Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?
Интересно

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

Японски вишни цъфтят! Пролетта в Япония е чудна приказка. Сакура е символ на Япония. Вървиш, а около теб се сипе цветен сняг – плуваш в нежен аромат и бледорозов цвят! Сакура е удивителният празник за японците. Те се прекланят пред нейната красота и пред величието на природата. Период на съзерцание и почит към божественото.

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

Преди повече от 1000 години, хората в Япония, Китай и Корея са се възхищавали на цветовете на черешовите дървета. Обичаят е запазен и до наши дни, когато в Япония се стичат хиляди хора, за да се насладят на незбравимата гледка на цветовете на сакура.

Известните японските вишни цъфтят обилно в периода от март до април. Периодът на цъфтене е много кратък, понякога трае само няколко дни. Една великолепна красота, но за кратко.

Учените твърдят, че времето на цъфтеж на черешовите дървета се влияе от глобалното затопляне. Данните посочват, че пълният цъфтеж на Yamazakura в Киото, е бил относително постоянен в продължение на много години, но преди 2 години се отчита най-ранната дата на цъфтеж на дърветата от близо 1000 години до наши дни. Най-много сакура цъфти в Северното полукълбо, където се срещат много различни видове и сортове. В момента съществуват повече от 300 вида вишни в Япония.

Японците са успели да култивират някои сортове чрез присаждане, които растат и достигат пълен цъфтеж по едно и също време. Радост за всички, които им се наслаждават. Паркове, градини, планински места, градове и села – навсякъде цветчета сакура. Двете страни на улиците са побелели и излъчват мимолетната радост от цвета.

Дивите сортове, макар и от един вид, се различават генетично и достигат пълен цъфтеж по различно време. Има и сортове, които цъфтят късно през есента, между октомври и декември.

10 вида обилно цъфтящи растения, които можете да засеете на открито

Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към „цветето на семейното щастие“

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

Ето някои популярни видове японски вишни:

1 Черешата Йошино (Yoshino cherry)

Тя е особено популярна. Прекрасно декоративно дърво за отглеждане на цветове, което носи наслада за сетивата, защото цъфти едновременно и в пълен разцвет. Расте бързо и има огромен брой цветове.

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

2 Плачеща японска череша (Edo higan)

Красива, нежна и впечатляваща. Никога няма да я забравите. Един култивиран вид, който също е в пълен разцвет. Създава уникален, зашеметяващ ефект върху хората, които я наблюдават.

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

 

3 Сато-закура (Sato-zakura)

Това е специален вид, който се отглежда за декорация. Цветовете са с гладки венчелистчета. Бели на цвят с лек розов нюанс. Бурно цъфтящ вид, който е доста силен хибрид (Primula sieboldii). Терминът сато-закура в превод означава „селски череши“. С него се наричат черешите „от градински произход“, които се отглеждат специално само декоративно, заради цветовете им. Тези дървета не се срещат в дивата природа. Те са се появили след сложно кръстосване на различни по вид дръвчета на локални или натурализирани в Япония череши.

Празникът Ханами (Hanami)

„Съзерцаване на цветовете“

В страната на Изгряващото слънце, всяка година през пролетта се чества празника Ханами. Името произлиза от японски език „hana” – цвете и „me” – гледам. Традиционен ритуал, при който се съзерцават красивите японски вишни. Вишната е най-върховното растение в Япония. Мъдреците са казали, че както самураят е първи сред хората, така вишната е най-първа сред растенията.

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

От древни времена хората са празнували този празник като се събирали и правели пикник под клоните на цъфналите японски вишни. Обилните, краткотрайни цветове са давали тема за размисъл на хората, които ги наблюдавали. Животът на цветовете, приличал на живота на хората. Всички оставали запленени от чудната гледка на цъфналите дървета по паркове, градинки, улици, площадчета и публични места.

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

Вишневият цвят е част не само от културата на Япония, но има приложение и в японското изкуство, промишленост, икономика, вещи за бита.

Най-популярни японски вишни:

Такане-сакура – вишна на върховете

Ито-сакура – плачеща вишна

Кан-сакура – Новогодишна вишна

Широ-сакура – вишна от вътрешността на планината

Меджиро сакура – оризова вишна

Хиган сакура – равноденствена вишна

Яма сакура – планинска вишна

Японските вишни „Сакура“ са много красиви. Те не дават плод, а се отглеждат единствено, за да радват с красивите си цветове. Празникът на съзерцание се е превърнал в истинско благоговение пред природата. Пейзажите с разцъфтели японски вишни покрай някоя река, са неземна гледка, която буди възторг в душата.

Много известен град, в който първо започват да цъфтят дръвчетата, е Окинава. Цъфтежът започва през януари до февруари и може да се забележат повече от 20 000 дръвчета в този период.

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?5 дизайна за външен двор

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?Кога да приберете вашите растения и цветя в саксии вкъщи 

Цъфнали японски вишни „Сакура“ – познавате ли ги?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе