5 съвета как да прекарваме по-малко време с телефона си

5 съвета как да прекарваме по-малко време с телефона си
Психология

5 съвета как да прекарваме по-малко време с телефона си

Учени ни съветват как да прекарваме по-малко време с телефона си. Според проучване на университета Дерби, човек прекарва средно около 3.5 часа на ден със своя телефон. Около 13 % от участниците в това изследването споделят, че вече се чувстват пристрастени. Смартфоните са много полезни и улесняват живота ни, но когато се прекали с тях, могат да бъдат заплаха за здравето.

Влошават съня, контактите, самочувствието и психичното здраве. За да не се стига до нежелани последици, нужно е времето пред екраните да се намали или ограничи значително. Ако намалите времето, прекарано с телефона, ще подобрите връзките си, ще се социализирате, ще имате времe да вършите най-различни неща.

Безцелното скролване ви кара да се чувставате самотни, тъжни и засилва нарцисизма. Вместо това, може да правите куп други полезни неща, да се радвате на природата, да взаимодействате с реалния свят и това да ви носи радост.

Как да направите така, че да гледате по-малко в екрана на телефона?

Как да се изключите от мрежата с „дигитален детокс“?

5 съвета как да прекарваме по-малко време с телефона си

Зодиите, които постоянно са залепени за телефоните си

Какво говори за вас и вашия бизнес телефонният ви номер

Как да ограничим използването на социалните мрежи

Ето 5 ценни съвета как да прекарвате по-малко време с телефона си:

Изключете всички известия

Всеки от нас е попадал в ситуация при получаването само на едно известие, да остане да разглежда телефона още дълго време. Ако изключите излишните звукови сигнали, няма да се налага да откликвате на всяко съобщение. Понякога телефонът се превръща в звукова атракция – звъни, присветва, вибрира и отвлича вниманито ни. Използвайте функцията Do not disturb на телефона, за да не ви безпокоят.

5 съвета как да прекарваме по-малко време с телефона си

Ограничете функциите на телефона

Много често губите ценно време като разглеждате сайтове вечер преди да заспите. Не вземайте с вас телефона в спалнята и така няма да се изкушите отново да стоите пред екрана. Не го използвайте за будилник, който да настройвате сутрин. Оставете основната функция на телефона – говорене и не използвайте допълнителните му екстри и приложения.

Помислете за социалните очаквания

Колко често ви се случва да реагирате на всяко обажадне, известие и звук на телефона, което получавате? Човешката природа е устроена така, че да реагира на всяко повикване. Това създава социален стрес, допълнително ви натоварва, държи ви в напрежение. Направете „дигитален детокс“ и се изключете от мрежата, не отговаряйте на всяко повикване. Никой няма да ви помисли за невъзпитан, дори може да откриете приятели, които споделят идеята ви. По-малко време с телефона, по-добър живот!

Организирайте си „технологични паузи“

Опитайте да тренирате себе си на „технологични прекъсвания“. Какво представлява това?

Когато устройството ви издаде звук, проверете го за 1 минута. Информирайте се бързо за всичко в чат, социални мрежи, известия. Нагласете аларамата за след 15 мин, обърнете го с екрана надолу и го оставете. Когато звънне следващият път, ще може спокойно да проверите и да сте сигурни, че не сте изпуснали нищо. Така постепенно увеличавайте времето и накрая ще успеете да останете без телефона си за 1 час.

5 съвета как да прекарваме по-малко време с телефона си

Не синхронизирайте акаунтите си

Ако синхронизирате акaунтите на работните си и-мейли, ще трябва да бъдете постоянно във връзка с колеги. Няма да може да се дистанцирате и ще извършвате някакви задачи. Опитайте да си направите график и оставете работните задачи в офиса.

„Дигиталният“ детокс е добър, ако се прави умерено. Всяко крайно отричане на технологиите, може да доведе до отрицателни последици. Някои учени са открили, че се стига дори до смартфон-абстиненция при отказ от телефона. Лишаването от телефон има положителен ефект – повдига самочувствието, усещането за самостоятелност, удовлетворение, прави ви фокусирани. Но отказът от телефон е добър само в определени граници.

Ако осъзнаете, че е добре да прекарвате по-малко време с телефона си, то веднага предприемайте действия в тази посока. Има различни приложения, които дават статистика за използването на  телефона ви (Quality Time за Android). Те могат да ви информират колко часа прекарвате пред екрана.

Намаленото време с устройството в ръка, ще ви даде шанс да общувате повече, да подобрите взаимоотношенията и качеството на връзките си.

infomax-logo-50-15-HWДиетата с ниско съдържание на въглехидрати (Low-carb диета): Яжте месо, риба, яйца

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе