След раждането на бебето: Как да подобрим атмосферата в дома

раждането на бебето
Идеи за дома

След раждането на бебето: Как да подобрим атмосферата в дома

Раждането на дете действително е трудно изпитание за съпружеската любов и отношения, дори и ако детето е дългоочаквано. В живота на младите родители настъпват глобални промени, но  младата майка често не обръща необходимото внимание на съпруга си. Позната ситуация, нали? Как можете да подобрите ежедневието си и да укрепите брачните си отношения?

Научете се да преговаряте и да се доверявате един на друг

И двамата родители имат свои собствени очаквания за това как ще бъде изграден семейният им живот след раждането на бебето. Реалната картина обаче често е далеч от идеалната, така че ето какво е необходимо, за да не започнат съпрузите да изпитват недоволство. Двамата трябва с любов да обсъдите възникналите проблеми и да намерете компромис, който да устройва и двама ви.

Нуждите на майката

Майката трябва да си отдъхне от ежедневните грижи и да преосмисли собствените си правила за изпълнение на всички задължения. Нека таткото помага. В края на краищата, ако не оставите половинката си близо до вашата рожба, как ще се научи той да се грижи за нея?

Обяснявайте и показвайте

Кажете на съпруга си какви конкретни отговорности би могъл да изпълнява. По-добре е първо да правите всичко заедно – къпете новородено, сменяйте памперси, правете му масаж и гимнастика. Внимателно покажете на младия татко най-добрите начини за успокояване на бебето.

Списък със задачи за татко

Не се ограничавайте с еднократна молба – направете списък на отговорностите, за които съпругът ви ще отговаря. Отначало го оставете на видимо място, докато таткото не започне да се справя и без напомняния от ваша страна. И тогава той ще се научи бързо, че трябва да разхожда кучето всеки ден, да изнася боклука или да къпе бебето преди лягане.

Хвалете таткото редовно

Хвалете съпруга си за успеха му. Мъжете са донякъде като деца и те също се нуждаят от добра дума и насърчение от вас. Изберете най-добрия начин да бъдете благодарни, например, кажете на бебето си какъв късмет има с такъв прекрасен татко.

Повишете нежността към мъжа си

Организирайте деня си така, така че в натоварения ви график да има винаги свободно време, което да отделите на съпруга си. В крайна сметка бабата винаги може да се погрижи за бебето, а вие да правите нещо заедно.

Отделете си лично време

Отделете време за себе си. Не се страхувайте да оставите бебето си на съпруга си, докато се къпете, четете книги или вършите нещо друго приятно за вас. Такава почивка ще ви осигури възможност да възстановите силите си и отново да се превърнете в спокойна и любяща майка и съпруга.

Не бъдете строга със себе си

Намалете нивото на изискванията за себе си. Не забравяйте, че е много трудно да се справите с двете роли – на майка и съпруга, наведнъж. Още по-трудно е, когато една жена се стреми да бъде идеална във всичко. За семейно щастие изобщо не е необходимо да се престаравате всеки ден с вечеря от няколко ястия, да се ангажирате с генерално почистване няколко пъти дневно и да се занимавате с детето по всички известни методи за ранно развитие наведнъж.

Просто обичайте семейството си и правете толкова, колкото можете, но го правете с любов. Това ще бъде оценено.

Tagged , , ,
на горе