата. Поднесени в красива кутия с панделка, те се превръщат в грижовен домашно приготвен подарък, изпълнен с вкус и стил.

Съставки

  • 110 г пудра захар
  • 55 г смлени бадеми
  • 10 г какао на прах
  • 2 големи белтъка от яйца на свободно отглеждани кокошки
  • 35 г пудра захар

За пълнежа

  • 150 г неподсладено кестеново пюре
  • 100 мл двойна сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. какао на прах

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 150°C/газ 2 (забележка: не използвайте вентилатор) и покрийте 2 големи тави за печене с хартия за печене. С помощта на кръгла формичка за сладки с диаметър 3 см нарисувайте 40 кръга с разстояние поне 2 см между тях върху двете листа хартия. Поставете пошчето за шприцване с прикрепения накрайник във висока кана.

2.Пресейте пудрата захар, смлените бадеми и какаото на прах в голяма купа. Важно е всичко да се пресее добре, затова повторете този процес още два пъти.

Сложете белтъците и пудрата захар в миксер с приставка за бъркане и разбийте за 5 минути, докато сместа стане гъста, лъскава и може да се държи с дъното нагоре, без да пада. Внимателно пресейте какаовата смес върху нея, след което я разбъркайте много внимателно с шпатула, използвайки движения, наподобяващи осмица, докато сместа стане хомогенна и лъскава.

3. Прехвърлете сместа в сладкарския пош, след което оформете кръговете с тръбички, като останете в рамките на линиите. Печете 30 минути, след което оставете да се охладят за 10 минути. Отлепете внимателно от хартията и ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно.

  1. 4. За плънката разбийте всички съставки заедно до гладка смес. Тази кремообразна плънка е сърцето на изискани десерти с кестени – използвайте я, за да слепите по две от кръгчетата заедно. Най-добре е готовите сладки да се консумират в същия ден, за да се насладите на пълния им вкус и текстура.

3. Кестеново руло

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Търсите алтернативен коледен десерт? Това пикантно руло е част от най-изисканите десерти с кестени и ще ви пренесе директно в атмосферата на „зимна приказка“ със своята снежнобяла целувка. А когато го разрежете, отвътре ще откриете неустоим пълнеж от сладък кестен, сметана и лешников ликьор – комбинация, която впечатлява както с вкус, така и с визия.

Съставки

  • Масло за намазване
  • 4 големи белтъка от яйца на свободно отглеждани кокошки
  • 175 г пудра захар
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. бял винен оцет
  • 4 с.л. пудра захар за поръсване

За пълнежа

  • 400 г домашно приготвено пюре от сладки кестени или готово 
  • 50 г пудра захар
  • 1 ч.л. паста или екстракт от ванилия
  • 200 мл течна сметана
  • 3 с.л. ликьор от лешници
  • 1 с.л. пудра захар
  • 50 г сварени обелени кестени, нарязани на едро

Начин на приготвяне

1.  За рулото, леко намажете с масло и покрийте с хартия за печене форма за руло с размери 23 см х 33 см. Загрейте фурната на 160°C/с вентилатор 140°C/газ 3.

За плънката, изсипете кестеновото пюре в малка тенджера и разбъркайте на слаб огън, докато се затопли леко. Добавете 50 г захар и пастата/екстракта от ванилия, след което разбийте до гладкост. Прехвърлете в купа, покрийте и охладете.

За рулетката сложете белтъците в голяма, чиста и суха купа и разбийте с електрически ръчен миксер, докато се образуват твърди върхове. Добавете 175 г захар, по 1 супена лъжица, за да получите твърд и лъскав меренг. Добавете царевичното нишесте, след това оцета.

2. Изсипете сместа във формата и я разпределете на дебел, равномерен слой, като се уверите, че тя обхваща и ъглите на формата. Печете 25 минути.
Поръсете голям лист хартия за печене с обилно количество пудра захар. Извадете рулото от меренг от фурната и го оставете да се охлади във формата за 3-4 минути. Внимателно го извадете от формата, отлепете хартията от страните и бързо го обърнете върху поръсената със захар хартия. Внимателно отлепете останалата хартия и след това охладете.

3. За плънката разбийте сметаната с лешниковия ликьор и 1 с.л. пудра захар на меки, пухкави върхове. Сметаната трябва да е лесна за мазане, но все пак да държи формата си. Разпределете сметаната върху рулото, оставяйки лента от 2,5 см по дългия край, най-отдалечен от вас. С лъжица разпределете три четвърти от охладеното пюре на лъжички върху повърхността на сметаната и леко я разбийте заедно. Поръсете с нарязани кестени.

4. Започвайки с дългия край, който е най-близо до вас, като използвате хартията за помощ, внимателно навийте рулото, така че шевът да е отдолу. Ако пъхнете около 4 см от дългия край здраво в крема, докато започвате да го навивате, това ще направи готовото руло по-спретнато и по-сигурно.

5. Прехвърлете рулото върху дъска или чиния за сервиране, поръсете с още пудра захар и нарежете напречно на дебели филийки. Сервирайте с малка лъжица от запазения пълнеж от кестеново пюре и се насладете на истински гурме десерти с кестени. Приятен апетит!

4. Шоколадов и кестенов мус

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Пресните кестени са истинско съкровище на сезона и придават на този чудесно кремообразен мус неповторим есенен щрих. Леката му текстура и деликатният вкус го превръщат в елегантен завършек на всяко меню – от ежедневна вечеря до празнична трапеза. В комбинация с фин шоколад или пухкава сметана, той се нарежда сред най-изтънчените десерти с кестени, които могат да изненадат гостите ви и да внесат гурме усещане у дома.

Съставки (3 порции)

  • 100 кестени, обелени
  • 100 пълномаслено мляко
  • 25 кристална захар
  • 1/2 ванилия
  • 30 шоколад (70% е идеално)
  • 1 супена лъжица ром (по избор)
  • 120 бита сметана

Начин на приготвяне

1. Кестените, млякото, захарта и ванилията се кипват, като се бъркат непрекъснато.
Намалете котлона и оставете да къкри 20 минути, докато кестените омекнат.

2. Междувременно разтопете шоколада в купа, окачена над вряща вода. Пасирайте фино кестеновата смес с ръчен пасатор.

3. Добавете разтопения шоколад (и рома, ако използвате) и пасирайте отново. Оставете сместа да се охлади до стайна температура.

4. Разбийте сметаната, докато стане твърда, и я добавете към сместа. Изсипете муса в малки купички и охладете за 1-2 часа.

5. За сервиране, разбийте останалата сметана до твърда сняг, разпределете я в купичките и пресейте какао на прах отгоре.

5. Бонбони от кестени в шоколадова обвивка

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Опитайте се да приготвите тези вкусни сладкиши у дома, когато имате кестени в килера си, и ще изненадате семейството с истинско гурме удоволствие. Те са чудесен пример за това как десерти с кестени могат да бъдат едновременно изискани и лесни за изпълнение.

За още по-ефектна визия поставете всеки бонбон в декоративна хартиена чашка или ги подредете в стилни кутии за бонбони – така ще получите не просто домашен десерт, а и прекрасен подарък, пълен с внимание и вкус.

Съставки

  • 454 грама кестени
  • 1/2 чаша пудра захар
  • 2 до 4 с.л. течна сметана
  • 80 грама горчив (тъмен) шоколад
  • 2 с.л. шамфъстък (ситно смлени, за гарниране)

Начин на приготвяне

1. Преди да започнете, трябва да сварите кестените си, докато омекнат. За целта, използвайки здрав, остър нож, разрежете напречно външната обвивка на всеки кестен, като направите разрез, достатъчно дълбок, за да проникне и във вътрешната обвивка.

2. Сложете кестените в голяма тенджера и я напълнете с вода, така че да ги покрие добре. Оставете да заври и оставете кестените да варят с отворен капак около 20 минути или докато омекнат много.

3. Когато кестените омекнат, отцедете ги и ги пуснете под студена вода, докато се охладят достатъчно, за да можете да ги боравите с тях. Използвайте нож за белене, за да отстраните външната обвивка и вътрешната кафява мембрана. Внимавайте да отстраните цялата мембрана, без да оставите малки парченца.

Сложете две чаши сварени, обелени кестени, пудра захар и 2 супени лъжици течна сметана в кухненски робот и пулсирайте на висока скорост, докато се смесят добре.

Продължете да добавяте сметаната малко по малко, като обработвате всеки път, докато получите пюре, подобно на тесто, което не лепне по ръцете ви. Извадете пюрето от миксера, оформете го на топка и го оставете да престои в хладилник за 30 минути.

4. Разтопете горчивия шоколад на водна баня или в микровълнова фурна. Внимателно разбийте една супена лъжица течна сметана към разтопения шоколад.

Отчупете парченца от кестеновото пюре и ги оформете на топчета с размерите на кестени. Оваляйте ги в разтопения шоколад, за да покриете всички страни с помощта на вилица. Поставете всяко топче върху тава, покрита с восъчна хартия. Гарнирайте едната страна или горната част на всяко топче със смлени ядки шамфъстък, преди шоколадът да се втвърди.

Поставете тавата в хладилник за поне 20 минути преди сервиране, за да може шоколадът да стегне.

Ако не обичате да работите с разтопен шоколад, можете също да оваляте кариоката си в какао на прах, за да я покриете.

За сервиране можете да поставите всеки бонбон в малка хартиена чашка за сладкиши или да ги подредите върху изискана чиния за сервиране. Един или два шоколадови кестена се съчетават много добре с кафе, а кутиите с тях са чудесни подаръци.

Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента
Десерти с кестени – топ 5 гурме изкушения за есента / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

Независимо дали ще изберете елегантни еклери, изтънчени макарони, празнично руло, кадифен мус или ръчно приготвени бонбони, всички тези рецепти доказват, че десерти с кестени могат да бъдат едновременно гурме изкушение и топъл жест на внимание. Кестените носят в себе си уникален есенен аромат и нежна сладост, която превръща всяко ястие в специално изживяване. Сезонът им е кратък, затова се възползвайте максимално – експериментирайте, създавайте и споделяйте тази вкусна есенна магия у дома.

Tagged , , , , , , , , , , , , ,
С над две години опит като автор на статии в списание HappyWoman, създавам оригинално съдържание, което едновременно информира и вдъхновява читателите.
на горе