Как да се грижите за заек у дома, за зайците, заекът ви
Домашни любимци

Как да се грижите за заек у дома

Почти всяко едно семейство в даден етап от живота си е изправено пред дилемата какъв домашен любимец да вземе. И докато преди години най-разпространено бе да имаме куче или коте вкъщи, все по-често се случва изборът да попада върху пухкаво зайче, което внася особена свежест у дома.

Дългоушковците са много особен тип животни. Много хора ги предпочитат, защото на пръв поглед отглеждането им не е особено трудно, а и купуването им е сравнително евтино в сравнение със сумата, която трябва да отделим за куче или котка от специфична порода. Грижата за едно зайче обаче съвсем не е толкова лесна, колкото си мислите, затова ето няколко съвета как да осигурите на пухчовците дълъг, щастлив и здравословен живот.

Осигурете им безопасно място на закрито.

Не е задължително заекът да живее в клетка. Той може свободно да се разхожда в стаите. Така той може да подскача на воля, което е най-естественото нещо за този вид. Не ограничавайте този негов начин на живот. Зайците имат нужда от пространство.

Обезопасете дома си.

Както вече стана дума, зайците имат нужда от пространство. Това обаче може да доведе до проблеми за вас, ако не сте взели предварително мерки. Като всяко едно животно и заекът обича да изследва, да прегризва и да бута разни неща. Затова, преди да го пуснете в дома си, обезопасете всички кабели, контакти, чаши и чинии.

Осигурявайте им прясно сено.

В менюто на зайците сеното е основна хранителна съставка. Можете да им го давате по всяко време. Бебетата могат да ядат люцерна, а възрастните се хранят също с трева или овесено сено.

Осигурете им кутия за отпадъци.

Зайците са от този тип животни, които вършат физиологичните си нужди навсякъде. Можете да се справите с този проблем, ако поставите малка котешка тоалетна или кутийка близо до храната им или до мястото, където пият вода.

Водете ги често на ветеринар.

В природата си заекът е дивеч и е в кръвта му да крие всякакви признаци на слабост, болести или проблеми. Трябва да наблюдавате животинчето дали се храни добре, пие ли редовно вода или дали се изхожда правилно. Ако забележите някаква промяна в поведението му, незабавно потърсете ветеринар, който е наясно с всички проблеми, които зайчето ви може да има.

Да отглеждаш заек не е толкова лесно, но определено е забавно. Изискват се грижи, за да води щастлив живот, но с присъствието му може да направи вашето ежедневие много по-интересно.

на горе