Татусите – отразяват ли се на здравето ни

Татусите–отразяват-ли-се-на-здравето-ни
Добра форма

Татусите – отразяват ли се на здравето ни

Татуировките са много популярни в последните години. Някои предпочитат дискретна рисунка на място от тялото, което малко очи виждат. Други пък смело отдават огромни части от себе си да бъдат поле на рисунки.

Проучване от 2011 г. показва, че 21% от американците имат поне една татуировка. Татусите се правят, за да се чувствате „по-нахакани“, „по-силни и по-привлекателни“ и дори „по-духовни“. Повечето от участниците в проучването (86%) никога не са съжалявали за решението си.

Изработване на татуировка

Първо, нека дефинираме термините. Накратко, татуирането е процес на създаване на постоянен модел чрез нанасяне на мастило под кожата, средно на дълбочина 3-5 mm (еккринните потни жлези също са разположени на тази дълбочина). Това обикновено се прави чрез пробиване на кожата с игла и след това инжектиране на мастило или друго багрило.

Татусите са красиви за някои от нас, други ги отричат. Но има ли потенциални рискове от татуиране?

Промени в терморегулацията

Доказано е вече, че средно татуираната кожа произвежда два пъти по-малко  пот от нетатуираната. Освен това нивото на натрий в потта, отделяно от татуираната кожа, е много по-високо. При определени условия това може да доведе до нарушаване на терморегулацията.

Може да има връзка между меланома и червеното мастило за татуировки

В статия, публикувана през 2015 г. в Архивите на пластичната хирургия, пластичният хирург Кормак Джойс описва случай, при който злокачественият меланом в областта на гръдния кош е локализиран само в области, „запушени“ с червено мастило. Това може да се обясни по два начина. Или пациентът вече е имал меланом, а художникът на татуировки е прехвърлил заразените клетки с игла в здрави области на тялото, или червеното мастило може да причини възпаление, което води до мутация на клетките в злокачествен тумор.

Бактериалните инфекции могат да се разпространяват чрез мастило

В началото на 2012 г. Управлението на САЩ по медицински надзор за качеството на храните получи доклад за случай на нетуберкулозна микобактериоза, която се проявява като червени кожни папули върху участъци на прясно направена татуировка. След внимателно проучване се оказа, че бактериите се съдържат в неотворени контейнери с мастило, поради което замърсяването най-вероятно е настъпило на някакъв етап от процеса на производство на багрилото.

Някои мастила съдържат канцерогени

През 2016 г. австралийската национална система за уведомяване и оценка на индустриалните химикали публикува доклад, че полиароматни въглеводороди (ПАВ), канцероген, причиняващ рак, са открити във всяка пета от 49 проби мастило. 83% от всички черни мастила съдържат ПАВ.

Татуировките могат да доведат до погрешна диагноза

През 2015 г. списанието Акушерство и гинекология публикува статия за случай, при който лекар, наблюдаващ млада жена с рак на маточната шийка, установил, че туморът е метастазирал в лимфните възли. По време на операцията за премахване на възлите се оказа, че това, което прилича на ракови клетки на образната диагностика, се оказва утайка от татуировка.

Означава ли това, че всеки, който си направи татуировка, е длъжен да страда от бактериална инфекция, погрешна диагноза или рак? Разбира се, че не. Според доц. Тери Слевин понастоящем няма доказателства, че татуировките могат да причинят или маскират всякакви видове рак. Той обаче подчертава, че в момента нямаме представа как татуировката може да повлияе на тялото в бъдеще. Необходими са дългосрочни сравнителни изследвания на здравето на татуирани и нетатуирани хора.

Така че, ако мислите за татуировка, първо претеглете всички потенциални рискове. И ако решите, се погрижете за пълната безопасност на процеса.

Tagged , ,
на горе