Спортувайте, за да не ви боли
Добра форма

Спортувайте, за да не ви боли

Болката може да е неприятно усещане и някои хора полагат много усилия, за да разберат как да я облекчат. Ако не можехме да усещаме болка, нямаше да сме способни да избягваме повтарящи се травми или трайни увреждания на телата си. Болката е еволюирала като защитен механизъм, който ни сигнализира за травма, като по този начин ни позволява да предпазваме телата си.

Болката се контролира от нервната система и е много комплексен процес. Тя възниква когато външни стимули, например докосване на нагорещен тиган, задействат рецепторните нервни клетки да изпратят съобщение по гръбначния мозък до главния мозък. Тези рецептори могат да усещат топло, студено, светло, докосване, натиск и болка. Болката може да предизвика други физически симптоми като гадене, замаяност и прималяване.

Често първият импулс, когато усетим болка в тялото, е да спрем да се движим. Мнозина вярват, че почивката помага за възстановяването, но фактически, понякога умереното движение може да подпомогне по-бързото възстановяване.

Изследване, публикувано в квалитетното списание Medicine & Science in Sports & Exercise, установи че човек, който има редовен режим на тренировки повишава прага си на болка. Тоест колкото повече се упражнявате, толкова по-малко болка ще изпитвате.

За изследването двадесет и четири участници били подложени на тест за определяне прага им на болка. След това дванадесет от доброволците започнали редовно да тренират колоездене, а другите дванадесет продължили с нормалните си занимания.

След 6 седмици и двете групи били подложени на същият тест. Установило се, че първата група, която извършвала упражнения имала по-голяма толерантност към болката, докато при втората група не се наблюдавала промяна.

Изследването доказва, че ако практикувате какъвто и да е вид спорт или упражнения, то веднага ще промените усещането си за болка. Много хора, с хронични болки може да се възползват от това. Тяхната болка няма да се намали, но начинът, по който мозъкът я отчита ще бъде различен.

на горе