Подходящите храни за след тренировка
Добра форма Идеи за дома

Подходящите храни за след тренировка

С какво се храним е въпрос от изключителна важност и трябва да бъде приоритет за всеки. Менюто ни трябва да бъде разнообразно и в разумни количества, за да доставя на организма нужните хранителни добавки и витамини и да не се натрупва под формата на мазнини.

И е важно да се мисли какво слагаме в чинията си и сутрин, и на обяд, и преди тренировка, и след тренировка, както и на вечеря.

В тази статия ще обърнем внимание как да се храните след тренировъчно занимание.

Важен съвет е да избягвате храненето непосредствено след спорт. Ако не искате да натрупате излишни килограми, разбира се. Обикновено нямаме търпение да се изкъпем и да сложим нещо в устата си след тренировка, която ни е изтощила. Но не бързайте – нека мине поне един час преди да седнете да ядете. И, да, седнете да се храните, а не посягайте към нещо за хапване „на крак”. Именно в най-близкото след физическо натоварване време организмът натрупва най-лесно мазнини, вместо да ги изгаря. Ако не се храните, той ще продължава да гори, въпреки че сте спрели да тренирате.

Ето и някои от най-подходящите храни за консумация след тренировка:

Домати, лют червен пипер и белтъци със сирене – всички те са богати на протеини и въглехидрати, които водят до трупане на мускулна маса. В хубавите сирена има огромно количество мастни киселини, антиоксиданти и белтъчини, които възпрепятстват загубата на качествена маса. Лютото пък води до увеличаване на метаболизма за няколко часа.

Спанак, яйчен белтък, царевица, черен боб, домати и лук  – също богати на доста голямо количество протеин – около 30 грама. Основното идва от яйчените белтъци – пет съдържат протеини, колкото порция пилешко месо. В боба пък има протеини и въглехидрати, които осигуряват нужните на организма фибри.

Пилешко месо и паста – повечето специалисти препоръчват консумацията на пилешко след тренировка. Хубаво е обаче месото да бъде съчетано с пълнозърнести макаронени изделия, броколи и домати. В броколите има сяра, която е полезна при мускулно възстановяване.

Tagged ,
на горе