Яйчниците са най-уязвимият орган при жените след 40

Яйчниците са най-уязвимият орган при жените след 40
Добра форма

Яйчниците са най-уязвимият орган при жените след 40

Яйчниците са най-уязвимият орган при жените след 40, напомнят експерти. Колкото по-сложни са функциите на един орган, толкова по-лесно е да се наруши неговата дейност. Това важи и за яйчниците. Както всеки ендокринен орган, яйчниците са чувствителни към най-малкото нарушение в производството на хормони.

Скритите дарове на 40-та годишнина

На 40 ли сте? Време е за боб, вместо месо!

Прочети това ако си сама на 40: Нещата, които никой не ти казва

Защо яйчниците са най-уязвимият орган при жените след 40?

Промени в работата на яйчниците възникват, когато има: заболявания на хипофизната жлеза, която регулира дейността на всички ендокринни жлези; патологии на щитовидната жлеза; затлъстяване или диабет.

До 40 г. повечето жени са с дисфункция на хормоналната система, дължаща се на: аборти, отказ от кърмене, неконтролирана употреба на хормонални контрацептиви, обездвижване, редовно преяждане, чести стресови ситуации.

Тъй като са разположени в коремната кухина, яйчниците участват във възпалителни процеси от съседни органи: матка, черва, пикочна система. Бактериална или гъбична инфекция лесно засяга и яйчниците. В резултат на възпаление на матката и яйчниците се нарушава репродуктивната функция на жената, настъпва ранна менопауза с всичките й последствия. Хирургичните операции в коремната кухина също нарушават дейността на яйчниците. Последствието от овариалната стимулация по време на ин витро процедури, когато няколко яйцеклетки са изкуствено узрели наведнъж, води до преждевременното изчерпване на яйчниците с дегенеративни процеси в тях. Състоянието на яйчниците се влияе и от дългосрочни лоши навици – тютюнопушене, алкохолизъм.

В репродуктивната система процесите на инволюция настъпват с възрастта.

На 36-38 г. броят на фоликулите в яйчниците остава по-малко от хиляда и това не е достатъчно за поддържане на ритмичен менструален цикъл. Ранният предвестник на наближаващата менопауза е повишаването на нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH), а след това и на лутеинизиращия хормон (LH). Без редовно образуване на жълто тяло, синтезът на прогестерон намалява.

Нивото на естрогените първо се повишава, а след това синтезът им в яйчниците намалява. Те започват да произвеждат мастна тъкан. При дефицит на прогестерон се стига до повишаването на нивата на естроген, което провокира растежа на туморни процеси в матката; намаляването на нивата на естроген води до остеопороза и фрактури.

Интервалът между менструациите постепенно се удължава, появяват се нестабилност на кръвното налягане и горещи вълни – вегетативно-съдови колебания, свързани с изчезването на функцията на яйчниците

По последни данни броят на абсолютно здравите жени не надвишава 6%.

Такава ниска цифра се получава в резултат на нарастването на гинекологичната заболеваемост – 20% от жените имат нарушения в репродуктивната сфера. Една четвърт от всички случаи на безплодие са свързани с нарушения на овулацията. С напредването на възрастта проблемите с яйчниците стават все по-чести. Те са свързани с възпалителни и хормонални процеси.

Киста на яйчника, според някои доклади, се среща при 80% от жените, но част от патологичните образувания преминават сами.

Въпреки това, при жени след менопауза рискът от злокачествено преобразуване на кистата се увеличава. Онкологичните заболявания на яйчниците се развиват като независими първични лезии и под формата на метастази на рак на гърдата, в стомашно-чревния тракт или матката. Туморите на щитовидната жлеза и меланомите са много по-малко склонни да метастазират в яйчниците.

Симптомите на увреждане на яйчниците са толкова разнообразни, колкото и техните функции.

Пациентките отбелязват следните проблеми при лекарска среща: менструални нередности; метрорагия (маточно кървене); промяна в консистенцията на секретите и техния обем; болка в долната част на корема, излъчваща се в долната част на гърба, сакрума, перинеума; болка и дискомфорт по време на полов акт; нехарактерно вагинално течение и миризма; аномалии на бременността (извънматочна, спонтанен аборт); уголемяване и болезненост на ингвиналните лимфни възли; общо неразположение – слабост, субфебрилна температура (37,2-37,5ºС), гадене, повръщане.

Когато се появят такива симптоми, трябва незабавно да се свържете с гинеколог. Само лекар може да разбере клиничната картина и да използва допълнителни методи за изследване на яйчниците.

Всички патологични състояния на яйчниците могат да бъдат разделени на няколко групи:

Хормонално зависими: дисфункция на яйчниците; синдром на поликистозни яйчници; ендометриоза; нарушение на менструалния цикъл.

Специфични инфекциозни: туберкулоза; гъбични инфекции; венерически заболявания; цитомегаловирус.

Онкологични (карциноми и доброкачествени): киста на яйчника;

мултифоликуларност (поликистозни яйчници); цистаденом – доброкачествен тумор на яйчника; рак на яйчниците.

Някои видове рак са свързани с генни мутации и могат да бъдат наследени. Това е типично за рака на яйчниците, на гърдата и простатата при мъжете. Генът BRCA драстично повишава риска от рак на яйчниците след 40-годишна възраст на жената. Ако премахнете яйчниците по време на периода на пременопауза, можете не само да избегнете рак на яйчниците, но и да намалите риска от карцином на гърдата с 50%. Жени с фамилна анамнеза за рак подлежат на превантивно (предсказващо) генетично изследване.

Съвременната медицина разполага с голям избор от терапевтични и хирургични методи за лечение на яйчниците: антибиотична терапия; имунотерапия; хормонална терапия; физиотерапия; лечение на екстрагенитални заболявания; хирургично изрязване на тумора или на целия засегнат орган.

В западноевропейските медицински центрове се практикува трансплантация на яйчници – преди отстраняване на раков тумор, здравата тъкан на яйчника се изрязва и се подлага на замразяване, а след операцията се връща в тялото на жената.

За да се избегнат опасни заболявания на яйчниците, се препоръчва:

Правилен начин на живот (отхвърляне на зависимости, здравословно хранене, умерени упражнения).

  • Редовен преглед при гинеколог.
  • Внимателно проследяване на всички промени на менструалния цикъл.
  • Предотвратяване на стрес и хипотермия.
  • Навременно лечение на хронични заболявания.

Превантивните мерки включват отстраняване на яйчника при здрава жена, когато се открие мутиращ BRCA ген в близки роднини – при влизане в менопауза.

infomax-logo-50-15-HW От целия свят се събират в с. Българи за тайнството на нестинарите

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе