Теми табу в работата: Кои теми да избягвате на работното място

Теми табу в работата
Психология

Теми табу в работата: Кои теми да избягвате на работното място

Във всяка една организация отношенията между служителите са ключови за нейния успех. Добрата атмосфера създава и по-добри условия на работа. Дори и да се разбирате много добре с колегите си, има някои теми, които е желателно да избягвате на работното място, за да не се стига до ненужни конфликти.

Религия

Въпреки че на много места се говори за религия, това е тънък лед, по който е желателно да ходите много предпазливо, особено на работното място. Не говорим да криете религията си, но не я натрапвайте на околните Не обсъждайте прекалено широко религиозните си убеждения. Религията е нещо съкровено, така че уважавайте правото на избор на всеки. Дори и да имате някакви негативни мнения и предубеждения за вярванията на другите, не ги показвайте, още по-малко се опитвайте да убедите околните да сменят религията си. Това няма да доведе до нищо добро.

Политика

В България почти всеки смята, че разбира от политика и не му трябва много да се включи в дискусията на подобна тема. Опитайте обаче да се въздържате от участие в такива разговори в работата си. Те могат да започнат много небрежно, но да доведат до остри спорове и напрежение, дори между близки приятели. Подобно и на темата за религията, не опитвайте да накарате някой да стане от партията, на която симпатизирате или още по-лошо – да говорите зле да опозицията.

Семейни проблеми

Вероятно имате много близки приятели сред колегите, с които може да споделяте повече, но с останалите не прекалявайте. Офисът не е подходящото място, където да се оплаквате. Не мислете, че само вие се сблъсквате с трудности. Не натоварвайте околните и не рискувайте да станете обект на клюки с разказите си. Не е изключено и работодателят ви да постави под съмнение способността ви да си вършите работата.

Стремежи в кариерата

Хубаво е човек да има високи цели. Не спирайте да се стремите към тях, но без да го натяквате на околните. Вършете си работата старателно и знайте, че трудът ви няма да остане незабелязан. В противен случай, ако постоянно говорите как сте временно на тази работа, може да оставите впечатление, че сте несериозни и дори нелоялни към фирмата.

Проблеми със здравето

Въпреки че здравословните проблеми не са нещо, от което да се срамувате, отново работата не е мястото, където да ги обсъждате. Не става въпрос да криете за състоянието ви, а просто да избягвате да споделяте всяка подробност от него, за да не започнат останалите да се съмняват в способностите ви да си вършите работата или да станете досадни, ако само се оплаквате. Разбира се, ако имате някакъв по-сериозен проблем и се нуждаете от време да го разрешите, говорете с ръководителя си.

Tagged ,
на горе