Как да получите уважението на подчинените си

Как да получите уважението на подчинените си
Психология

Как да получите уважението на подчинените си

Нека да бъдем честни – всеки може да бъде шеф, било то заради собствените си качества или защото е назначен на тази позиция с връзки. Много по-трудно обаче е да получите уважението на служителите си и да бъдете мениджър, който води компанията към просперитет. Всичко до голяма степен зависи от индивидуалните качества на човек, но има някои неща, които са в основата на успеха.

Разберете , че имате нужда от служителите ви

Колкото и умения да притежавате, сами няма да можете да се справите със всичко. Не подценявайте подчинените си, ценете усилията им и правете така, че да ги задържите в компанията ви. Макар и да сте на по-висока позиция от тях, не приемайте, че знаете всичко и се вслушвайте в съветите им.

Бъдете справедливи

Няма как човек да харесва еднакво всички останали, нормално е да имате колеги, с които предпочитате повече да работите. Замислете се обаче дали това е въз основа на техните качества или на лични симпатии. В никакъв случай не засипвайте с похвали конкретен служител, само защото ви е по-близък. Оценявате справедливо всички спрямо работата, която са извършили.

Работете упорито

Това, че вече сте ръководител, не ви дава право да бездействате и да се скатавате, напротив. Трябва да работите още по-упорито, за да покажете, че заслужавате да сте на тази позиция и да спечелите уважението на подчинените си. Не очаквайте служителите ви да вършат неща, които и вие самите не бихте. Спазвайте работното си време и не си позволявайте да отсъствате по неоснователни причини, само защото постът ви го позволява.

Решавайте проблеми

Ако видите, че има проблем в отношенията между част от служителите ви, съберете ги и се опитайте да го разрешите, защото това пречи на работата. Не се страхувайте и да отправяте критики, но само когато те са градивни. В стремежа си да се харесат на подчинените, много ръководители им спестяват някои пропуски в работата, за да не получат негативна реакция към себе си. Понякога обаче това може да наруши качеството на работа, а от това никой не печели.

Подкрепяйте служителите си

Когато нещата вървят добре, вероятно хвалите екипа си. Когато обаче има проблеми, някои мениджъри не поемат отговорност, а прехвърлят вината именно на служителите си. Не бъдете от тях. Вие ръководите целия процес на работа, така че се опитайте да подкрепите подчинените си, да ги насърчите и мотивирате, за да бъде ефективен работният процес.

Tagged , ,
на горе