Велика Събота: Очакваме Възкресението с упование и надежда

Велика Събота
Празници

Велика Събота: Очакваме Възкресението с упование и надежда

Велика събота е денят преди Великден – Възкресение Христово.

Съботата е наречена Велика, защото е това е последният ден от Страстната седмица. Именно тези дни са били последните в земния живот на Христос. Исус е бил разпнат на Разпети петък, а събота е денят, когато тялото му е било в гроба.

Мъката на онези, които са били близо до Спасителя е била много силна. Защото те не са имали дори бегла надежда за чудото на Възкресението, което предстои.

Ето защо Великата събота е наистина драматичен ден.

Какво не трябва да правим днес:

Не бива да се организират някакви забавления, да се ходи на гости, да се пее и танцува, да се планират тържества за този ден, включително сватби, рождени дни, да се честват различни годишнини.

Не бива в този ден да се занимаваме и с така наречените плътски удоволствия, да проявяваме лакомия, да пием алкохол и други.

Затова и денят на Великата събота се нарича още тих – вярващите трябва да се въздържат от всякакъв светски шум.

Забранен е и физическият труд.

Как да прекараме този ден достойно:

За да почувстваме атмосферата на Великата събота, трябва да помним историята на този ден.

Основното е, че на този ден е необходимо да сдържаме всякакви страсти. Да се въздържаме от спорове, разногласия, груби думи, ругатни и нецензурни изрази.

На този ден християните помнят Христос и затова е също толкова важно да обърнем внимание на духовния си живот.  

В такъв ден можем да четем Библията, да се молим, да правим добри дела, включително да помагаме на нуждаещите се. Може да посетим възрастни или болни роднини и приятели, за да им окажем необходимата помощ.

Който не е успял да боядиса яйцата на Велики Четвъртък, може да го направи днес, преди слънцето да залезе.

Добре е да си поискаме и прошка един от друг и да си простим от сърце.

Велика Събота е денят, който предвещава радостната вест за Възкресението.

Както се казва народната мъдрост „Най-тъмно е преди зазоряване“. Този ден продължава линията на смиреност и тиха любов, която изпълва сърцата ни през цялата Страстна седмица.

И, разбира се, предвещава чудотворната развръзка.

Затова е добре да преосмислим и направим равносметка на жизнения си път и да погледнем към бъдещето с нов, ведър поглед и надежда. Защото най-лошото, което можем да си причиним като хора, е именно да загубим вяра в доброто.

Ние ви пожелаваме това никога да не се случва, бъдете здрави и нека утрешният ден донесе на всички това, от което най-много се нуждаят!

Tagged , , ,
на горе