Опасности, които грозят вашите домашни любимци на Великден

Опасности, които грозят вашите домашни любимци на Великден
Домашни любимци Празници

Опасности, които грозят вашите домашни любимци на Великден

Великден е един от най-обичаните празници в семейството. Това е време, в което можете да прекарате време с хората, които обичате, почивате си от работата и се забавлявате около трапеза с вкусна храна. Домашните ви любимци обаче може и да не бъдат на това мнение. За тях промените, тълпите от хора и новите предмети в къщата ви могат да доведат до стресова ситуация, която да ги уплаши. Хубаво е да знаете няколко важни неща за това какви опасности могат да грозят кучето, котката или другите ви домашни любимци по време за светлия християнски празник.

Шоколадът е опасен. Шоколадът съдържа химикал, наречен теобромин, както и кофеин. И двете го правят силно токсичен за кучетата. Котките също могат да бъдат засегнати, но те обикновено са склонни да избягват сладки храни. Тъмният шоколад и неподсладеният, горчив шоколад са най-токсични, тъй като съдържат най-високите концентрации на метилксантини. Признаците, че вашето животно е погълнало шоколад,  могат да включват хиперактивност, диария, повръщане, повишен сърдечен ритъм или дори гърчове.

Великденската украса. Изкуствената трева, декоративните яйца и великденските играчки са популярни за празника, но те също могат да привлекат домашни любимци, които биха ги дъвкали и дори поглъщали. Резултатът може да бъде запушване в храносмилателната система на вашия домашен любимец. Тези предмети могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Често тези предмети трябва да бъдат отстранени хирургически. Животното, което е погълнало някой от тези предмети, може да прояви повръщане, дехидратация, слабост, диария, загуба на тегло, загуба на апетит, болка или подуване на корема. Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако забележите тези признаци.

Сурови яйца. Понякога сготвените яйца могат да бъдат част от здравословната диета на вашето животинче, но приети в суров вариант те могат да бъдат опасни. Случаите на салмонела от яйца са редки, но не рискувайте. Освен това консумирането на големи количества суров яйчен белтък може да доведе до дефицит на биотин, който е необходим за здравословни метаболитни, нервни, храносмилателни и сърдечно-съдови функции. Докато поглъщането на малки количества сурово яйце вероятно няма да причини здравословни проблеми на вашия домашен любимец, ако забележите стомашно-чревен дистрес, консултирайте се с вашия ветеринар.

Боя за яйца. Повечето оцветители за яйца са безопасни за консумация, но винаги е добре да се уверите, че оцветителите, които използвате, са нетоксични. Има определени хранителни багрила, за които е установено, че са канцерогенни при мишки, което поражда известна загриженост и за домашните любимци.

Бъдете внимателни около празниците, защото е възможно в желанието си да направите по-красива и богата трапеза да изпуснете от погледа си вашето куче или коте, което да изяде нещо, което е вредно за неговото здраве.

Tagged , ,
на горе