Няколко шокиращи ползи от изкачването на стълби

изкачване на стълби
Добра форма

Няколко шокиращи ползи от изкачването на стълби

Само си представете, вашият апартамент е на 7-ия етаж на сграда. Как се качвате? Имате две възможности, асансьор или стълби. Изборът на стълбите би бил по-добрият, по-здравословен и в някои случаи дори по-бърз вариант. Изкачването и слизането по стълби ангажира много мускули в тялото ви и е чудесен начин да тренирате по фин, ежедневен начин. Можете да смятате, че стълбите във вашия жилищен блок са като фитнес център!

Лесен тест показва защо пълнеем

щитовидната жлеза и черния дроб боледуват заедно

Билки за детокс на черния дроб

Защо да изкачваш стълби е по-добрият и по-здравословен вариант

Колко калории изгаряте при изкачване на стълби?

За всяка минута, която прекарвате в изкачване на стълби, можете да изгорите от 5 до 11 калории.

Ползи от изкачването по стълбите:
Гори мазнини
Намалява напрежението, тревожността и депресията
Кара ви да се чувствате освежени и жизнени
Подобрява кръвообращението
Предотвратява сърдечно-съдови заболявания и артрит
Упражненията по стълбите са по-ангажиращи от ходенето по равна земя; по този начин е полезно, дори ако тренирате същото време.

Качването по стълби изгражда сила и издръжливост в цялата ви долна част на тялото – вашите бедра, прасци, глутеуси и в по-малка степен подколенни сухожилия. Тъй като стъпалата и краката ви носят цялото ви телесно тегло, докато се качвате и слизате по стълбите, този тип упражнения също изгражда костна плътност в долната част на тялото и лумбалния гръбнак. А това е особено важно за жените.

Безброй ползи за здравето

Според livehealthy.chron.com изкачването на стълби ангажира няколко мускулни групи, подобрява сърдечно-съдовото здраве и дори повишава способността ви да балансирате. Също така става по-лесно, колкото повече го правите! В публикация, написана за prevention.com , писателката Линдзи Тигър споделя своя опит с ходенето по стълбите на апартамента си всеки ден в продължение на месец:

„Изкачването по стълбите в моята сграда вече е моя втора природа и, честно казано, е много по-бързо от чакането на асансьора. Също така придобих сила в краката, корема и глутеусите, за да ми помогнат да летя по стълбите по-бързо от всякога. Създадох нещо като ефект на вълни с моите приятели: тъй като правех това предизвикателство и работех върху това да стана по-малко зависима от асансьорите, насърчих ги да го правят с мен, особено когато бяхме заедно.“

30-дневното предизвикателство да използва само стълби не само помага за увеличаване на издръжливостта на Тигър, но също така повишава нейната увереност. Списъкът продължава!

Изкачване на стълби
Знаеше ли? Националният ден на изкачване по стълбите е втората сряда на януари всяка година.

 

Идеалният начин за изкачване на стълби

Най-важният аспект е да повдигнете стъпалото, като използвате силата на мускулите на бедрото, а не мускулите на коляното и прасеца и леко спускате петата на крака при следващото стъпало надолу. Това ще намали мускулната умора и ще ви помогне да избегнете проблеми с коленете. Ако навеждате горната част на тялото си, за да изкачвате стълбите, защото е трудно, трябва да внимавате да не натоварвате долната част на гърба.
Вижте видеото по-долу, за да научите повече за това как да се изкачвате правилно по стълбите.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=75&v=gzj4980UvzY&feature=emb_title

 

 

Започнете бавно

Според изследвания хората, които ходят често, имат по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. Защо не отделяме 15-20 минути на ден за здравето си?

Най-общо казано, препоръчително е да се стремите към поне 30 минути аеробни упражнения пет дни в седмицата за здраве, но ако това е предизвикателство, поне 20 минути на ден, три пъти седмично е приемливо. След това се опитайте да увеличите скоростта и продължителността колкото е възможно повече.

Мускулите на краката ни започват да отслабват с напредване на годините, което може да доведе до болка и фрактури. Ходенето и изкачването на стълби помагат за балансиране на долната част на тялото. Аеробните упражнения подобряват интелектуалните способности. Когато тренирате, мозъкът ви ще получи повече кръвоснабдяване от обикновено; това стимулира мисловните способности на вашия мозък.

Благодарение на редовните упражнения мускулите ни стават по-силни и здрави. Тялото ни ще стане способно бързо да лекува рани. Една проста тренировка не изисква много усилия. Просто променете начина си на живот, стъпка по стъпка!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе