Храна и енергичност: Как да се храним, за да сме във форма през целия ден

Храна и енергичност: Как да се храним, за да сме във форма през целия ден
Добра форма

Храна и енергичност: Как да се храним, за да сме във форма през целия ден

Умора при ежедневна работа, умора при спорт, умора в края на деня, в средата на деня. Защо се уморяваме толкова често? Вероятно не се храним добре. А и това какво консумираме има значение за нашата енергичност. Американски учени съставиха списък с хранителни продукти, които влияят на човешкия организъм и създават чувство за умора.

На първо място в списъка, изготвен след проведените изследвания, е алкохолът. И това едва ли изненадва някого. Алкохолните напитки предизвикват „неправилна“ сънливост. Организмът не може пълноценно да се възстановява и да релаксира под тяхното влияние.

На второто място в по-скоро отрицателната класация са поставени сладките храни. Те водят до големи и резки изменение в нивата на глюкозата в кръвта и човек се чувства уморен. В списъка е включено и пуешкото месо, тъй като белтъчините в него предизвикват понижаване на работоспособността.

Към храните, които предизвикват чувство за умора, учените отнасят и много от тестените изделия. Макароните са включени като едни от продуктите, които най-бързо въздействат върху нивата на глюкозата в кръвта.

За преработката на пържени храни се отделя много енергия от организма, което е дало основание на учените да ги включат в списъка на храните, които да избягвате, ако искате да се чувствате по-жизнени.

Нужно е да се отчитат и индивидуалните способности на организма и медиците съветват всеки да прецени кои храни точно влияят на неговата работоспособност. Но съветът е, че колкото по-здравословно се храните, толкова по-енергични ще се чувствате.

Търсете и екологични чисти продукти за вас и вашето семейство. Ако не можете да си отгледате зеленчуци в двора, то намерете доверен фермер. Същото се отнася и за месните продукти. Разучете добре предварително как се отглеждат животните – малките производители е по-вероятно да са заложили на качеството. Замествайте сладките храни с плодове, залагайте на повече сурови храни и пийте много вода и прясно изцедени сокове, за да имате ден, зареден с жизненост.

Tagged , , ,
на горе