Наистина ли имате нужда от хранителни добавки: всичко, което трябва да знаете

Наистина ли имате нужда от хранителни добавки: всичко, което трябва да знаете
Добра форма

Наистина ли имате нужда от хранителни добавки: всичко, което трябва да знаете

 

В какво точно са полезни хранителните добавки? И какво може да бъде вредно? Какво да търсите при избора, ако сте решили ? Отговаряме на всички основни въпроси.

 

Колкото по -богата и разнообразна е нашата диета, толкова повече тялото ще получава полезни и хранителни вещества. Те са от съществено значение за поддържане на тонуса на кожата, здравия тен, укрепване на мускулите и добър имунитет. Всички ли обаче ядем само здравословна храна и в достатъчно количество?

Яденето на бърза храна, бързите закуски по пътя към офиса или дома не носят витамини, които са важни за организма. Следователно хората все повече добавят към храната си различни добавки, които компенсират липсващите елементи през целия ден.

 

Разнообразие от хранителни добавки

Хранителните добавки са биологично активни субстанции, които могат да се използват едновременно в две посоки.

Те служат като източник на витамини от различни групи и минерали, които човек трябва да консумира, за да поддържа тялото.

Те са полезни, защото са помощници за намаляване на риска от всякакви здравословни проблеми.

В съвременния свят хранителните добавки се предлагат под формата на таблетки, прахове, меки гелове, екстракти и течности. Те съдържат както витамини, така и минерали, фибри, аминокиселини, както и билки или други растения и ензими. В допълнение, такъв полезен „комплект“ често се среща в готовите продукти или напитки.

 

Защо хората все по -често посягат към добавките?

За да се отговори на този въпрос, си струва да се подчертаят две важни области: бързо нарастващият темп на живот, както и съвременният дневен ред.

 

Половината от хората спряха да обръщат внимание на състава на продуктите и методите на приготвяне, прибягвайки до ядене на бърза храна , мазни храни, прекалено солени или прекалено сладки. Всички подобрители на вкуса не осигуряват значителни ползи, поради което могат да се нарекат празни калории. В допълнение, те могат да имат обратен ефект: да изхвърлят полезните елементи от тялото. Това води до необходимостта да се компенсира загубата по различни начини, включително използването на хранителни добавки във вашата диета.

 

Другата половина са хора с високо ниво на отговорност. Те подбират внимателно храната, следят калориите и знаят точно какви витамини им липсват. Следователно те, самостоятелно или с лекар, включват различни вещества в храната си, с помощта на които може да се регулира установената норма.

 

Какви са техните ползи

Добавките се приемат като средство за укрепване на имунната система или като допълнителен източник на витамини. Ако имате хронично заболяване хранителна добавка, направена от естествени съставки, може да бъде ефективно допълнение при комплексно лечение.

 

Биоактивните добавки са в състояние да: регулират метаболизма на хранителните вещества; укрепване на имунитета; поддържа електролитен баланс; премахват токсините, имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора и играят ролята на антиоксидант.

 

Те са отлични борци срещу умората. Например, поради дефицит на витамини от група В, човек често се сблъсква с умора, както и безсъние. Добавките с тези микроелементи помагат за решаването на проблема с редовната умора и снабдяват организма с енергия. В допълнение, те имат благоприятен ефект за подобряване на производителността и качеството на съня. Биоактивните добавки също могат да помогнат за ускоряване на метаболизма, изграждане на мускули и регулиране на хранителните навици.

 

Що се отнася до доброто настроение, хранителните добавки могат да се нарекат регулатори на емоционалния фон. Нашето тяло е машина, където всяка резервна част се нуждае от специален допинг в качеството на магнезий, калций, витамини D, омега-3 киселини. Защо винаги сме тъжни в облачно време? Тъй като няма слънце и има недостиг на витамин D. А хранителните добавки ще помогнат за попълване на запасите от всички микроелементи в организма.

 

Също така колагеновите коктейли стават все по -популярни не само сред жените, но и сред мъжете . Този компонент е необходим за поддържане здравето на косата, кожата, ноктите. В допълнение, той отлично помага да се поддържа еластичността на връзките. Тъй като производството му намалява с възрастта, е необходимо постоянно да се попълват запасите.

 

Могат ли да бъдат опасни?

Трябва да се има предвид, че изборът на хранителни добавки е добре да се консултира със специалист, който може да предпише правилната доза.

 

Също толкова важен въпрос е кои добавки са безопасни? Не купувайте хранителни добавки със съставки, от които не се нуждаете. Не мислете, че колкото повече, толкова по -добре – всъщност може да е обратното.

 

Друго правило: добавката не е панацея, а полезна съставка в допълнение към храната. Така че не забравяйте за добре балансирана диета.

 

Мнозина имат въпроси относно нарастващия брой марки добавки, значителните разлики в цените, най -добрите приложения и формулировки. Някои хранителни вещества могат да бъдат особено важни, като калций и витамин D по време на менопаузата. Ето защо е важно да се идентифицират всякакви специфични области на потенциален дисбаланс във вашата диета, така че тези хранителни вещества да могат да бъдат насочени там.

Производителите са длъжни да регистрират бизнеса си във FDA и носят отговорност за информацията, посочена на етикета.

Говорете с Вашия лекар или диетолог, за да определите кои добавки са най -подходящи за Вас

Tagged , ,
на горе