Веганската пица с нахут е чудесна алтернатива на традиционната. Тази пица е подходяща за вегани и е без глутен! Споделяме лесна рецепта за домашна пица върху тесто от нахут! Така че вижте рецептата за веганска пица с нахут.
Много хора рядко си поръчват пица в ресторантите, за което има няколко причини. Първо, основната съставка в тях е сиренето, което често не консумират поради веганството си.
Второ, пицата съдържа не просто сирене, а топено сирене, което според много диетолози е особено вредно, тъй като при високи температури отделя канцерогени. Трето, тестото за пица съдържа мая, която предизвиква ферментация в стомаха и не е здравословен продукт. И накрая, четвърто, качеството на съставките на закупената пица винаги е под съмнение, освен ако, разбира се, готвачът не е най-добрият ви приятел. Но това не означава, че пицата е изчезнала от масата ми.
Затова ви предлагаме тази рецепта за пица, в чиято полезност не бива да се съмнявате. Тази чудесна алтернатива на традиционната пица няма да има отрицателно въздействие върху фигурата и здравето ви. И също така е идеална не само за възрастни, но и за децата.
5 супер бързи рецепти за ЗАКУСКА
Цвят от бял бъз: ползи и рецепти
3 рецепти за детокс – вода за пълно прочистване на тялото
Как се готви веганска пица?
За тестото ви трябват:
- Брашно от нахут – 1 чаша
- Вода – 3/4 чаша
- Сол – 1 ч.л.
- Билки (по желание) – 1-2 супени лъжици. Подходящи са билки от Прованс.
За плънката:
- Доматено пюре (в състава – домати, вода и подправки) – 3 супени лъжици
- Домати – 1 голям или 2-3 малки
- Маслините са 1 шепа
- Червена чушка – 1/3 бр.
- Пресни зеленчуци (по ваш вкус) – маруля, босилек, кориандър, копър, зелен лук
Списъкът на съставките за пълнежа е много условен, тъй като вариантите са ограничени само от вашето въображение и вкусови предпочитания. Например, можете да добавите тофу и гъби. Или авокадо и тиквички. Или патладжан… Всичко, което сърцето ви желае!
И така, нека започнем да готвим…
Смесете сухите съставки за тестото: брашно от нахут, сол, билки. Между другото, билките може да се счукат предварително в хаванче. Това е необходимо, за да разкрият напълно аромата си.
Добавете вода към сухите съставки и омесете тестото с лъжица. Оказва се хомогенна и умерено течна (като гъста заквасена сметана):
3. Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност (около 20 минути)
Забележка! Като алтернатива можете да приготвите тестото за пица в тиган с незалепващо покритие, без да добавяте масло.
- 4. Изваждаме готовото запечено тесто от фурната. Намажете го с доматен сос.
Забележка! Можете сами да си направите доматен сос. За да направите това, обелете доматите, нарежете в блендер (или на ситно) и оставете да къкри в тенджера (тиган) на слаб огън, докато се сгъсти (40 минути). След това добавете чесън (пресен или сушен), сол, билки и всякакви подправки.
- 5. След това преминаваме към полагането на пълнежа – творческият компонент на рецептата. Върху доматеното пюре сложете листа от маруля. А върху тях – домати, нарязани на тънки кръгчета. Поръсете малко розова хималайска сол отгоре. След това сложете ситно нарязани маслини, като предварително махнете костилките от тях (висококачествените, истински маслини винаги се продават с костилка). И накрая обилно поръсете със свежи билки!
В резултат на това се получива толкова красива пица: свежа, сочна, здравословна и много вкусна!
Можете да оставите плънката свежа и да не загрявате пицата с плънката във фурната. Но вие, ако желаете, можете да поставите пицата с гарнитурата във фурната и да я загреете за 5-10 минути.
В случая има две забележки. Първо, пицата трябва да се поръси с билките след като се извади от фурната, преди сервиране. Второ – няма нужда да намазвате пицата с растително масло преди фурната. Факт е, че всяко масло, дори нерафинирано, освобождава канцерогени при нагряване и се превръща в трансмазнини (по същество отрови). Това е тема на отделна статия за ползите и вредите от мазнините и маслата. Грижете се за здравето си, не зареждайте храната си с ненужни вредни съставки!