Любовният триъгълник: Защо е толкова неразрушим и как да го избегнем

Любовният триъгълник: Защо е толкова неразрушим и как да го избегнем
Любов и партньорство

Любовният триъгълник: Защо е толкова неразрушим и как да го избегнем

В геометрията триъгълникът се счита за една доста стабилна фигура – същото се отнася и за любовния такъв.

Първият признак за появата му е предателството на половинката. Защо се случва това?

На първо място, поради неразбирателството между партньорите. Когато единият от двамата вярва, че е незаслужено обиден, че не е оценен достатъчно добре, у него се насажда усещане за празнота. Той се оттегля в себе си, но всъщност има нужда да поговори с някого за проблемите си. Така се стига до положение, при което започва да търси утеха извън дома.

Вероятно веднага ще се запитате защо не се опитва да намери разрешение на проблема вътре в семейството си. Поради две причини: от обида и респективно – нежелание да обясни на партньора си какво чувства и поради неспособността на отсрещната страна да го чуе и разбере.

Защо любовният триъгълник е така стабилен и неразрушим?

Изневярата на любимия човек може да се случи по различни причини. Но нека да разгледаме какво се случва, когато любовният триъгълник е вече налице и защо той е толкова стабилен и неразрушим.

В най-общ случай става дума за трима участника – съпруг, съпруга и любовница.

Съпругата се чувства като един нещастен страдалец, изтърпял предателството на неверния си съпруг, който е разбил на пух и прах женското й достойнство.

Съпругът също се смята за мъченик, тъй като е пожертвал собственото си щастие заради семейството.

Любовницата от своя страна и тя се приема като жертва, която никога няма да получи това, за което мечтае – стабилен статут и вечно ще остава на заден план след семейството на любимия си.

По този начин, нито измамената съпруга, нито неверният съпруг, нито любовницата имат намерение да променят нещо, защото се чувстват комфортно в ролите си. Любовният триъгълник е стабилен и устойчив, което обуславя и неговата дълготрайност във времето.

Кои са реалните жертви на любовния триъгълник?

Това, разбира се, са децата. В такива семейства на тях им е много трудно да растат и да се развиват. Постоянните кавги между родителите, непрекъснатите семейни конфликти – всички те се отразяват много негативно на детската психика, здравето, възможностите за израстване. Тогава започват да възникват и конфликти с връстниците, учителите, забелязват се сериозни промени в поведението, успехът в училище рязко спада.

Какво трябва да се направи, за да се избегне създаването на подобен разрушителен любовен триъгълник?

Преди всичко трябва да се обичате, да се разбирате и да умеете да се изслушвате, колкото и трудно да е понякога това. И помнете – няма неразрешими ситуации, а само такива, при които все още не сте стигнали до правилното решение!

Tagged ,
на горе