Коя работа да избереш, за да живееш дълго

Психология

Коя работа да избереш, за да живееш дълго

 

Експертите са установили, че продължителността на живота на човек е неразривно свързана с неговата професия. Ще ви разкажем за това представителите на кои професии са най-дълголетни.

 

Всеки от нас рано или късно започва да се измъчва от въпроса как да остане млад възможно най -дълго. За това експертите съветват още в младостта си да проучим списъка с области, чиито служители са дълголетници. Разбира се, ако следвате простите правила за здравословен начин на живот, редовен спорт, отказ от лоши навици и ежедневен 8-часов сън, ще имате всички шансове да удължите престоя си на този свят. Но горната теория все още изглежда интересна.

 

Например, препоръчително е да се обърне внимание на научните познания и изследователската дейност. Според статистиката всеки шести носител на Нобелова награда живее повече от 90 години. От останалата част от академичната общност всеки 13 -ти служител умира не по -рано от 80 -годишна възраст.

Освен това науката изобщо не е равна на физиката или астрономията. Средно тези, които изучават икономика, живеят по -дълго от математиците.

Културните дейци често доживяват до сто години – изкуството буквално дава живот.

Това важи особено за класическите музиканти. Например 14 от 32 арфисти празнуват 100 -ия си рожден ден при здрав разум, а сред диригентите всеки трети – същото важи и за цигулари, виолончелисти и пианисти. Работата е там, че добрата класическа музика допринася не само за производството на полезни хормони, но и насърчава здравословния начин на живот. Освен това завършилите филхармонични дружества и специални музикални академии много често се оказват високо интелектуални хора с широк кръгозор и обхват на интереси.

 

„Високият интелект и образованието допринасят за увеличаване на продължителността на живота. Хората с висок коефициент на интелигентност водят по -здравословен начин на живот. Например, има много повече отказващи се от тях. Смъртността на хората с високо ниво на образование е 4 пъти по -ниска от тази на хората с малко образование. Биологичната им възраст също е по -малка от тази на техните връстници, които не са получили същото образование. Мозъкът им работи по -добре, защото без натоварване остарява по -бързо. Това се отнася както за творческите професии, така и за учените “, каза шефът на отдела на Националния медицински изследователски център по онкология в Санкт Петербург Владимир Анисимов.

 

Може би най -невероятната професия в този списък ще бъде … скаут. Привидно опасна и непредсказуема дейност. Независимо от това, статистиката показва, че професионалните шпиони могат лесно да преминат житейския етап от сто години.

 

Най -вероятно е фактът, че представителите на тази специалност обикновено имат висок показател за издръжливост, устойчивост на стрес и първоначално са собственици на отлично здраве. Освен това разузнавачите понякога са принудени да тренират мозъка и да се развиват не само физически, но и интелектуално.

Учените са установили, че сравнително дълголетни са и хората, работещи в сферата на красотата – козметици, фризьори.

 

Но всички други професии са разделени от социолозите на „вредни“ и „не особено вредни“.

 

А сега нека видим кои са най-непрепоръчителните от гледна точка на достигане на дълголетие професии

Проучванията показват, че най -вредни са професиите на пилот и миньор. Почти във всички отношения те са лидери по отношение на количеството на понесения стрес и възможността за професионални заболявания. Средната продължителност на живота на хората с тези професиие 60 години. Сред миньорите например най -често се срещат рак и бронхопулмонални заболявания. Освен това те редовно получават сериозни травми и наранявания.

 

Следващите в списъка с вредни професии са журналистите, актьорите и политиците. И трите професии имат един общ „враг“ – безкрайна комуникация с хората. Общуването с прекалено много хора източва буквално енергийния резерв,  абсорбира онази част от енергията, която тялото на друг нормален човек трябва да изразходва за възстановяване и добра почивка.

Tagged , , ,
на горе