Ако кожата ви е суха и се лющи, а не е гладка. Ако се чувствате нервни без причина – може би имате липса на витамин В2?
Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини
ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С
НАД 20 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ, ДА ПИЕТЕ ШИПКОВ ЧАЙ
Какво дневно количество рибофлавин (витамин В2) ни е необходимо, за да бъдем здрави?
Средната физиологична нужда от витамин В2 е около 1,8 мг. на ден. През 2021 г., това количеството беше променено на 0,75 мг. на 1000 ккал от дневното меню.
B2 е коензим на голям брой окислително-редукционни биохимични реакции в нашето тяло. Като цяло при недостиг клетките остават полугладни и не могат да използват пълноценно енергията.
При постоянен недостиг на рибофлавин настъпват промени в повърхността на надбъбречните жлези, които са отговорни за секрецията на адреналин, норадреналин, кортизол, алдостерон, пептиди, които регулират функциите на нервната система и работата на стомашно-чревния тракт. Нищо хубаво за хормоналната система и метаболизма.
Как да разберете, дали имате недостиг на витамин В2?
Ето няколко признаци:
– цепнатини в ъглите на устата;
– напукани устни;
– образуване на корички по краищата на носа;
– сухота в устата;
– конюнктивит;
– намалена зрителна острота при смрачаване.
Ако се съмнявате, че имате хиповитаминоза с рибофлавин, консултирайте се с лекар, той ще ви назначи нужните изследвания, ще постави диагноза и ще избере подходящото за вас лечение.
Моля, не приемайте витамин В2 без предварителна консултация със специалист, защото има противопоказания! Статията е с информативна цел!
Кои храни съдържат рибофлавин?
– сушена спирулина;
– агнешки черен дроб;
– свински черен дроб;
– телешки бъбреци и черен дроб;
– черен дроб от пуйка;
– пилешки дроб;
– свински бъбреци;
– сушен кориандър;
– сушена мента;
– безкофеиново кафе;
– сухо мляко;
– червен пипер;
– сушен босилек;
– козе сирене;
– соево брашно;
– бадеми;
– пъдпъдъчи яйца;
– горчица на прах;
– еленско месо;
– листа от хрян;
– белтък от кокошо яйце;
– сирене Рокфор;
– пшенични трици;
– млечен шоколад;
– червен и черен хайвер;
– сусам;
– стриди, скумрия, херинга;
– извара, повечето сирена;
– фъстъци, орехи, лешници, шам фъстък.
В зеленчуците и плодовете съдържанието на витамин В2 рядко надвишава 0,1 мг. на 100 грама продукт.
За да си набавяте оптималното количество витамин В2, периодично трябва да консумирате карантии: черен дроб, сърца, яйца, пастет от черен дроб е отличен вариант. Консумирайте намазан върху филийка хляб.