Как да пестите в супермаркета
Идеи за дома

Как да пестите в супермаркета

Немалка част от бюджета на хората отива за храна, като това е разход, без който няма как да минем. Дори и да отивате в магазина само за 2-3 стоки, често се връщате поне с двойно повече у дома. Има обаче начини, които могат да ви помогнат да пестите повече, когато сте в супермаркета и пак да купите всичко необходимо за домакинството ви.

Направете си списък

Когато ви предстои по-сериозно пазаруване, предварително си направете у дома списък с нещата, които ви трябват, и се придържайте към него. Ще бъдете изумени как вашето планиране намалява импулсните покупки. Освен това няма да си натоварвате излишно мозъка и да се чудите дали сте пропуснали да вземете нещо важно, за което след това да се връщате втори път до магазина.

Избягвайте натоварените часове

Пълният с хора супермаркет обикновено ни кара да купуваме повече, защото понякога несъзнателно гледаме покупките на останалите и решаваме да вземем нещо подобно. Освен това, във време на пандемия, струпването на прекалено много хора на едно място, не е препоръчително. Ако имате възможност, избягвайте да пазарувате през уикенда, както и в делничните дни след 17-18 часа, защото тогава обикновено хората приключват работа и се насочват именно към магазините. Разбира се, понякога това е невъзможно, но се старайте да го правите в други часове, колкото може, по-често.

Внимавайте при пазаруването на едро

Понякога в магазините предлагат оферти да закупите определен брой стоки на специална цена. Изглежда примамливо, но пресметнете първо колко би струвала така единичната бройка, защото често цената й е колкото редовната на продукта и на практика няма никаква отстъпка.

Гледайте числата

Този съвет също се отнася за промоциите, които всяка седмица има в супермаркетите. „Купете едно, а второто вземете на половин цена“ може да звучи като спестявате 50% и дори да го пише, но всъщност те са 25%. В тези случаи също е важно да гледате единичната цена на продукта.

Проучете брошурите предварително

По-големите супермаркети отдавна имат практиката да раздават брошури по домовете за промоциите през следващата седмица, като ги качват и онлайн. Когато ви предстоят по-големи покупки, сравнете цените в различните магазини и изберете този, където стоката е на най-добра цена.

Tagged , ,
на горе