Лазаровден е голям празник: история, традиции, обичаи

Лазаровден е
Празници

Лазаровден е голям празник: история, традиции, обичаи

Лазаровден е… Лазаровден е един от пролетните празници, който е с променлива дата в църковния календар. Това се налага, тъй като Лазаровден е винаги в събота, а датата се определя, според Великден. Лазаровден е наричан с имената: Лазарова събота, Лазарица, Лазарница, Лазар, а денят носи името на св. Лазар.

Според Светото Писание Лазар живял 30 години при строг пост и отречения. В българската традиция Лазаровден се свързва с възраждането на природата през пролетта и с началото на стопанската дейност по полята и пасищата.

Лазаровден е! Кой празнува в този ден?

ЦВЕТНИЦА е! Кой празнува днес?

Възкресение Христово – Победа над смъртта!

Лазаровден е български народен празник, който винаги се отбелязва седмица преди Великден

Лазаровден е

Лазаровден е ден изпълнен с магия.

Благодарение на традициите и до днес се съхраняват българските народни обичаи. Лазаровден е един от дните изпълнен с особена магия. Специален ден с излъчване на силна енергия. Именно Лазаровден е свързан със силата на женската енергия, (тъй като животът се ражда чрез жената), свързан и с възкресението.

Обредните ритуали са общо три за този ден. Това са лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите изобразяват преходната възраст към моминството, любовта между влюбените и създаването на семейство.

Лазаровден е…

Лазаровден

Слънчеви лъчи галят днес земята!

Лазар слиза от небето във позлата!

И оглежда се в очите

на дечицата щастливи,

лазарки тъй мили!

Щипе ги по бузките червени,

в танц се вият със очи засмени,

гледат възрастните те

и протегнали ръце

пеят песните на Лазара!

За по добър живот!

За тях, за нас!

За целия народ!

За благополучие и плод

на българския род!

Автор: Анита Трифонова

Лазаровден е част от великденските празници, характеризиращи се с прехода от люта зима към топло лято.

От гледна точка на българската митология – с цикъла на живота и смъртта. Специалната премяна на лазарките символизира не само семейния живот между двама души, но и любовта, женитбата и плодородието.

Денят бележи важен етап от живота на младото момиче: прехода от детството към зрелостта и женитбата. Това ясно се илюстрира, съгласно елементите в облеклото и накитите на младото момиче.

В Софийско се набляга върху елементите за главата на лазарките, като варират в зависимост от възрастовата група. От началото на Великия пост лазарките черпят опит и се обучават от най-възрастните, най-достойните и добре пеещите.

В самия ден, рано сутринта, младите моми (лазарки) в групи до 10 момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в китна премяна, чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите,  тръгват да обикалят селските домове.

Лазаровден е

В Източна България Лазаровден е известен под името Боенец. Според обичаят, младите момичета пеят ритуални песни за плодородие и берекет за своите стопани и изпълняват танци с кичести кърпи. Те са облечени в празнични костюми, украсени с гирлянди и цветя. Носят кошници и събират яйца, с които ги даряват стопаните на къщите.

В източните и централните части на Родопския регион на Лазаровден красивите лазарки изпълняват ритуал за предизвикване на дъжд. В някои села девойките се събират в една къща, за да направят обредна кукла, наречена лазарка, изобразена като жена. Украсен с венци, те обикалят от къща на къща в селото, като пеят песни посветени на плодородието и благоденствието. Специални песни се подготвят за хората с многодетни семейства, младите булки, терзиите, търговците, земеделските производители, овчарите и др.

Лазаровден е възроден в края на 70-те години на миналия век.  

Обичаите отново започват да се пресъздават, главно от читалища и училища.

Днес празникът се чества в почти всички читалища, центрове за развитие, някои училища, както и в самите населени места. Лазарките подготвят и изпълняват традиционни песни и танци, за радост широко отразявани в медиите и обичани от хората.

На Лазаровден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазарина и т.н., все имена, свързани със здраве, дълголетие и „божествена помощ”.

Освен всичко свързано с този хубав празник, Лазаровден е ден на пробуждането!

infomax-logo-50-15-HW От целия свят се събират в с. Българи за тайнството на нестинарите

infomax-logo-50-15-HW Коледа е и тайнството на Слънцето

Tagged , , ,
на горе