Съвети за облеклото на бизнес дамата

облеклото на бизнес дамата
Мода

Съвети за облеклото на бизнес дамата

Работата от дома позволява на жените да водят конферентни разговори и да изпращат имейли в 2 часа сутринта по пижама. Но в един момент все ще се наложи вие да имате и „срещи очи в очи“ с клиенти, инвеститори, спонсори или други бизнес партньори. Трябва да сте подготвени за тях, защото външният вид е от много голямо значение за това как ни възприемат хората.

Наистина, конкуренцията в малкия бизнес е жестока и изисква много умения, но да знае как да се облича човек за бизнес-среща, си е голям плюс, защото това може да му помогне по-лесно да сключи сделката, към която се стреми. Дори в някои индустрии, начинът на обличане е от решаващо значение.

Да предположим например, че вие сте моден дизайнер и продавате дрехи на специализирани магазини. Може би ще се изкушите да облечете нещо от вашата продуктова линия за предстоящата делова среща. Но ето тук трябва много да се внимава. Да бъдете модел на собствената си линия може би звучи като една добра идея, но ако облеклото, което ще промотирате, не е в подходящия стил за бизнес среща, то тогава по-добре зарежете това. Най-добре занесете моделите, вместо да играете ролята на манекен и да изпадате в нелепа ситуация.

Когато се обличате за делови контакти, забравете за това, да впечатлите партньорите си със секси излъчване. Мини пола, висок ток и впита дантелена блузка, която да разкрива прелестите ви, може би е много подходяща за лична среща, но в бизнеса това се счита /най-малкото/за проява на лош вкус. По този начин рискувате хората да ви възприемат неправилно. Нали целта на срещата е да ви запомнят с вашата бизнес идея, а не със сексапил? Една стъпка в грешната посока и вие вече може би сте загубили сигурен партньор. А ако той сподели впечатленията си в своите среди, професионалният ви имидж вече е сериозно застрашен.

Какъв е международният стандарт за бизнес облекло?

Костюмът с вратовръзка /за мъжете/, както и сако и права пола с дължина под коляното /за жените/, все още не отстъпват първото място за стандартно бизнес облекло в професионалния свят. Други облекла, като рокли в подходящ силует и цветове /или пола с блуза и жилетка/, също може да служат като стандартно облекло за жените в бизнеса. Общо взето то трябва да изглежда по-официално от ежедневното, но без да бъде прекалено строго. В случай на съмнение, винаги залагайте на по-консервативния стил, за да бъдете в безопасност.

Кое е ежедневното бизнес облекло?

Този термин може да означава различни неща за различните фирми. В някои компании може да бъде приемливо жените да носят дънки и свободни ризи, но избягвайте този тип облекло, когато става дума за малкия бизнес. С вид на майка, която току-що е приключила поредната игра с детето си, едва ли ще заинтригувате някого да прави бизнес с вас.

За целите на бизнес срещи и мероприятия жените трябва да обмислят следните насоки по отношение на бизнес облеклото:

Поддържайте гардероба си разнообразен, като избирайте дрехите така, че да могат да се комбинират помежду си в различни варианти. По този начин няма да натоварвате бюджета си излишно, а от друга страна винаги ще имате свеж външен вид. Инвестирайте в няколко стилни и качествени модела, които са взаимнозаменяеми, отколкото в много, но нискокачествени тоалети. За да можете да се възползвате от различните комбинации, необходимо е дрехите ви да бъдат в добре съчетаващи се цветове и материи. Когато избирате поредната част от облеклото, помислете с колко от дрехите, които вече имате, тя би се съчетала успешно.

Цветове и модели

Консервативните цветове и материи си остават стандарт в бизнес облеклото и за двата пола. Ако се колебаете, можете да се спрете на тъмно сиво, което винаги е подходящо. Черното също е добър избор, но веднага трябва да уточним, че тук не се има предвид късата секси черна рокля, с която сте зашеметили всички на последния коктейл. Широките ивици или лъскави материи също са неподходящи, считат се за твърде разсейващи за бизнес срещи. Като цяло, правилото е едно – не изпадайте в крайности! Помнете, че целта на бизнес срещата е да рекламирате вашия бизнес, а не себе си.

Панталони и костюми

Панталоните са добър избор, но се придържайте към стандартните модели. Дори и да имате прекрасна фигура, избягвайте впитите панталони. Материи като рипсено кадифе може да се използват, ако става дума за ежедневно бизнес облекло, но не и за официални поводи. Ето един добър стандарт за бизнес облекло – панталони и костюми, изработени от вълна. Опитайте се да избягвате синтетични материи като коприна и полиестер. Материи, които лесно се намачкват при сядане и ставане, не бива да се използват, защото само ще развалят имиджа ви.

Поли и рокли

Подходящият цвят и материя безспорно са важни, но това, което е от решаващо значение е дължината. Ето един сполучлив тест, който ще ви свърши работа. Дължината на полата ви трябва да покрива определен минимум. Ще го откриете, когато седнете на стол с кръстосани крака срещу огледалото. Ако тази поза разкрива прекалено много от бедрата ви, то значи, полата /роклята/ е твърде къса.

Ако полата има цепка, тя трябва да бъде малка, центрирана отзад и не по-висока от коляното ви. Високите цепки никога не са подходящи. И още един важен момент – цепката не трябва да затруднява мобилността ви. Става дума да не ограничава движенията ви при ходене или изкачване на стълби. Ако не можете да вървите удобно в полата, това със сигурност означава едно – просто трябва да облечете друга, защото тази явно е неподходяща.

Ризи, блузи и пуловери

Първото и най-важно правило е: „В никакъв случай не показвайте разголено деколте, независимо от пищните ви форми!“ Блузите трябва да бъдат съобразени като цвят и материя с останалата част от облеклото / както и с аксесоарите, естествено/. Фини материи могат да бъдат използвани, но за ръкавите или други подходящи части, където не биха направили впечатление като прекалено секси. Ако все пак държите на прозрачната материя, то задължително носете връхна дреха върху блузата. Същото важи и за плетивата. Модните пуловери с големи дупки не бива да се носят „на голо“.

Обувки

Според психолозите, видът на обувките оказва изключително голямо значение за цялостното възприемане визията на даден човек. Ето защо, обърнете им подобаващо внимание. Най-доброто за един сериозен бизнес вид, разбира се, си остава класиката – затворен тип обувки в цвета на костюма. Може също така чанта и обувки в един цвят – това никога не излиза от мода, а и изглежда много елегантно, наистина.

Ето какви обувки не трябва да носите:

  • Обувки с прекалено високи токове
  • Обувки с прекалено тънки токове
  • Обувки с плоски подметки
  • Износени обувки или непочистени обувки
  • Обувки, които не се съчетават по цвят с нито една друга част от облеклото ви

Важно е да се носят обувки, които се вписват добре в цялостния ви външен вид, като едновременно с това, с тях вие трябва да можете да се разхождате удобно. Обувките трябва да бъдат винаги чисти, а като най-подходящи материали се считат обувките, изработени от кожа или микрофибър. Що се отнася до сандалите, те са набедени като крайно неподходящи за бизнес облекло, но за спортните обувки това не се отнася и последните могат да бъдат използвани – например в ежедневното бизнес облекло.

Ако сте поканени на бизнес събитие, задължително се поинтересувайте дали има някакво изискване за облеклото. В случай, че се колебаете как да се облечете, винаги заложете на по-скромния външен вид, защото това оставя добро впечатление. Дори и много да харесвате роклята си с гол гръб или модните си „скъсани дънки“, запазете ги за други поводи, а не за света на бизнеса. Когато се обличате за този свят, трябва да акцентирате на друго, а именно, че сте стилна и успешна бизнес дама!

на горе