Слънцезащита за бронзов тен на плажа

Слънцезащита за бронзов тен на плажа
Разни

Слънцезащита за бронзов тен на плажа

Слънце и море – чудесна комбинация, но шоколадов загар, за който мечтаете, се постига с подходяща слънцезащита. Слънчевите бани са приятни и полезни за здравето, но крият някои рискове за нашата кожа. В зависимост от типа кожа, може да използате ниска, умерена или висока защита на кожата от вредните влияния на слънцето чрез подходящ слънцезащитен крем.

Полезно ли е излагането на слънце ?

Събирането на тен има безкрайно много ползи за здравето на човека. Задължително е да имате ежедневно излагане на слънце, за да сте здрави, енергични и щастливи. Но освен ползи, слънцето може да носи и вреди.

Тук ще разгледаме кое е полезно и кое вредно за вас при слънчевите бани.

Слънцезащита за бронзов тен на плажа

Как да предпазите косата си от слънцето: летни съвети

Анти-ейдж защита от слънцето

Направете си този домашен крем против бръчки и вижте резултатите само след 3 дни (РЕЦЕПТАТА)

Ето някои от най-важните предимства при излагане на слънце:

1 Набавяне на витамин D

Слънчевите бани помагат на тялото да произвежда витамин D , който заздравява костите и е полезен за целия организъм. Излагането на слънце стимулира производството на витамин D и така вие получавате това важно вещество по естествен начин от природата. Колкото повече време прекарвате на открито, толкова по-добре ще се чувствате.

2 Чист въздух и упражнения

Слънчевите бани са чудесен вариант да правите леки физически и дихателни упражнения, да сте на открито сред природата, което подобрява цялостното благоденствие на тялото.

3 Подобрява настроението

Слънчевите бани повишават настроението, нивото на енергия и щастие. С приемане на доза слънчева светлина, тялото се зарежда със серотонин („хормона на щастието“) и значително се намалява безпокойството.

4 Подобрява състоянието на кожата

Слънчевите бани влияят на състоянието на кожата ви, могат да засилят кръвообращението и да премахнат токсините. Кожата става гладка, жизнена и здрава.

5 Подобрява съня

Слънчевите бани влияят на цикъла на съня на човека и помагат за подобряване качеството му.

6 Премахва симптоми на депресия

Слънчевите бани могат да облекчат симптомите на депресия и да подобрят изцяло психичното здраве на хората.

Слънчевите бани имат не само положително въздействие за здравето, но оказват и отрицателно влияние върху човека, ако не се съобрази времето за престоя на слънце. При продължително излагане на слънце се получава увреждане на кожата, слънчево изгаряне, бръчки или по-тежки заболявания. Ако престоят на плажа не е съобразен по време, ако не се използва подходяща слънцезащита, то е възможно тогава да се появят нежелани последици за кожата.

Ето някои от най-важните недостатъци от излагане на слънце:

1 Увреждане на кожата

При прекомерно излагане на слънце, кожата може да се увреди и да се получи слънчево изгаряне. С възрастта кожата губи способността си по естествен начин да се предпазва от вредните слънчеви лъчи, затова е необходима допълнителна слънцезащита.

2 Дехидратация

При дълго излагане на слънце, може да се получи дехидратация на тялото, която се изразява в главоболие и световъртеж. Неприятните последици може да избегнете като си набавяте нужното количество вода за пиене и редувате слънчевите бани с влизане във водата.

3 Проблеми с очите

При дълго излагане на слънце може да се получи увреждане на очите. Предпазването на очите със слънчеви очила е задължително при слънчеви бани, а дори е препоръчително в градска среда.

4 Топлинна преумора

Когато прекарвате много време на слънце, може да се появи топлинна преумора, което се изразява в главоболие, гадене, отпадналост.

5 Повишен риск от рак на кожата

При прекалено дълго излагане на слънце, може да се увеличи риска от сериозни заболявания на кожата.

Слънцезащита за бронзов тен

Предпазването от вредните слънчеви лъчи става чрез използване на слънцезащитен крем с подходящ слънцезащитен фактор, на английски SPF factor или Sun Protect Factor. SPF обозначава до каква степен слънцезащитният крем или олио могат да предпазят кожата ви от UVA и UVB лъчи, които са вредни за тялото. Добре е да избирате слънцезащитен продукт с висок SPF фактор, който има широко покритие на защита срещу UVA и UVB лъчи.

SPF факторът се изразява с цифри, като цифрата показва времето, за което може да се излагате на слънце без да си навредите. Например, ако използвате слънцезащитен крем със SPF 10, то умножете това число по 10 и ще получите 100 минути, в които ще бъдете предпазени от вредните слънчеви лъчи.

Слънцезащита за бронзов тен на плажа
Снимка: https://pixabay.com/

Продуктите за слънце имат различен SPF фактор – 6, 10, 15, 20, 30, 50. За перфектна защита се препоръчва широкоспектърен слънцезащитен крем, за да предпазва и от двата вида ултравиолетови лъчи. По-светлата кожа се нуждае от по-висок фактор слънцезащита, а при по-тъмната може да използвате по-нисък фактор, като SPF 20 е напълно достатъчен в този случай.

Как действа слънцезащитният крем?

Слънцезащитният крем предпазва от отицателното влияние на слънцето като блокира двата вида вредни ултравиолетови лъчи (UV лъчи), които увреждат кожата. Вредните за кожата ултравиолетови лъчи са два вида – UVA лъчите, които се свързват със стареенето на кожата, а UVB лъчите – със слънчевото изгаряне. Слънцезащитният крем ви защитава като създава мощна бариера между кожата и вредните слънчеви лъчи. Необходимо е слънцезащитните продукти да се нанасят на всеки 2 часа и веднага след излизане от водата, след избърсване с кърпа, за да не намалеят важните елементи.

Състав на слънцезащитния крем

Слънцезащитните кремове имат активни съставки, които или абсорбират, или отразяват ултравиолетовите лъчи, които достигат до нас и така намаляват увреждането върху кожата.

Има слънцезащитни продукти, които съдържат цинков оксид и титанов диоксид, наречени физически блокери. Те физически отразяват ултравиолетовите лъчи от кожата.

Слънцезащита за бронзов тен на плажа
Снимка: https://pixabay.com/

Ако не разполагате със слънцезащитен крем е добре да направите следните неща на плажа:

Носете подходящо облекло с дълъг ръкав и шапка

Стойте повече на сянка, когато слънцето е най-силно и излизайте след 16 часа

Носете слънчеви очила

Това е ефективен начин да се защитите от вредното влияние на слънчевите лъчи, ако не разполагате в момента със слънцезащитен крем.

infomax-logo-50-15-HWНАСА публикува тази снимка – раждането на звезда

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе