12 съвета за отглеждане на уверено дете

12 съвета за отглеждане на уверено дете
Психология

12 съвета за отглеждане на уверено дете

Отглеждането на уверено дете не е никак лесна задача. Още от раждането си децата усвояват нови умения с шеметна скорост. И заедно с тези нови способности те придобиват и увереността да ги използват.

С порастването на децата тази увереност може да бъде толкова важна, колкото и самите умения. За да процъфтяват, децата трябва да вярват в собствените си възможности, като в същото време знаят, че могат да се справят, ако не успеят в нещо. Чрез изживяването на майсторството и възстановяването от провал те развиват здравословно самочувствие.

Какво е значението на увереността в развитието на детето:

Бебетата се раждат любопитни. Докато се научават да виждат, чуват, вкусват и докосват всичко, което е в техния обсег, те започват да виждат себе си като способни на откриване. Въпреки това, сравняването на техния опит с опита на другите често променя начина, по който те възприемат своите способности.

Децата може да открият, че са добри в някои неща и не толкова добри в други, което ги кара да се чувстват несигурни и по-малко склонни да изследват. По този начин изграждането на увереност у децата е наложително за тяхното желание да учат.

Когато са уверени, децата развиват здравословно мислене за растеж и подходящи умения за справяне със самочувствието . Освен това те бързо се учат от грешките си и не се страхуват да поискат помощ, когато е необходимо.

Ето няколко съвета как можете да отгледате уверено дете:

1. Моделирайте увереност сами

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Дори и да не го усещате съвсем! Виждането ви да се справяте с нови задачи с оптимизъм и много подготовка е добър пример за децата. Това не означава, че трябва да се преструвате на перфектни. Признайте безпокойството си, но не се фокусирайте върху него – съсредоточете се върху положителните неща, които правите, за да се подготвите. Това ще ви помогне да отгледате едно уверено дете.

2.Насърчавайте здравословните рискове

Като родител или гледач на малко дете, може да бъде изкушаващо винаги да се притечеш на помощ. Предотвратяването на грешки обаче може да доведе до самодоволство и зависимост.

Вместо да коригирате поведението, насърчете детето си да определи какво работи най-добре за него. Дете, което се учи да си налива собствена чаша вода, например, може да надхвърли, разливайки вода на пода. Оставете го да се случи, като ги насърчите да изчистят бъркотията си и да се прицелят по-добре следващия път. Ако искате да имате уверено дете, то това ще ви помогне.

3. Попитайте ги за мнението им

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Когато питате другите за техните мнения, вие им давате да разберат, че ви интересуват техните мисли и чувства.

Така че, ако искате да научите как да отгледате уверено дете, попитайте децата си за мнението им, за да се чувстват ценени и уважавани.

Включете децата си в преразглеждане на часовете им за лягане, определяне на семейни правила или решаване какво ще има за вечеря. Ако трябва да разрешите проблем, помолете децата си за идеи! Може да се изненадате колко проницателни са те и колко добри са в намирането на решения.

Когато попитате децата си за мнението им, те ще започнат да се чувстват сякаш не са просто дете или тийнейджър. Те ще вярват, че имат силата да оказват влияние върху света около тях.

4. Позволете на децата да се провалят

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Естествено е да искате да предпазите детето си от провал, но методът проба-грешка е начинът, по който децата се учат, а неуспехът в постигането на дадена цел помага на децата да разберат, че това не е фатално. Освен това може да стимулира децата да полагат повече усилия, което ще им служи добре като възрастни. Това ще ви помогне да отгледате едно уверено дете.

5. Хвалете постоянството

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Да се ​​научите да не се отказвате при първото разочарование или спасение след един неуспех е важно житейско умение. Увереността и самочувствието не означават да успяваш във всичко през цялото време, те означават да си достатъчно издръжлив, за да продължиш да опитваш, и да не се притесняваш, ако не си най-добрият. Хвалете постоянството и ще отгледате уверено дете.

6. Помогнете на децата да намерят своята страст

Изследването на собствените им интереси може да помогне на децата да развият чувство за идентичност, което е от съществено значение за изграждането на увереност. Разбира се, виждането на техния талант да расте също ще даде огромен тласък на тяхното самочувствие. Ако искате да имате уверено дете трябва да му помогнете да открие своята страст,

7. Поставете си цели

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Формулирането на големи и малки цели и постигането им кара децата да се чувстват силни. Помогнете на детето си да превърне желанията и мечтите си в изпълними цели, като го насърчите да направи списък с неща, които биха искали да постигнат. След това се упражнявайте да разделяте дългосрочните цели на реалистични показатели. Ще потвърдите техните интереси и ще им помогнете да научат уменията, от които ще се нуждаят, за да постигнат целите си през целия живот. Така ще отгледате и възпитате едно уверено дете.

8. Празнувайте усилията

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Да хвалите децата за техните постижения е страхотно, но също така е важно да им кажете, че се гордеете с техните усилия, независимо от резултата. Необходима е упорита работа, за да развиете нови умения, а резултатите не винаги са незабавни. Нека децата знаят, че цените работата, която вършат, независимо дали са малки деца, които строят с кубчета, или тийнейджъри, които се учат да свирят на китара. Празнувайте заедно постиженията, за да възпитате уверено дете.

9.Устоявайте на сравнението

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Избягвайте да сравнявате детето си с неговите приятели или братя и сестри, тъй като това може да насърчи нездравословна конкуренция и да насади съмнение в себе си. Казвайки им: „Защо не можеш да получаваш по-добри оценки като сестра си?“ насърчава ги да зависят самооценката си от това колко добре отговарят на вашите очаквания. Не сравнявайте детето си, ако искате да отгледате едно уверено дете.

10.Фокусирайте се върху процеса, а не върху крайния резултат

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Животът не е преследване на съвършенството . Вместо това става дума за постигане на напредък.

Всички ние непрекъснато учим нови житейски умения. Успехът не означава да оправите нещата от първия път. Става дума за полагане на усилия да се появявате ден след ден. Да продължаваме да се подобряваме, малко по малко.

Изисква се издръжливост и упоритост, за да преследваме целите си и да се изправяме директно срещу предизвикателствата.

Така че, когато хвалите децата си, фокусирайте се върху процеса, а не върху резултата. Насърчавайте децата си, като признавате упоритата работа, вложена в получаването на добри оценки и извършването на различни подобрения.

Вашите деца ще научат, че е добре да правят грешки. Ако искате да отгледате уверено дете това ще ви помогне.

11. Покажете любовта си

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Нека децата ви знаят, че ги обичате независимо от всичко. Печелете или губете голямата игра, добри или лоши оценки. Дори когато си им ядосан. Ако се уверите, че детето знае, че смятате, че е страхотно – и не само когато прави страхотни неща – това ще повиши самооценката му дори когато не се чувства добре със себе си. По този начин вие ще отгледате уверено дете.

12.Помогнете им да погледнат извън себе си

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Децата и тийнейджърите, които се борят със самочувствието, са склонни да се фиксират върху себе си.

Те са толкова съсредоточени върху проблемите и недостатъците си , че забравят да развият благодарност . Помогнете на децата си да погледнат извън себе си и да видят по-голямата картина.

В крайна сметка всеки има задължения, отговорности и ангажименти. Помогнете на децата си да съчувстват на хората около тях.

След като разберат, че животът е да променяш света и да помагаш на другите, тяхното мислене ще се промени. Те ще отделят повече време за мислене как могат да допринесат и по-малко време за несигурността си.

В резултат на това проблемите на вашето дете няма да изглеждат толкова непосилни.

Заключение:

уверено дете
12 съвета за отглеждане на уверено дете снимка: pinterest

Когато се учите как да подобрите самочувствието на детето си, правете стъпка по стъпка.

Помислете за поведението и отношението, което моделирате към децата си, и се постарайте да демонстрирате увереност.

Дайте им отговорности, вместо да ги спасявате. Насърчавайте ги да се отнасят с уважение към другите. Включете ги във вземането на решения и празнувайте победите им.

Преди да се усетите, вашите деца ще бъдат уверените, самоуверени възрастни, каквито винаги сте се надявали да станат!

С порастването на децата развиването на здравословна увереност е толкова важно, колкото и овладяването на основни умения. Въпреки това може да бъде трудно за детето да се почувства уверено, когато направи грешка, където родителите и полагащите грижи могат да се намесят.

Когато знаете как да изградите увереността на детето си, можете да станете еднакво сигурни като родител и да осигурите безопасно, продуктивно пространство за израстване. Следвайте тези съвети, ако искате да отгледате едно уверено дете. С тези съвети вие можете да помогнете на детето си да осъзнае личната си стойност.

Tagged , ,
на горе