Хиперактивно дете – какво да правя?
Интересно

Хиперактивно дете – какво да правя?

Хиперактивно дете – какво да правя? Много майки ежедневно си задават този въпрос, ето съвети от специалисти.

Най-вероятно такова малко дете е имало нервно и физическо пренапрежение, свързано с промяна в съня, храненето, детска градина, училище, с обширна информация, ученически задължения и др. Родителите, по-специално майките, трябва да създадат комфортни условия за детето, да се откажат от строгия контрол върху изпълнението на уроците, поведението и т.н.

10 фрази, които не бива да казвате на детето си

Как да развием потенциала на детето, за да се справя добре в живота

Проучване: Спомените на детето започват след втората година

В кукленския манастир “ Св. Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Има немалко препоръки по казуса хиперактивно дете – какво да правя?

 

Полезно е да масажирате сакрума, долната част на гърба, където се намират биологично-активните точки, отговорни за пикочно-половата система.

Като успокоително, което ще регулира нервната система, детето може да прави контрастен душ: редуване (2-3 смени) на вода с лятна температура и топла (до 40°C). Вечер завършете процедурата с топъл душ, а сутрин със студен. Но процедурата трябва да се прави нежно, без насилие, със съгласието на детето: започнете от краката, ръцете, торса, така че детето да не се страхува, а да се наслаждава. Освен това то трябва да има топли крака, меридианът на бъбреците не обича студа.

Етеричните масла, например портокалът, също имат успокояващ ефект: капнете 1-2 капки масло върху памучен тампон и го поставете близо до възглавницата на детето. Можете да вземете няколко масла и да оставите детето да избере само кое му харесва.

Също така е добре да направите изследване за паразити, които също правят детето раздразнително и неспокойно, а също така дразнят бъбречната система.

Много важен е сънят за всички деца, но особено за хиперактивните. Затова вижте 10 правила за добър сън:

Правило 1.

Подредете приоритетите. Семейството е пълноценно, щастливо и ефективно, когато родителите също имат възможност да спят по 8 часа на ден. Повече от всичко на света детето има нужда от здрави, отпочинали и любящи мама и татко.

Правило 2.

Вземете решение за режима на сън. От момента на раждането режимът на детето трябва да бъде подчинен на графика на семейството. Определете времето, когато започва нощният сън за вас и детето ви, и нека то е удобно за всички. От 21:00 до 5:00? От 23 до 7 сутринта? За здраве! Избрахте ли? Сега се опитайте да се съобразите.

Правило 3.

Решете къде ще спи детето. Теоретично и практически са възможни три варианта: креватче в спалнята на родителите, оптимално за деца от първата година от живота и приемливо до три години; бебешка кошара в детската спалня, идеална за деца над една година; спането в едно легло с родителите е модерно хоби, което не се насърчава от повечето педиатри и няма нищо общо със здравия сън на децата.

Правило 4.

Не се страхувайте да събудите сънливеца. Ако искате детето ви да спи добре през нощта, не позволявайте прекалено много сън през деня. Средната дневна нужда от сън при децата е както следва: до 3 месеца – 16-20 часа; 6 месеца – 14,5; 12 месеца – 13,5; 2 години – 13; 4 години – 11,5; 6 години – 9,5 и 12 години – 8,5 часа.

И така, всички знаем, че бебето на възраст от 6 месеца спи приблизително 14,5 часа на ден. Ако искаме да спим спокойно 8 нощни часа, то за дневен сън остават не повече от 6,5 часа. Но ако то спи по 9 часа през деня, тогава 8 часа сън през нощта е малко вероятно да се получи. Затова не се страхувайте да събудите сънливеца!

Правило 5.

Оптимизирайте храненето. През първите три месеца от живота си детето може да яде 1-2 пъти през нощта. На възраст 3-6 месеца едно нощно хранене е напълно възможно. След 6 месеца детето биологично не се нуждае от нощно хранене.

Детето може да изисква контакт с майката през нощта, сучене, люлеене, носене на ръце – все повече и повече, по-дълго и по-често, когато изискванията бъдат изпълнени. Определете правилата на играта веднъж завинаги.

Опитайте се да го храните по-леко при предпоследното хранене и давайте колкото е възможно повече храна точно преди лягане. Запомнете: гладът далеч не е единствената причина за плач и не запушвайте устата на детето с храна при първото изпискване. Прехранването е основната причина за болки в корема и свързаните с тях нарушения на съня.

Правило 6:

Живейте активно: ходете пеша, оставете детето да спи на чист въздух през деня, насърчавайте опознаването на света и игрите на открито. Физическата активност (без екстремизъм) определено допринася за здравия сън на децата.

Ограничаването на вечерния емоционален стрес влияе благоприятно на съня. Тихи игри, спокойно четене на добри приказки, гледане на вече познати анимационни филми и накрая, приспиващата песен на мама – какво би могло да бъде по-добре да се подготвите за сън до сутринта…

Правило 7.

Погрижете се за въздуха в спалнята. Чистият, хладен и влажен въздух в спалнята е абсолютно задължителен. Проветряване. Мокро почистване. Овлажнител за въздух. Термометър и влагомер. Регулатори на радиатори са необходими.

Оптималната температура на въздуха е добре да бъде 18-20 C, при условие че това е детска стая (т.е. място, където детето не само спи, но и живее); ако говорим за детска спалня, тогава оптималната температура е – 16-18 ° C, а влажността да е 50-70%.

Правило 8.

Възползвайте се от възможностите за къпане. Вечерно къпане: в голяма вана, в хладка вода, е чудесен начин да се уморите физически, да сте доста гладни, след това да ядете с апетит и да заспите до сутринта. Масаж и гимнастика преди къпане, хигиенни процедури и топли дрехи след това – всичко това засилва ползите от самото къпане.

Правило 9.

Подгответе леглото. Матракът трябва да е плътен и равномерен, тежестта на тялото на бебето не бива да води до деформацията му. До двегодишна възраст, без възглавници. След две години възглавницата е напълно възможна (стандартните размери на детската възглавница са 40 х 60 см, като дебелината й трябва да бъде приблизително равна на ширината на рамото на детето).

Спално бельо от естествени материи, изпрано със специални бебешки прахове и старателно изплакнато.

Правило 10.

Погрижете се за пелените. Пелените за еднократна употреба са най-ефективните от всички човешки изобретения, свързани със съня. Именно пелените за еднократна употреба могат качествено да подобрят съня на всички членове на семейството.

Добрият памперс през нощта е закон, това е най-достъпното и лесно изпълнимо правило от 10-те съвета за здравословен сън на детето.

Сетете се за тези полезни препоръки следващия път, когато възкликнете хиперактивно дете – какво да правя? Изучете ги и започнете да ги прилагате. Иначе няма да проработят за вас!

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе