Мълчанието в отношенията. За какво мълчим?

Мълчанието в отношенията. За какво мълчим
Психология

Мълчанието в отношенията. За какво мълчим?

Мълчанието в отношенията. За какво мълчим?, обясняват психолози. Мълчанието е многостранен феномен, много двусмислен и полярно противоположен. Може да е принудително (няма връзка, устата е запушена и т.н.), а тишината може да е желана („млъкни“, „не мога да те слушам“); мълчанието може да причини болка („пренебрегнат съм от любим човек“) и да бъде проява на щастие (разбиране без думи).

В отношенията говорим не само с думи, но и с мълчание…, мълчание… Понякога мълчанието говори повече от думите… Мълчанието може да се разглежда като текст, който да бъде прочетен и осмислен. Когато мълчим, ние го правим по различни начини и причини, за различни неща.

Съвети за по-добра връзка с партньора

Как юношеската любов на Бон Джоуви доказа на целия свят, че може да се превърне в любов за цял живот и съюз на повече от 32 години?

Патрик Суейзи: Любовта е единственото нещо, което взимаш със себе си!

Мълчанието е многостранен спътник на взаимоотношенията… Какво означава?

Какво може да се крие зад мълчанието?

Изброяват се типични опции, които задават диапазона на мълчание в отношенията:  като проява на щастие (моменти на преливане от чувство на любов, взаимно разбиране); като възхищение – обожание („уау!!!!! – дарът на словото се губи за известно време); като доверие („добре е да мълча с теб“); като подкрепа (мълчаливо съгласие); като разбиране (на това, което е вътре „трябва да помисля“); като пауза в диалога (която може да продължи произволен период от време, сякаш нищо не се е случило – така мълчат приятелите); като задържане на завладяващи емоции (за да не се каже твърде много); като запазване на тайна (своя или чужда); като точка в разговор („Казах всичко !!!“); като очакване на отговор; като траур (проява на дълбока тъга); като проява на слабост; като израз на концентрация върху нещо важно.

Тишината може да е израз също така на вътрешно много комфортно обичайно състояние; като страх да кажеш това, което мислиш; като бойкот (проява на наказание, негодувание, гняв, разочарование); като начин за въздействие върху събеседника (провокация на нещо, с каквато и да е цел); като игнориране („не искам да забелязвам и реагирам“); като безразличие („не ми пука”) или като раздяла, завършване („не искам повече да общувам и да взаимодействам“).

Но все пак, когато в една двойка има твърде много мълчание и няма достатъчно красноречие, яснота в отношенията, тогава мълчанието става враг на отношенията, знак за отчуждение и нарастващо неразбиране.

Какво да направите?

По правило, е достатъчно просто да коментирате с вашия събеседник, партньор причините за вашето мълчание или да предупредите за това. Например: „Днес съм толкова уморена, че искам да мълча половин час, а след това ще говорим“ или „Не знам какво да кажа за това, имам нужда от време да помисля и да мълча“, или „Аз съм доста мълчалив човек, често мълча или искам да остана, без да казвам нищо“.

Ако такъв коментар не е достатъчен, а недоволството от партньора и напрежението в отношенията нарастват, тогава е необходим по-задълбочен анализ на връзката ви.

infomax-logo-50-15-HW Мария Бакалова и Валери: Любовта ни пламна по време на работа

infomax-logo-50-15-HW Шакира е отмъстена! Гаджето на Пике върти любов с Гуардиола

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе