Фалшивият приятел е най-опасният човек, когото може да срещнеш

Психология

Фалшивият приятел е най-опасният човек, когото може да срещнеш

Кои са истинските приятели? Те са тези, които те подкрепят. Обичат. Уважават. Тези, които желаят повече от всичко ти да си щастлив. Те жертват себе си за теб. До теб са, когато си долу. И ти помагат да стигнеш до върха. Подкрепят те. Винаги. Без извинения. Без оправдания. Те не са просто приятели. Те са твоето семейство. И ти ги обичаш повече от всичко. Те теб също. Колко хубаво звучи. Но трябва да си голям късметлия, за да имаш такъв приятел до теб. Истински. От останалите – фалшивите, има по много. Но ще ти е трудно да ги разпознаеш веднага.

Те ще се усмихват и ще ти желаят най-доброто, но има една уловка – никога няма да искат да си по-добре от тях. По-успял. По-щастлив. Когато страдаш, може би и те ще изпитват някаква болка. Но когато постигаш успех след успех, не очаквай да се радват. Не и искрено. Завистта е тази, която ще превземе тялото и умът им. Защото те са просто фалшиви. И никога не са държали на теб. От тях има в изобилие. Пази се. Ние ще ти помогнем да ги различиш. Но дори и без нашата помощ, ти ще усетиш кога един човек не е искрен към теб. Повярвай.

Представяме ти знаците, които показват, кои са фалшивите приятели.

Те са много осъдителни към теб

Истинският приятел те подкрепя във всичко. Независимо от това, че той не е съгласен с теб и действията ти. Никога не би те осъдил, нито нагрубил. Фалшивият е този, който ще те съди. И постоянно ще те упреква. И няма да изпитва никаква вина ако те е наранил. Така че ако имаш приятел, който те критикува за всяка една твоя постъпка и никога не подкрепя мнението ти, а ти противоречи за всичко, със сигурност не трябва да го допускаш да е повече в живота ти.

Говорят зад гърба ти

Една много неприятна черта на фалшивите приятели е, когато говорят зад гърба ти. Това не е задължително да е изричането на обидни думи по твой адрес, без твоето присъствие. Когато споделяш тайните на своя приятел на други, ти проявяваш неуважение и лицемерие. И се подиграваш с доверието, което е имал към теб. Фалшивите приятели говорят неприятни неща и дори са склонни да си измислят неверни истории, с които да злепоставят своя приятел, на който уж много държат.

Псевдо приятелите обичат да лъжат

Ако твоят приятел беше Пинокио, неговият нос щеше в момента да е ужасно дълъг. Защото той непрекъснато лъже. За абсолютно всичко. Това може да се дължи и на факта, че той вижда, че ти си по-успешен от него. И чрез лъжите, фалшивият приятел иска да си изгради образ, с който да те превъзхожда. Стой далеч от този тип хора. Истинският приятел ще се радва на твоите успехи и ще ги приема за свои.

Не могат да правят комплименти

Псевдо приятелят не може да прави комплименти. А сега досети ли се от кои хора, в твоето обкръжение никога не си чувала хубави думи за външния ти вид или постиженията ти? Комплиментите от приятелите са много важни. Те могат да повдигнат настроението ти и да те направят щастлива. Само истинските приятели са способни на това. Защото те искрено се радват и предават положителната си енергия на теб. А останалите, независимо от успеха, който си постигнала, никога няма да се зарадват истински. Те ще кажат, че той се дължи на връзките, които имаш или е просто късмет.

Проявяват неуважение по много фин начин

Тоест фалшивият приятел се преструва, че не иска да бъде груб и да те засегне, но прави точно обратното. Според експерти, всичко това е свързано с превъзходството. Те искат да те обидят, защото виждат, че ти си по-напред от тях и си мислят, че по този начин ще те наранят. Просто завист. Знаят нещата, за които те боли и въпреки това, те ги използват срещу теб. И винаги се оправдават, че не е било умишлено. Но, когато знаеш, че от дадено нещо твоят приятел ще го заболи, няма да го правиш, нали? Ако си истински приятел, разбира се!

Те са много дребнави

Псевдо приятелите са изключително дребнави. Те се ядосват дори и за най-незначителните неща. Склонни са да се разсърдят от нищото. Тази негативна личностна черта, която фалшивите приятели притежават, ги кара да бъдат постоянно груби и в лошо настроение. Стой далеч от такива хора. Те предават отрицателната си енергия на теб и не ти влияят добре. А и каква полза имаш от тях?

Винаги са негативно настроени

Още една неприятна черта, която няма как да пропуснем. Забелязала ли си колко негативно настроени към всичко са някои от твоите приятели? Дори и да се случват хубави неща, те не могат да се зарадват. Нито могат да се отпуснат и да се забавляват. И в момента, в който им споделиш хубава новина за теб, те започват с упреците. Защо го правят? Толкова ли е трудно просто да се зарадват за теб?!

Често не са съгласни с теб

Да, вярно е, че всеки има мнение и не е задължително да се припокрива с твоето. Когато твоят уж приятел никога не се съгласява с теб, със сигурност има нещо лично към теб. Той не харесва нищо, което предлагаш, показваш или казваш. Прави го, защото иска да отстъпиш и да се преклониш пред неговите желания. Фалшивият приятел винаги иска да е над теб. А ти нямаш нужда от такива хора в живота си. Не го заслужаваш. Не те заслужават. Продължи без тях. За твое добро.

Tagged , , , , , , , , ,
на горе