Щитовидната жлеза и черният дроб боледуват заедно

проблем с щитовидната жлеза
Добра форма

Щитовидната жлеза и черният дроб боледуват заедно

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията и наподобява по форма малък щит, прилежащ към щитовидния хрущял на трахеята. Тя е изключително важен ендокринен орган. Жлезата произвежда йодсъдържащи хормони – тироксин и трийодтироксин. Те влизат директно в кръвта, регулирайки метаболизма, растежа и развитието на тъканите.

Важно е да се отбележи, че функцията на щитовидната жлеза е в тясна връзка с работата на другите ендокринни жлези, особено на хипофизата и половите жлези, както и с нервната система. Всъщност, дисфункцията на щитовидната жлеза е дискоординация на работата на целия „ендокринен оркестър“. Ето защо, лечението е ефективно, ако е многоцелево.

Благотворна храна за щитовидната жлеза

Сок, който възстановява функцията на щитовидната жлеза и засилва метаболизма

Най- лечебната вода за щитовидната жлеза, мозъка и черния дроб

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса,

Уголемяването на щитовидната жлеза, често с патологично повишаване на нейната функция, и се нарича гуша.

 

Причините за такива заболявания могат да бъдат наследствено предразположение, вътрематочна патология, възпалителни процеси в жлезата, последици от инфекциозни заболявания или психическа травма.

Какво е хипертиреоидизъм?

На фона на увеличаването на жлезата (или без външни промени) в кръвта навлиза прекомерно количество хормон тироксин. Признаци на хипертиреоидизъм – треперене на ръцете, ускорен пулс, умора, раздразнителност, загуба на тегло. Хипертиреоидизмът може да доведе до тиреотоксикоза, т.е. тежка форма на хипертиреоидизъм, наречена болест на Грейвс. Това е сериозно заболяване с повишен сърдечен ритъм, мускулна слабост. Един от признаците на болестта на Грейвс е изпъкналите очи.

Не по-малко опасен е хипотиреоидизмът, т.е. микседем, – постоянно намаляване на функцията на щитовидната жлеза, водещо до значително метаболитно разстройство поради недостатъчно производство на тироид-стимулиращи хормони. Хипотиреоидизмът или микседемът се характеризира със слабост, сънливост, загуба на паметта, суха кожа, а при децата се наблюдава забавяне на растежа.

Отбелязвам, че една от най-сериозните последици от хипер- и хипотиреоидизма са различни сърдечни заболявания, включително кардионевроза. В тази връзка вегетативно-съдовата дистония често е скрита последица от дисфункция на щитовидната жлеза.

Една от основните причини за това заболяване, според д-р Владимир Константинов, който е и автор на книгата „Лекувай се, докато си здрав“, е нарушената работа на стомашно-чревния тракт, особено на черния дроб. Повечето от неговите пациенти с патология на щитовидната жлеза по време на преглед и диагностика се оплакват от болка в черния дроб, стомаха, левия хипохондриум (признаци на панкреатит), киселини, хроничен запек. Затова лекарят споделя, че е постигнал положителни резултати в процеса на лечение на заболяванията на щитовидната жлеза, само когато е успял да излекува всички патологични състояния, които граничат с основната диагноза.

За тази цел лекарят е разработил лечебен комплекс, който включва билколечение, хомеопатия, пълноценно хранене, щадяща работа и почивка, водолечение и продължителен престой на чист въздух в спокойна обстановка. Билколечението и хомеопатията имат за цел да нормализират функцията на щитовидната жлеза, като подобряват работата на черния дроб и целия стомашно-чревен тракт, детоксикират организма и повишават нивото на имунната защита.

Хидротерапията и физическите упражнения трябва да нормализират функционирането на нервната система, от която зависи здравият ум, движението на всички мускули и крайници.

 

  • Фитотерапия

При повишена функция на щитовидната жлеза и нейната хипертрофия: вземат се 20 добре счукани орехови ядки, заедно с черупките, 5 г наситнена кора от бряст (противовъзпалително), 20 г корен от женско биле (антибиотик), 1 с.л. бял имел (противотуморно), по 2 с.л. овесени семена и ленени семена (слабително). Разбъркайте добре всички съставки, 1 с.л. от сместа се заливат с 1 литър вода, вари се 3 минути. Започнете да пиете по 1 с.л., три пъти на ден, 1 час преди хранене. Постепенно увеличете дозата до половин чаша. Съхранявайте отварата в хладилник и я пийте топла.

При намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм):  вземете по 5 с.л. багрилна боя, японска софора (за укрепване на стените на кръвоносните съдове), счукан корен от женско биле (антибиотик) и хвощ (диуретик). Разбъркайте добре всички съставки, залейте 1 с.л. от сместта с 1 литър вода за една нощ. Сутринта се вари 3 минути. Настоявайте 2 часа. Започнете да пиете по 1 с.л., три пъти на ден, 45 минути преди хранене. Постепенно увеличете дозата до една пета чаена чаша. Към отварата се добавят 2 капки спиртна тинктура от корен на тангутски ревен (прочистване).

  • Хидротерапия

Сложете 250 г люспи от лук в малка памучна торбичка. Завържете торбата, поставете в 5-литрова тенджера и напълнете догоре с вода. Вари се 30 минути. Изсипете тази отвара заедно с торбичката в подготвената вана. Температурата на водата е 39С. Продължителността на процедурата е 20 минути.

  • Диетично хранене

В диетата, предназначена за подобряване на щитовидната жлеза, се препоръчват: патладжан, ряпа, спанак, целина, пшеничен хляб, ечемик, зелен фасул, портокали, ябълки, круши, зелен чай, гъби, патешки яйца, елда , птиче месо.

  • Лечебна физкултура

Легнете по корем върху твърд матрак. Отпуснете се. Стегнете стъпалата и пръстите си бавно и не много силно, последователно с десния и левия крак, потупвайте с пръсти по матрака. Започнете процедурата с 10-15 потупвания и в рамките на 2 месеца ги доведете до 200, като добавяте 5-6 упражнения всеки ден. След 2 месеца същите упражнения могат да се изпълняват чрез едновременно потупване на пръстите на двата крака върху матрака (стъпалата се държат събрани). В същото време ударите вече могат да се нанасят със сила, но по такъв начин, че да не се наранят пръстите. Тези упражнения са насочени към укрепване на имунната система, нормализиране на кръвообращението и подобряване на двигателната функция на глезенните, коленните и тазобедрените стави.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе