Супер напитки за мозъка
Добра форма

Супер напитки за мозъка

Телевизиите, интернет сайтовете и печатните издания са препълнени с реклама на препарати, които щедро обещават на всички стройна фигура, енергия и потентност. Какво обаче да прави човек, ако просто иска да „свежи“ ума си преди изпит, важни разговори или бизнес начинания, без това да навреди на здравето му? Има ли природни продукти, които ще могат да помогнат на мозъка ни да действа по-добре? Разбира се – ето някои от тях:

Мента

Чаят от ментови листа освежава не само дъха и устната кухина, а и мозъка. Свикнали сме да използваме тази напитка предимно при стомашни проблеми. Оказва се обаче, че ментовият чай има способността да стимулира мозъчната дейност. Изследване на учени от Университета в Синсинати доказва, че специфичния аромат на мента помага на хората да се концентрират и да се представя по-добре на изпити. Съдържащите се в растението вещества действат благоприятно върху вниманието и мотивацията, освен това намаляват умората.

czКафе

Разбира се, чаша кафе ще ви ободри след сън или продължителна работа. То обаче може да се използва и за… супер сън. След една 15-минутна дрямка посред бял ден ще се чувствате отпочинали и можетет да продължите да се трудите ефективно. Ако усещате, че главата ви натежава, просто изпийте чашка кафе без захар и мляко и легнете. Ще заспите, а кофеинът ще започне да действа едва след 15-20 минути и ще ви събуди. Освен това кафето в разумни количества намалява риска от развитие на болестта на Паркинсон. Което също е важно!

Бадемово мляко

Течността, получавана от бадемовите ядки, не съдържа холестерин. Подходяща е и за хора, спазващи диета за отслабване. Според експерти бадемовото мляко е богато на калций, магнезий и калий – микроелементи, които при всекидневна употреба подобряват паметта и концентрацията.

Горещ шоколад

Не се отказвайте от тази толкова любима на децата напитка. Избирайте обаче натурално какао. Необработените какаови зърна съдържат огромно количество полезни за мозъка съединения, затова можете смело да пиете любимия си горещ щоколад всеки ден или пък да добавяте какао на прах в различни приготвяни от вас блюда.

нарСок от нар

Искате да родите гений? Пийте сок от нар по време на бременността! Учени смятат, че редовната му консумация помага да се защити мозъка на бебето от увреждания.

Tagged
на горе