Как да научим езика на котката си
Домашни любимци

Как да научим езика на котката си

Много собственици на котки намират за очарователно, когато техните домашни любимци мяукат. Но не винаги е ясно какво всъщност се опитват да кажат техните котенца. Гладни ли са? Отегчени? Оказва се, че мяукат по много конкретни причини – те искат да им се обърне внимание.

Котешкият експерт Айбрахим Рейдън обяснява, че котките не мяукат само заради мяукането или да очарователни. Техните мяукания са строго предназначени за хората. Котките общуват помежду си чрез аромат и допир, а мяукането е за хората.

„Мяукането е комуникация, насочена към човека, пише Рейдън. – Котките са научили, че не могат да общуват с нас по начина, по който го правят с другите котки, поради което те мяукат на хората, за да общуват. Учените смятат, че котките са усъвършенствали този език „мяукане“, за да разговарят с хората.“

Рейдън помага на собствениците да научат езика на любимците си. Ето как да разкодирате мяукането:

Кратко, бързо мяукане: Вашата котка ви поздравява.

Няколко мяукания: Това е развълнуван поздрав от вашето коте. Това може да се случи, ако сте били далеч от тях в продължение на няколко часа.

Мяукане на среден тон: Вашият космат приятел иска внимание или храна – или може би и двете.

Продължително мяукане: Вашето коте определено иска нещо настойчиво – предполага се храна.

Ниско мяукане: Котката ви се оплаква от вас.

Високо мяукане: Има болки. Време е да се свържете с ветеринаря, ако е необходимо – или е време да се извините, че сте им настъпили опашката случайно.

Всеки собственик на домашни любимци знае, че няма котки с еднакъв глас. Според Vet Street котките могат да мяукат с различни честоти, тонове, обем и дължина. Необходимо е остро ухо, за да разчетете кога котката ви мяука щастливо или е разстроена по някаква причина.

Да можеш да разбереш какво казва котето ти? Това е наистина безценно умение, нали.

Tagged , ,
на горе