Скритите симптоми, които сигнализират за инфаркт при жените

Скритите симптоми на инфаркт при жените
Добра форма

Скритите симптоми, които сигнализират за инфаркт при жените

Американски кардиолози сигнализират, че жените често не забелязват сърдечните си проблеми, тъй като при тях, за разлика от мъжете, не се появяват „класическите“ симптоми на инфаркт.

Експертите съветват жените да обърнат внимание дали страдат от внезапна умора, която се появява въпреки достатъчното количество сън и липсата на големи притеснения. Такава умора може да е първият предвестник на предстоящия инфаркт.

Ако зачестят прояви на световъртеж и гадене, които не са свързани с физическа, също е добре да си уговорите среща с кардиолог.

Още един важен симптом е усещането за притискане в зоната на ребрата, което е по-чест сигнал за инфаркт дори и от болката в гърдите.

Лекарите също така предупреждават, че чувството на тревожност и безпокойство, съчетано с други симптоми, могат да са сигнал, че сърцето не работи добре. Често жените приписват подобни симптоми на стреса и проблемите на работното място и не им придават значение.

Докато мъжете често изпитват силна болка в гърдите при инфаркт, жените често се оплакват от дискомфорт и тежест в частите на тялото над кръста, особено от лявата страна.

Студената пот, гадене, киселини в стомаха, оригване се наблюдават не само при лошо храносмилане, твърдят кардиолозите. При жените те могат да показват развиващ се инфаркт.

Друг симптом е задухът – той сигнализира, че сърцето е престанало да се справя с обичайното си натоварване.

Междувременно, учени от Англия са установили, че ежедневната консумация само на 150 г боровинки намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 15%. Затова и правилната диета трябва да включва храни с високо съдържание на калий и магнезий, като боровинки, пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

И преди всичко, дами, обръщайте по-голямо внимание на това как се чувствате, наблюдавайте тялото си и неговите реакции ежедневно. Дори и при най-дребните сигнали, че нещо може би не е наред с организма ви, веднага се консултирайте с вашия лекар.

на горе