Огромната сила на комплиментите: Защо е толкова важно да не се скъпим на похвали във връзката

да не се скъпим на похвали във връзката
Любов и партньорство

Огромната сила на комплиментите: Защо е толкова важно да не се скъпим на похвали във връзката

Замисляли ли сте се колко често подценяваме значението на думите на благодарност и уважение по отношение на близките. Или просто за силата на простите думи в сложните човешки взаимоотношения.

Изглежда толкова лесно да подарите правилния комплимент в точното време, на точното място и връзката ви да придобие нов смисъл. Извинение, разведряване на обстановката, молба за прошка и още какво ли не би могло да бъде направено и възприето просто с помощта на един искрен комплимент! И все пак често забравяме за този прост метод.

Защо комплиментът е толкова важен за нас?

Защото всички сме истински хора и обичаме да се чувстваме привлекателни и желани.

Преди стотици години цар Соломон, ни е оставил богато наследство от десетки пословици, превърнали се в част от Стария завет. Той е признат от всички историци за един от най-мъдрите хора, а неговото мнение потвърждава казаното по-горе – приятните думи са лечебни не само за душата, но и за тялото.

Древният мъдрец с право вярвал, че комплиментът може да бъде от огромна дори за физически болни хора. Защото думите на благодарност и одобрение укрепват вярата ни в себе си, а това помага да се борим с болестите и да се чувстваме по-добре по всяко време.

И наистина, малко се е променило от дните на Соломон до днес. Комплиментите в наши дни могат да помогнат в борбата със стреса и депресията, да ни помогнат да надмогнем ниското самочувствие и неувереността.

Комплиментите за скъпите на сърцето ни хора правят чудеса

Сега ще се спрем на комплиментите, поднасяни ни от онези скъпи на сърцето ни хора, които, всъщност, също ни обичат, но по някаква причина ни казват тези мили и приятни думи далеч по-рядко от останалите!

Същевременно, психолозите откриха тайната на идеалната връзка – любовта ни към друг човек пряко зависи от това как този човек ни кара да се отнасяме към себе си.

Тъй като един от основните фактори за комфортно съществуване е нашето самочувствие, ние винаги ще бъдем привлечени от хора, които ни дават самочувствие. За някои подобна идея може да изглежда егоистична, но това е един от основните аспекти на човешката природа. Освен това именно този принцип е основната движеща сила: двойките, в които влюбените се подкрепят, имат най-големи шансове за дълъг и щастлив живот.

Ако решите да направите комплимент, как да го направите така, че да „удари право в целта“?

Съсредоточете се върху конкретни неща

Няма нищо лошо в това да кажете на човека, че мислите, че е „готин“, но за да стане по-правдоподобно, по-добре е да подкрепите твърдението с факти. Например, някои специфични качества, които много цените. Кажете какво точно харесвате в любимия човек, като наблегнете на детайлите.

Ако харесвате чувството му за хумор, обяснете какво толкова ви разсмива. Ако ви е развълнувала щедростта му, обяснете защо е толкова важна за вас. И не се страхувайте да казвате истината, извираща директно от сърцето – както показват статистическите данни, повечето хора с готовност приемат и се трогват от всякакви похвали.

Кажете свободно какво мислите

Много от нас, когато правят комплименти на близки хора, често се чувстват неудобно. Опитваме се да не навлизаме в подробности и бързо казваме това, което сме искали да кажем. Резултатът е нещо като мъркане под носа.

Разбира се, това все пак е по-добре от нищо, но вашият комплимент би бил много по-важен и ефективен, ако го кажете, гледайки в очите на събеседника си и го хванете за ръка. И не се обезсърчавайте – това е страшно само за първи път, а след това може да бъде чудесен начин за разрешаване на много конфликти.

Чувствайте се свободни да правите комплименти пред други хора

Има комплименти, които трябва да се правят само насаме, а има и такива, които е най-добре да се изказват пред свидетели. На вечеря с приятели разкажете за успеха на любимия и го похвалите, а на семейна вечеря може да обърнете вниманието към скорошното му повишение в службата. И отбележете, че го заслужава напълно!

Пишете му бележки и писма

Тук психолозите обаче правят една вметка  – не се увличайте прекалено в епистоларния жанр, все пак комуникацията на живо е много по-добра.

Но пък и  бележката с нежни думи, скрита в джоба на партньора, със сигурност ще се окаже приятна изненада в безкрайната поредица от напрегнати работни часове. В ерата на високите технологии написаното на ръка ще се превърне в чудесен „сувенир“, даряващ много човешка топлина.

Ако искате да изградите трайна връзка, бъдете щедри с комплиментите. Помогнете на любимия човек да повярва в себе си, защото точно това е най-сигурният начин да гарантирате светло бъдеще за вашата връзка.

Tagged , , ,
на горе