Търсите работа – избягвайте тези грешки в социалните мрежи

Търсите работа - избягвайте тези грешки в социалните мрежи
Интересно

Търсите работа – избягвайте тези грешки в социалните мрежи

Социалните мрежи промениха значително света, в който живеем. Те имат своите предимства, но също и недостатъци и трябва да сме внимателни при използването им. Чрез тях можем да улесним процеса на търсене на работа по много начини и да открием нови възможности, но и именно те може да ни попречат да получим желаната позиция. Повечето хора внимават добре какво споделят в социалните мрежи, но има и такива, които правят фатални грешки. Ето някои примери:

Разпространявате неподходящо съдържание

Понятието неподходящо съдържание има широк смисъл. Това включва например ваши по-разголени снимки, прекалено лични или такива в нетрезво състояние, както и нецензурни или обидни публикации и коментари. Не разчитайте само на настройките за поверителност в профила си, защото може да пропуснете нещо и съдържанието, което разпространявате, да стигне до евентуалните ви бъдещи работодатели. Представете си, че преди години сте се изказали негативно срещу продуктите на компанията, в която кандидатствате и дори не помните. Как мислите, че ще ви наемат, ако видят тези публикации? Вместо това използвайте социалните мрежи, за да рекламирате себе си. Покажете своите хобита и занимания, както и че наистина се интересувате от сферата, в която кандидатствате за работа.

Публикувате в работно време

Дори и сега да сте безработни, бъдещият ви работодател ще се интересува от това как сте се справяли на предишното място. Разбира се, не всички гледат веднага профилите ви в социалните мрежи, но рано или късно и това ще стане. Ако имате публикации в работно време, това няма да говори добре за вас, защото новият ви шеф ще помисли, че често се разсейвате и не сте концентрирани изцяло в задълженията си.

Осъществявате контакт в социалните мрежи, още преди интервюто

Хубаво е да показвате заинтересованост към компанията, в която кандидатствате, но това не означава още преди интервюто, да започнете да изпращате покани за приятелства до всички в работата. Представете си, че и всеки от вашите конкуренти започне да го прави. Изчакайте да видите дали ще бъдете одобрени за позицията и едва тогава действайте. Разбира се, дори и да не получите работата, ако сте завързали контакт с някого и искате да продължите комуникацията си, въпреки това, може да се сприятелите, но не и да пращате до всички в офиса.

на горе