Правила за връзките на работното място
Любов и партньорство

Правила за връзките на работното място

Връзките между колеги не са нещо ново. Когато прекарвате голяма част от ежедневието си в компанията на даден човек, искате или не, започвате да го опознавате все по-добре и понякога да изпитвате повече от симпатия към него. Този тип отношения на работното място обаче крият своите рискове, затова трябва да знаете някои правила.

Преди да се впуснете във връзка с колега, обмислете всичко внимателно

Понякога е трудно да контролирате чувствата си, особено ако те са взаимни, но си представете колко неловко ще ви е да продължите да работите заедно, ако нещата не се получат. Освен това от вас се изисква да си вършите качествено работата, а започването на връзка с колега може да разконцентрира и двамата и да се отрази на кариерите ви. В някои по-големи компании дори този тип отношения между служители не са позволени.

Не нарушавайте правилата

Отношенията между служители са много деликатни, защото човекът отсреща може да ви обвини в сексуален тормоз на работното място, ако не споделя чувствата ви или е злонамерен. Още по-деликатна е ситуацията, когато става въпрос за подчинен. Покажете му ясно, че за него няма да има никакви последствия, дори и да ви откаже.

Бъдете дискретни

Ако в крайна сметка, след като сте го обмислили добре, сте решили да се впуснете във връзка, това не означава, че всички в офиса трябва да разбират. В началото, дори може да не споделяте на останалите, за да не ви е толкова неловко, ако нещата не се получат. Ако пък отношенията ви се задълбочат, вече може да споделите, но без да парадирате с връзката си.

Обмислете негативния сценарий

Макар и сега всичко да ви изглежда розово, нещата все пак може и да не потръгнат. Обмислете добре какво бихте правили, ако се разделите – как това би се отразило на работата ви, ще запазите ли приятелски отношения и трябва ли единият да си търси ново работно място, за да не се виждате повече. По-добре да сте го обсъдили, защото иначе може да попаднете в неловка ситуация.

Не позволявайте на чувствата да пречат на работата си

Оставете романтиката вкъщи, а в офиса продължете да вършите задълженията си, както досега. Показвайте еднакво отношение към партньора си и останалите ви колеги, особено ако той ви е подчинен, защото в противен случай може да предизвикате недоволството на останалите.

Tagged ,
на горе