„Токсичната приятелка“: Как да я разпознаем и неутрализираме

Токсичната приятелка
Психология

„Токсичната приятелка“: Как да я разпознаем и неутрализираме

Някои жени се правят на ваши приятелки само за да подхранват егото си и да се утвърждават в собствените си очи за чужда сметка. Колкото по-скоро ги разпознаете и отстраните от живота си, толкова по-щастлив ще бъде той.

За нежния пол е съвсем естествено да има край себе си любяща приятелка, затова и първото подобно приятелство се заражда още в детството и юношеските години. В зряла възраст обаче нещата вече стоят по различен начин.

Да, приятно е да отидете на масаж, в кафене или на пазар с добра приятелка. Но понякога се случва, че след като сте се разделили с нея, главата изведнъж започна силно да ви боли, настроението ви се влошава и енергията ви намалява драстично.

Най-вероятната причина за това е, че вашата дружка спада към категорията на така наречените „токсични хора“. Те се грижат само за своето благосъстояние и имат нужда от други хора единствено за да „източат“ раздразнението си от заобикалящия ги свят и да прехвърлят на някой друг отрицателните си емоции.

Как разпознавате тези приятелки?

Страданията им просто нямат край

Те обичат постоянно да се оплакват от съдбата. Тези хора попадат винаги на лош шеф, безчувствен съпруг, децата им са непослушни, все нямат пари, нещо постоянно ги боли и още, и още – „страданията“ им просто нямат край.

Разказвайки ви за проблемите си, „токсичната приятелка“ сякаш ги предава на нищо не подозиращата си нещастна жертва. След разговора първата се чувства отлично, а втората остава с тежък емоционален „товар“, който буквално изсмуква енергията й.

Как да реагирате?

Ако имате такава особа в обкръжението, посъветвайте я да обсъди проблемите си и да излее раздразнението си при платен психолог. Кажете й, например, че предпочитате да радвате на живота, като наблягате положителни моменти в него, а не да слушате едни и същи оплаквания всеки път, реално без да можете да помогнете по какъвто и да било начин.

„Токсичната приятелка“ щедро раздава съвети за живота

Тези хора често сами не могат да създадат семейство, да отгледат умни деца или да изградят кариера, но това не ги интересува особено. Много по-интересно е да се „нищят“ грешките на другите.

Това поведение е типично за гордите и арогантни личности. Те държат приятелите си в близост само за да „задействат“ самоуважението си, самочувствието си, изкарвайки се по-добри от тях.

Как да реагирате?

Просто ги отстранете от живота си. Не е нужно да им обяснявате защо, така и няма да ви разберат, единствено ще загубите ценна енергия, която можете да отделите за семейството си или за хобито си. Спрете да отговаряте на обажданията им и прекъснете всякакви връзки с тях в социалните мрежи. Огледайте се – край вас сигурно има далеч по-стойностни хора, които заслужават вниманието ви!

на горе