Защо трябва да се отървете от старите вещи?

Защо трябва да се отървете от старите вещи
Идеи за дома

Защо трябва да се отървете от старите вещи?

Защо трябва да се отървете от старите вещи, разкриват експерти. Ако нещо вече не ви харесва, не го оставяйте в дома си от съжаление. Освободете се от спомените, които задръстват личното ви пространство.

„Наскоро ми казаха, че съм много добра в изхвърлянето на боклук. И се замислих, защото тази новина ме изненада. Всъщност, нямам и никога не съм имал боклук у дома. Никога. Просто защото не отнасям този термин към неща, които са закупени от мен и членовете на семейството ми за някаква полза или удоволствие, дори и краткосрочно. Но фактът, че обичам да чистя кошчетата и да лъскам рафтовете, е верен.

Защо трябва да се отървете от старите вещи?

Как лесно и евтино да защитите дома си от мухи и комари?

5 грешки в обзавеждането на дома ви, които да не допускате

Четири креативни идеи как да сложите хамак в дома си

Защо трябва да се отървете от старите вещи? 5 цветя носещи късмет в дома

Защо трябва да се отървете от старите вещи?

Не правя това, за да почистя къщата си. Едно от моите правила е, че за да внесеш нещо ново в живота си, първо трябва да се освободиш нещо старо. И тъй като работата върху себе си от дълго време невинаги е приятна, особено когато трябва да се отървете от нещо, първият удар е по-лесен за нанасяне върху материалните неща.

Когато отворя килера или се приближа до стелажа, за да разчистя мястото, започвам да категоризирам нещата и ако губят по повечето точки, смело ги прибирам в торба за ненужни – старите вещи.

Моята класификация изглежда така. Ще го обясня с примери и сравнения, за да стане по-ясно“, казва психологът Илия Върбанов:

  • Позиция в системата на личните ми ценности

Това е първата точка, която трябва да се разгледа с помощта на логически разсъждения. Това са отражения, защото емоциите, въпреки че са били силни по време на придобиването на артикула, вече са охладнели и не отразяват напълно индивидуалната система от ценности и нужди. Ще дам примери за моята оценка на теми на тази основа, които са подходящи за мен, но може би вие не бихте направили същото, защото нашите ценностни системи са различни.

Колкото и безполезна да е една булчинска рокля, жалко е да я изхвърлите, защото пази нещо повече от емоции и спомени. Една оръфана книга за Питър Пан от 1920 г. трябва да остане на моята лавица за радост на очите ми, когато съм с увредено зрение. Но папирусът от Хургада, спретнато сгънат в туба и хвърлен на самия връх на стелажа над книгите, очевидно няма никаква стойност, защото е умишлено скрит от погледа, като онзи празен комплект за съхранение на подправки и набор от шест чаши.

Резултат: папирус, комплект за подправки и чаши – в чантата за ненужни неща.

  • Естетичен вид

Има неща, които вече не украсяват пространството и не се харесват от собственика. Разбира се, куфарче за документи, изработено от еко кожа, ми е много скъпо на сърцето, в него някога беше първият договор за ипотека, но сега се протрива, неудобно е и дори неприятно да го използвате. А за пясъка от всички плажове, на които се излежавате, е крайно време да намерите вази с по-актуална форма.

Резултат: куфарчето и вазата в чантата. Изсипвате пясъка в торбички, преди да купите по-модерни вази.

  • Приложна употреба, взаимозаменяемост

Това е много труден момент, защото границата между безполезните стари вещи и полезни е много тънка. Например, имате машина за палачинки и генератор на пара. Използвате машината за палачинки, когато внезапно искате такива – около веднъж годишно или може би два пъти, защото не можете да я поставите в съдомиялната машина и не искате да я миете с ръце. Следователно приготвяте палачинки в обикновен тиган, който може да се мие в съдомиялна машина. Рядко използвате и парогенератора: не всеки ден имате вдъхновение да измиете фугите на плочките и плота в кухнята. Има и пожълтял тостер, както и пълен с празни кутии на най-горния рафт на кухненския шкаф двоен котел, който отдавна е изгубил употребата си.

Резултат: машина за палачинки, тостер и котел отиват в чантата за ненужни неща.

  • Сезонни артикули

Не знам за вас, но аз съм склонен към сезонни промени в настроението. До Нова година изваждам новогодишни пуловери и ястия с коледни елхи и Дядо Коледа, а през лятото сменям домашния текстил и гардероба в по-светли цветове. И тъй като модата пуска по нещо ново всяка година, искам да купувам истински неща и да извличам максимума от тях. Но местата вече са заети от старите вещи. Затова в началото на всеки сезон премахвайте това, което вече не е актуално за вас. Първите три точки ще ви помогнат.

  • Уважавайте пространството на тези, с които живеете

В детството ми беше така: всички цветя, които е жалко да изхвърлим, се озоваха в стаята ни със сестра ми. Тромави, окаяни, с отпуснати листа, те упорито разваляха външния вид на стаята ни. Не изхвърляйте ненужни неща в други стаи, те няма да намерят мястото си там, просто ще забавят деня, когато попаднат в торбата.

Обратно, преди да поставите нечие нещо в чантата за ненужни – старите вещи, поискайте разрешение от собственика му, предложете да използвате първите три точки за оценка. Ако още не е готов, не настоявайте, всичко има своето време. Нещата са повод за наслада, а не за караници.

И ето една чанта или може би няколко торби, пълни със старите вещи. В края на краищата, децата в Африка гладуват, а в някое малко село всяка баба мечтае за домакински уреди. Бъдете активни, не оставяйте чантата да остарее, публикувайте обява в нета или предайте старите дрехи за рециклиране в H&M, или се обадете в съответния сервиз, извикайте близките си, ако някой чака вашия тостер. Дайте на нещата месец. Ако през това време те не намерят нов собственик, тогава не само не се нуждаете от тях, но ги занесете до коша за смет.

Осъзнайте, че наличието на неща старите вещи, натрупани и разпределени из къщата, които не носят морални, практически или естетически ползи, не е признак на богатство, алчност или претрупано пространство, това са обикновени спомени за това колко приятно е било да харчите пари за тях. Спомени, затрупващи личното ни пространство.

Отдайте ги на миналото, оставете си по-силно ехо от отминалите дни, радостта от топъл лъч на бузата ви, докосването на влажните устни, топлината на ръцете ви, силата на прегръдките ви, мириса на сутрешното кафе, плаха усмивка към теб. Живейте в настоящето, в което трябва да има място за радостите на ненужните дрънкулки. Иначе защо правим пари? Разбира се, за да ги харчим с удоволствие!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе