Коремни мазнини от стрес
Добра форма

Коремни мазнини от стрес

Постоянната физическа активност и правилното хранене, плюс търпението и постоянството в борбата с натрупаните депа от мазнини, могат да направят много в борбата с коремните мазнини.

Успявате да се отървете от целулита от излишното тегло, но някак си, в същото време не е възможно да се отървете от натрупания мастен слой в областта на корема или т.нар. „кортизолов“ корем. Каква е причината за това? И как да се справите мазнините трупани от стрес?

Кога и как се случва образуването на „кортизолов“ корем?

Кортизолът е стероиден хормон, който регулира метаболизма на въглехидратите в човешкото тяло. Той има и още една особеност – в отговор на физически или емоционален стрес нивата му рязко се повишават. Именно този хормон „решава“ откъде тялото ще се зареди с голямо количество енергия, когато е под стрес (от въглехидрати, мазнини или протеини).

Поддържането на постоянно високи нива на кортизол провокира насочването на „подкожните мазнини“ около вътрешните органи и стените на кръвоносните съдове. Най-често това се случва в областта на корема и талията. Оттук и идва и името – стрес мазнини или кортизол корем.

Принципно това е напълно естествена реакция на тялото ви, защото организма започва да се „запасява“ с мазнини за „трудни (гладни)“ дни.

Как да се отървете от стрес-мазнините в коремната област?

Ето няколко ефективни препоръки:

Най-ефективната борба със стреса, е като активирате мускулите (физическата активност).

Дейностите, които изискват висока консумация на енергия и физическа активност с участието на почти всички мускули „кипват кръвта“. Това може да бъдат клекове и лицеви опори, комбинация от упражнения и тренировки.

Циркулирайки с ускорено темпо, кръвта неутрализира негативните ефекти на кортизола. Проучванията показват, че разходката на чист въздух може да помогне за намаляване на нивото на хормона с 15% – само за 20 минути, 3 пъти седмично.

Насладете се на вкуса на храната – яжте бавно.

Стресът винаги ви „принуждава“ да се храните бързо, без да имате време да дъвчете. Като резултат се получават мастни натрупвания и поява на „кортизолов“ корем. Наслаждавайте се на всяка хапка храна. Не го пренебрегвайте чувството за ситост. По този начин натрупването на стресови мазнини в проблемните зони може да бъде избегнато или поне сведено до минимум.

Подлагането на диета.

Колкото и да е странно, но диетата е също вид стрес за тялото. Постоянните диети са причина кортизолът да повишава нивата си, забележете, с 20 %, а строгите диети само задълбочават проблемите. Ако ви се прииска, да си хапнете нещо сладко или „забранено“, намерете здравословен аналог или хапнете, но малка хапка от любимото ви лакомство.

Да, точно така – винаги закусвайте!

Кофеин за допълнителна енергия?

Кофеинът в стресова ситуация значително повишава нивото на кортизола в организма. Би било хубаво да не прекалявате с любимото си кафе. Естествено, че чаша от ароматната напитка няма да ви навреди, но не прекалявайте.

Пълноценният сън е от съществено значение.

Психолозите твърдят, че сънят е чудесен начин за борба със стреса. Въпреки че… не всяка стресова ситуация ви позволява да легнете и да спите спокойно. Но се опитайте да осигурите за себе си условия за пълноценен нощен сън, така ще помогнете на тялото да устои в трудна за него ситуация.

И накрая …

Да се ​​освободите от влиянието на кортизола не е толкова лесно, колкото звучи. По-трудно, отколкото слоя мазнини, образувани, поради редовно преяждане. Но… няма нищо невъзможно при упоритост и силно желание.

Ако ви се струва, че стрес-мазнините и наднорменото тегло са се появили от нищото, значи е време е да направите сериозна ретроспекция на начина ви на живот и да го коригирате, ако това е необходимо!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , ,
на горе